Πέμπτη 13 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Καμία απόλυση συμβασιούχου στο Α' Αρχαίο Θέατρο Λάρισας

Συνάντηση με την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας πραγματοποίησε χθες αντιπροσωπεία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, με αφορμή το θέμα της λήξης των συμβάσεων των εργαζομένων Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου (ΙΔΟΧ) στο έργο του Α' Αρχαίου Θεάτρου της πόλης. Στη συνάντηση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι της Ενωσης Εκτάκτων του υπουργείου Πολιτισμού σε Μακεδονία, Θράκη και Θεσσαλία.

Στη συνάντηση τονίστηκε ότι μέχρι τον Σεπτέμβρη πολλοί συμβασιούχοι στο συγκεκριμένο έργο, χρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ, θα βρεθούν χωρίς δουλειά. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία δέσμευση ότι θα συνεχίσουν να δουλεύουν, παρά μόνο μια υπόσχεση ότι θα γίνει προσπάθεια να παραμείνουν στην εργασία τους οι περισσότεροι απ' αυτούς, ενώ αναγκαστικά θα χρειαστεί να διακοπούν οι συμβάσεις κάποιων, όπως απάντησε εκ μέρους της υπηρεσίας η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας.

Εκατοντάδες συμβασιούχοι σε έργα ΕΣΠΑ αυτήν την περίοδο βρίσκονται σε αναβρασμό και δικαιολογημένα ανησυχούν, καθώς το πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014 - 2020 οδεύει στο τέλος του, με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να χάσουν τις δουλειές τους.

Η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου τονίζει ότι «η επιλογή αυτή, της απόλυσης, ούτε "αναγκαστική" είναι ούτε δικαιολογείται λέγοντας πως το "φυσικό αντικείμενο", όπως το ορίζουν οι ίδιοι, "ολοκληρώνεται" ...την ίδια ώρα που ολόκληροι αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία, γενικότερα χώροι και αντικείμενα πολιτισμού, είναι παρατημένα και ξεχασμένα στη μοίρα τους. Αυτή είναι η πολιτική του ΥΠΠΟ, αυτό είναι το υποκριτικό ενδιαφέρον της πολιτείας για τον Πολιτισμό!».

Και προσθέτει: «Η μονιμοποίηση των συμβασιούχων είναι απαραίτητος όρος για να λειτουργήσουν στοιχειωδώς οι χώροι αυτοί, να παραμείνουν ανοιχτοί στο σύνολό τους και προσβάσιμοι στον λαό. Είναι απαραίτητος όρος για την άρτια φύλαξη, για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει (έρευνα, συντήρηση, αποκατάσταση, επανάχρηση, φύλαξη κ.λπ.)».

Η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου απαιτεί: Κανένας συμβασιούχος εργαζόμενος στο Α' Αρχαίο Θέατρο, και γενικότερα σε έργα ΕΣΠΑ, να μην απολυθεί. Να μονιμοποιηθεί εδώ και τώρα όλο το ΙΔΟΧ προσωπικό κάθε ειδικότητας για το σύνολο του κλάδου του Πολιτισμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ