Πέμπτη 7 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΝΟΤΙΟΣ ΚΑΥΚΑΣΟΣ
Κοινές στρατιωτικές ασκήσεις ΗΠΑ - Αρμενίας

«Ανησυχητική εξέλιξη», σχολιάζει η Μόσχα

Κοινές στρατιωτικές ασκήσεις ΗΠΑ - Αρμενίας θα διεξαχθούν στην Αρμενία, σε μια περίοδο που εντείνεται ο γεωπολιτικός ανταγωνισμός στον Νότιο Καύκασο μεταξύ διαφόρων ιμπεριαλιστικών κέντρων, ενώ ΗΠΑ - ΕΕ και Ρωσία διαγκωνίζονται για τον ρόλο «διαμεσολαβητή» στη σύγκρουση Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν.

Στο μεταξύ έχουν προηγηθεί δηλώσεις δυσαρέσκειας από το Γερεβάν για τον ρόλο της Μόσχας στη σύγκρουση με το Αζερμπαϊτζάν, και κατηγορίες ότι οι περίπου 2.000 Ρώσοι στρατιώτες που σταθμεύουν στον διάδρομο Λατσίν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ δεν έχουν «εγγυηθεί» την «ασφάλεια» των Αρμενίων απέναντι στην «αζέρικη επιθετικότητα».

Η πρόσφατη συνέντευξη του Αρμένιου πρωθυπουργού Ν. Πασινιάν στην εφημερίδα «La Repubblica» εξόργισε τη Μόσχα, που έχει συνάψει «αμυντική» συμφωνία με την Αρμενία και διαθέτει στρατιωτική βάση εκεί. Ο Πασινιάν χαρακτήρισε «στρατηγικό λάθος» την αποκλειστική εξάρτηση της Αρμενίας από τη Ρωσία «για την ασφάλειά της», καθώς, όπως ισχυρίστηκε, τώρα η Ρωσία βρίσκεται σε διαδικασία περιορισμού του ρόλου της στην ευρύτερη περιοχή, λόγω και της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Το Γερεβάν προσπαθεί να διαφοροποιήσει «τις διευθετήσεις για την ασφάλεια», είπε.

«Η Ρωσία είναι απολύτως αναπόσπαστο τμήμα της περιοχής αυτής (...) διαδραματίζει έναν συνεπή, πολύ ενδιαφέροντα ρόλο στον Νότιο Καύκασο (...) και θα συνεχίσουμε να παίζουμε αυτόν τον ρόλο», σχολίασε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμ. Πεσκόφ.

Να σημειωθεί ότι η Αρμενία πριν λίγους μήνες αρνήθηκε να φιλοξενήσει κοινές στρατιωτικές ασκήσεις του Οργανισμού Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO - «αμυντικό» σύμφωνο υπό την ηγεσία της Ρωσίας).

Οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Αρμενίας - ΗΠΑ, «Eagle Partner 2023», θα διεξαχθούν στο έδαφος της πρώτης από 11 μέχρι 20 Σεπτέμβρη, ανέφερε το αρμενικό υπουργείο Αμυνας, με στόχο την «αύξηση του επιπέδου διαλειτουργικότητας της μονάδας που συμμετέχει σε διεθνείς ειρηνευτικές αποστολές, καθώς και για την αύξηση της ετοιμότητας της αρμενικής μονάδας για τη σχεδιαζόμενη αξιολόγηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του ΝΑΤΟ».

Η αναφορά σε κοινές ασκήσεις Αρμενίας - ΗΠΑ «εγείρει συναγερμό, ειδικά στις σημερινές συνθήκες. Γι' αυτό θα αναλύσουμε σε βάθος και θα παρακολουθήσουμε τις εξελίξεις», σχολίασε χθες ο Πεσκόφ.

Στο μεταξύ, τη Δευτέρα ο πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκής Ανάπτυξης του ΝΑΤΟ, Γκ. Φέλινγκερ, κάλεσε την Αρμενία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Αργότερα την ίδια μέρα ο υφυπουργός Εξωτερικών της Αρμενίας, Β. Κοστανιάν, είπε ότι η χώρα συνεργάζεται με το ΝΑΤΟ σε διάφορες μορφές και είναι έτοιμη να συνεχίσει αυτήν τη διαδικασία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ