Πέμπτη 7 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΘΕΑΤΕΣ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΕΡΓΟ
Απροστάτευτος ο λαός σε όλη τη Θεσσαλία

Νεκρός 82χρονος στον Ελληνόπυργο Μουζακίου Καρδίτσας

Πλημμυρισμένα τα πάντα στη Νέα Λεύκη Λάρισας

Eurokinissi

Πλημμυρισμένα τα πάντα στη Νέα Λεύκη Λάρισας
Ενας ακόμα νεκρός, πλημμυρισμένα σπίτια, κατεστραμμένες καλλιέργειες και καταστήματα, αλλά και σμπαραλιασμένες γέφυρες και υποδομές, ήταν μέχρι χτες το βράδυ ο τραγικός απολογισμός στον νομό Καρδίτσας.

Συγκεκριμένα, ένας 82χρονος από τον Ελληνόπυργο Μουζακίου βγήκε από το σπίτι του και παρασύρθηκε από νερά. Βρέθηκε και ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του από στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μουζακίου, νωρίς το απόγευμα. Συνολικά, από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Μουζακίου έγιναν τουλάχιστον 10 απεγκλωβισμοί ατόμων από διάφορους οικισμούς του δήμου Μουζακίου που αντιμετώπιζαν προβλήματα (Νησιά Πευκοφύτου, Μαγούλα, Μαγουλίτσα, Χάρμα, Μαυρομμάτι).

Στον δήμο Παλαμά πλημμύρισαν αγροτικές εκτάσεις, σπίτια και το οδικό δίκτυο. Παράλληλα απομακρύνθηκαν οι κάτοικοι του Αμπελώνα, όταν δόθηκε εντολή για εκκένωση σε Φύλλο, Ψαθοχώρα και Μεταμόρφωση.

Στα ορεινά σημειώθηκαν κατολισθήσεις, ενώ προβλήματα σημειώθηκαν στο ήδη ταλαιπωρημένο οδικό δίκτυο, με αποτέλεσμα να αποκλειστούν εκατοντάδες κάτοικοι σε ορεινά χωριά.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με καταγγελίες οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο βιομηχανίας ντομάτας «Damavand ΑΕ» στους Σοφάδες Καρδίτσας κλήθηκαν να δουλέψουν διπλοβάρδια και τριπλοβάρδια ...για να μη χαλάσει η πρώτη ύλη!

Στον νομό Λάρισας, τα σημαντικότερα προβλήματα σημειώθηκαν στους δήμους Κιλελέρ, Αγιάς, Φαρσάλων, Τεμπών και Τυρνάβου.

Πέρα από τα δεκάδες χιλιάδες στρέμματα με καλλιέργειες που πλημμύρισαν, αποκλείστηκαν ολόκληρα χωριά, όπως η Χάλκη και το Σωτήριο του δήμου Κιλελέρ, αφού έσπασαν τα ρέματα, ενώ οι κάτοικοι για να σωθούν ανέβαιναν σε ταράτσες και υψώματα. Προβλήματα παρατηρήθηκαν και με το πόσιμο νερό σε πολλά χωριά, αφού έγινε θολό, στο όριο της λάσπης. Ακόμα, ένας βοσκός πακιστανικής καταγωγής αγνοείται στη Νέα Λεύκη.

Παράλληλα, από τον μεγάλο όγκο νερού και τα ελλιπή έργα έγινε υπερχείλιση του ποταμού Ενιπέα, με αποτέλεσμα να μεταφερθεί μεγάλη ποσότητα νερού στα χωριά αλλά και στις καλλιέργειες. Ετσι, δεκάδες χωριά των Φαρσάλων πλημμύρισαν, με χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Υπέρειας, που σχεδόν σε κάθε βροχή πλημμυρίζει και οι κάτοικοι φοβούνται για τη ζωή τους.

Αλλά και στην πόλη της Λάρισας οι μεγάλες ποσότητες νερού στον άξονα Πλατύκαμπος, Χάλκη, Νίκαια έχουν δημιουργήσει έντονη ανησυχία για τις ανατολικές - νοτιοανατολικές συνοικίες της πόλης (περιοχή οδού Βόλου, συνοικίες Αγίου Γεωργίου, Λαχανόκηπων, Τούμπας κ.λπ.). Σε αυτό το πλαίσιο έκλεισε η οδός Βόλου από τα πολλά νερά. Για την αντιμετώπιση της κατάστασης, συνεργεία του δήμου θωράκισαν με τσουβάλια άμμο την τάφρο στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου.

Στο σημείο βρέθηκε κλιμάκιο της ΚΟ Λάρισας του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Αλέξη Ζορμπά, Γραμματέα της Τομεακής Επιτροπής, συνοδευόμενο από τους Πέτρο Κρίκη, υποψήφιο δήμαρχο με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Ζήση Γκαραλιάκο, περιφερειακό σύμβουλο με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», και Αγη Τριγάζη, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του Κόμματος. Το κλιμάκιο έκανε παρέμβαση για την άμεση λήψη μέτρων και βοήθησε στο στήσιμο του αναχώματος.

Ταυτόχρονα σημειώθηκε διακοπή της κυκλοφορίας σε πολλά σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου, αλλά και στην ΠΑΘΕ, στα δύο ρεύματα της Εθνικής Οδού Αθήνας - Θεσσαλονίκης, λόγω υπερχείλισης υδάτων στο ύψος της Λάρισας.

Και στον νομό Τρικάλων οικισμοί όλων των δήμων δέχτηκαν μεγάλες ποσότητες νερού, με αποτέλεσμα κτηνοτροφικές μονάδες και κατοικίες να πάθουν ζημιές. Στην Περδικορράχη οι κεντρικοί δρόμοι ήταν απροσπέλαστοι και πλημμύρισαν υπόγεια σπιτιών. Στα Στουρναρέικα «κόπηκε» ο δρόμος, καθώς κατέρρευσε γέφυρα.

Στο χωριό Κάστρο του δήμου Λάρισας είχαν εγκλωβιστεί 4 άτομα στα σπίτια τους και άλλα 20 άτομα στο εκκλησάκι που είναι πάνω στο βουνό, με την Πολιτική Προστασία να αδυνατεί να τους απεγκλωβίσει μέχρι αργά το βράδυ, και ενώ η βροχή έπεφτε συνεχώς.

Αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Λάρισας βρέθηκε σε περιοχές που πλημμύρισαν, απαιτώντας να παρθούν άμεσα μέτρα για να μην κινδυνεύσει κανένας εργαζόμενος, να εκκενωθούν οι χώροι δουλειάς και κανένας εργαζόμενος να μη χάσει το μεροκάματο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ