Πέμπτη 13 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΠΗΛΙΟΥ
Διεκδικούν αποζημιώσεις στο 100% και αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος

Μηχανοκίνητη πορεία στην πόλη του Βόλου αύριο Παρασκευή

Σε μηχανοκίνητη πορεία στην πόλη του Βόλου αύριο Παρασκευή, στις 8 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας, καλούν οι Αγροτικοί Σύλλογοι του Πηλίου, διεκδικώντας την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%, άμεσα και δίκαια, καθώς και την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των παραγωγών των οποίων οι καλλιέργειες έχουν υποστεί ζημιά.

Η απόφαση για την κινητοποίηση πάρθηκε σε μαζική σύσκεψη που έγινε την Τρίτη στη Ζαγορά, όπου οι αγρότες μετέφεραν την αγωνία τους για τις ζημιές που προκλήθηκαν τον προηγούμενο μήνα από τις βροχοπτώσεις. Οπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε, «πολλά χωράφια είναι άδεια από καρπό, λόγω των πολλών βροχοπτώσεων στην ανθοφορία, και κατά περιοχές υπάρχει έντονο φουζικλάδιο εξαιτίας των απότομων αλλαγών του καιρού».

Οι Αγροτικοί Σύλλογοι Πηλίου καταγγέλλουν ότι ο αναχρονιστικός και άδικος κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν τους αποζημιώνει, διότι τα προαναφερθέντα δεν είναι αποζημιογόνα αίτια, ενώ την ίδια στιγμή οι αγρότες δεν ευθύνονται ούτε για το φουζικλάδιο, καθώς έχουν κάνει όλους τους προβλεπόμενους ψεκασμούς, αλλά ούτε και για τις καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στην ανθοφορία.

Οι αγρότες συζήτησαν επίσης για το υψηλό κόστος παραγωγής, αφού στην προσπάθειά τους να προστατέψουν τις καλλιέργειες τους έχουν προχωρήσει σε αύξηση των καλλιεργητικών εξόδων, εν προκειμένω σε περισσότερους ψεκασμούς. Ετσι, τονίστηκε ότι σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές σε αρκετά αγροτικά προϊόντα, οι αγρότες θα μείνουν χωρίς ουσιαστικό εισόδημα και θα «πνιγούν» στα χρέη, προκειμένου να μπορέσουν να συνεχίσουν να καλλιεργούν.

Δίκαια αιτήματα επιβίωσης

Οι Αγροτικοί Σύλλογοι Πηλίου διεκδικούν:

-- Αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος των παραγωγών των οποίων οι καλλιέργειες έχουν υποστεί ζημιά, καθώς είναι δεδομένο ότι η παραγωγή φέτος θα είναι μειωμένη και τα έσοδά τους λιγότερα.

-- Αμεσες εκτιμήσεις και γρήγορη πληρωμή αποζημιώσεων στους παραγωγούς, καθώς το τεράστιο κόστος παραγωγής τη φετινή χρονιά δημιουργεί ζητήματα ρευστότητας.

-- Προστασία από τις φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής, καθώς και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%.

-- Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, επιδότηση σε φάρμακα, λιπάσματα και ζωοτροφές, κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια, πλαφόν 7 λεπτά την κιλοβατώρα στο ηλεκτρικό ρεύμα.

-- Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.

Εκατοντάδες αγρότες στην Αργολίδα δεν μπορούν να ποτίσουν, λόγω υφαλμύρωσης

Αμεσα μέτρα για το σοβαρό ζήτημα της υφαλμύρωσης του νερού από τις πηγές του Αναβάλλου, που δημιουργεί μεγάλα προβλήματα για εκατοντάδες βιοπαλαιστές αγρότες στον Αργολικό κάμπο, καθώς και να μην κλείσει το υποκατάστημα των ΕΛΤΑ στην Αγία Τριάδα Μιδέας, απαίτησε ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Αργολίδας προχθές Τρίτη, με κινητοποίηση στην Περιφερειακή Ενότητα και παρέμβαση στον αντιπεριφερειάρχη του νομού.

Οι βιοπαλαιστές αγρότες κατήγγειλαν την Περιφέρεια Πελοποννήσου για το ότι εδώ και δύο μήνες δεν έχει απαντήσει επιστημονικά και τεκμηριωμένα σχετικά με το πρόβλημα της υφαλμύρωσης του νερού, καθώς και για το ότι ανέβαλε για δεύτερη συνεχόμενη φορά τη συζήτηση του θέματος στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

«Ενώ κάποια έργα που ήταν προγραμματισμένα να γίνουν εδώ και χρόνια τα επαναφέρει τώρα, όπως και προϋπολογισμούς έργων τούς αναφέρει επί 2 φορές!», ανέφερε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου, Μιχάλης Κρόκρος, φέρνοντας ως παράδειγμα το χωριό Αμυγδαλίτσα, του οποίου η σύνδεση με τον Ανάβαλο κοστίζει 30.000 ευρώ και εδώ και έναν χρόνο δεν βρίσκονται τα χρήματα!

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν περίπου ένα εξάμηνο διπλασιάστηκε η πληρωμή για τον ΓΟΕΒ (οργανισμός άρδευσης), χωρίς να προβλεφθεί καμία μείωση, ούτε καν από την ώρα που διαπιστώθηκε η υφαλμύρωση.

Οι αγρότες απαιτούν ανάμεσα σε άλλα: Αμεση ποιοτική αναβάθμιση του νερού της πηγής, κρατική χρηματοδότηση για να γίνουν τα απαραίτητα έργα, πρόσληψη όλου του αναγκαίου και μόνιμου επιστημονικού, τεχνικού και βοηθητικού προσωπικού, έργα κάλυψης του ενεργειακού κόστους των αντλιοστασίων, καθώς και της διώρυγας του Αναβάλου, μείωση της τιμής του ρεύματος, με πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα, «κούρεμα» των χρεών των ΤΟΕΒ και διαγραφή χρεών των αγροτών προς αυτά σε ποσοστό τουλάχιστον 30%, με βάση εισοδηματικά κριτήρια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ