Πέμπτη 7 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΘΕΑΤΕΣ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΕΡΓΟ
Β. ΕΥΒΟΙΑ - ΣΤ. ΕΛΛΑΔΑ
Στο έλεος και των πλημμυρών

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Μαρίνος με κλιμάκιο του Κόμματος βρέθηκε στο πλευρό των πλημμυροπαθών

Ο Γ. Μαρίνος κοντά στους πλημμυροπαθείς του Μαντουδίου
Ο Γ. Μαρίνος κοντά στους πλημμυροπαθείς του Μαντουδίου
Εικόνες καταστροφής και ανυπολόγιστες ζημιές σε σπίτια και καλλιέργειες αφήνει στο πέρασμά της από την Εύβοια και τη Στερεά η κακοκαιρία, «πατώντας» στη διαχρονική εγκληματική πολιτική των κυβερνήσεων και τοπικών διοικήσεων, που τις έχουν αφήσει αθωράκιστες και από τις πλημμύρες.

Στα πλημμυρισμένα χωριά του Μαντουδίου στη Βόρεια Εύβοια βρέθηκε χθες το απόγευμα κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος και βουλευτή Εύβοιας.

Στο κλιμάκιο συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Νίκος Γεραλής, υποψήφιος δήμαρχος Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Αννας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ο νυν δημοτικός σύμβουλος Στάθης Λιαγκάκης και η Λένα Γεροπαναγιώτη, μέλος του Γραφείου Περιοχής Ανατ. Στερεάς - Εύβοιας του Κόμματος. Στο παραλιακό χωριό Πήλι και στη συνέχεια στο Μετόχι διαπιστώθηκαν από κοντά τα προβλήματα που προκλήθηκαν, αλλά και οι ελλιπείς παρεμβάσεις από την τοπική διοίκηση, που επιδείνωσαν την κατάσταση.

Σε δήλωσή του ο Γιώργος Μαρίνος αναφέρει τα εξής:

«Φτάνει πια ο εμπαιγμός! Το ποτήρι ξεχείλισε με την κοροϊδία και τις ευθύνες κυβέρνησης - Τοπικής Διοίκησης.

Η Βόρεια Εύβοια όχι μόνο παραμένει ανοχύρωτη, αλλά αυτήν τη στιγμή κινδυνεύουν ολόκληρες περιοχές από έργα που ξεκινούν χωρίς καμία μελέτη, αρκετά εκ των οποίων μένουν στο ξεκίνημα.

Στο χωριό Μετόχι υποχώρησε το οδόστρωμα
Στο χωριό Μετόχι υποχώρησε το οδόστρωμα
Τραγικό παράδειγμα το χωριό Μετόχι, όπου με ευθύνη του δήμου και της Περιφέρειας μπαζώθηκαν φρεάτια που υπήρχαν στο χωριό για να φτιαχτεί αντιπλημμυρικό έργο που είναι «τυφλό», δηλαδή δεν έχει ούτε εισροή ούτε εκροή υδάτων και έχει εγκαταλειφθεί. Αποτέλεσμα, το αντιπλημμυρικό έργο έγινε πλημμυρικό! Οδήγησε σε πλημμυρισμένα σπίτια και η κατάσταση θα ήταν ακόμα χειρότερη αν οι κάτοικοι δεν επενέβαιναν με δικά τους μηχανήματα. Την ίδια στιγμή το ποτάμι του χωριού είναι μπαζωμένο με σπασμένα πλατάνια που δεν καθαρίστηκαν στις εκβολές του, με ευθύνη της Περιφέρειας και του δήμου, με αποτέλεσμα να υποχωρήσει και μέρος της γέφυρας. Στο Πήλι, η γέφυρα που φτιάχτηκε στην παραλία λειτούργησε σαν φράγμα για το ποτάμι, με αποτέλεσμα αυτό να "φουσκώσει", να πλημμυρίσει και να σπάσει τη γέφυρα.

Συνολικά στη Βόρεια Εύβοια δεν έχουν παρθεί όλα τα αναγκαία μέτρα για να θωρακιστεί από τις πλημμύρες. Και αυτό ενώ τα πλημμυρικά φαινόμενα εμφανίζονται κάθε χρόνο και θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, όπως στην περίπτωση της παραλίας Αγίας Αννας και αλλού. Μάλιστα, δασικοί δρόμοι που ανοίχτηκαν το προηγούμενο διάστημα, χωρίς καμία μελέτη, λειτούργησαν σαν ρέματα που πλημμύρισαν ολόκληρες περιοχές.

Ανοχύρωτες πόλεις και χωριά, ανυπεράσπιστος λαός απέναντι σε ένα σάπιο και εχθρικό κράτος, που δεν θέλει και δεν μπορεί να πάρει ακόμα και τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας από τα φυσικά φαινόμενα. Αυτό είναι το συμπέρασμα που προκύπτει και απ' αυτήν την κακοκαιρία, που έχει στοιχίσει μέχρι στιγμής 3 ανθρώπινες ζωές, αγνοούμενους, κατεστραμμένες υποδομές, πλημμυρισμένα σπίτια, μαγαζιά, καλλιέργειες, αυτοκίνητα κ.ο.κ.

Η στάση της κυβέρνησης, των περιφερειακών και δημοτικών αρχών, που αποδίδουν τις συνέπειες στην ένταση του φαινομένου, είναι για μια ακόμη φορά το "βολικό" άλλοθι για τη διαχρονική ανυπαρξία σύγχρονων αντιπλημμυρικών έργων και άλλων κρίσιμων υποδομών και δικτύων, για την άναρχη δόμηση, για τη μη λήψη ακόμη και στοιχειωδών μέτρων, όπως ο καθαρισμός ρεμάτων και φρεατίων, από τη στιγμή μάλιστα που έγκαιρα είχε προβλεφθεί το μέγεθος της κακοκαιρίας. Ιδιαίτερα για τη Βόρεια Εύβοια, μετά τις πυρκαγιές ήταν ακόμα πιο επιτακτική αυτή η ανάγκη, και άρα ακόμα μεγαλύτερη η ευθύνη.

Δεν είναι μονόδρομος να καιγόμαστε το καλοκαίρι και να πνιγόμαστε τον υπόλοιπο χρόνο, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό ως "κανονικότητα" να βρίσκεται κάθε τόσο ο λαός στο έλεος των καιρικών φαινομένων, όπως θέλουν να μας πείσουν η κυβέρνηση και τα διάφορα παπαγαλάκια. Υπάρχουν όλες οι επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες έγκαιρης πρόβλεψης, αλλά και προστασίας του λαού.

Το πρόβλημα είναι η διαχρονική πολιτική της σημερινής κυβέρνησης και όλων των προηγούμενων, των περιφερειακών και δημοτικών αρχών, που αντιμετωπίζουν την αναγκαία αντιπλημμυρική και αντιπυρική προστασία σαν "περιττό κόστος" ενώ την ίδια ώρα ιεραρχούνται έργα που αποφέρουν κέρδη στο κεφάλαιο. Είναι οι κατευθύνσεις της ΕΕ, που δεν θεωρεί "επιλέξιμες" τέτοιες δαπάνες. Είναι το αστικό κράτος που υπηρετεί μόνο το κέρδος, και ως εκ τούτου δεν θέλει και δεν μπορεί να εφαρμόσει έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό στην πολεοδόμηση, στη χωροταξία, στην πολιτική προστασία, που να υπηρετεί πραγματικά τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση, την Περιφέρεια και τις δημοτικές αρχές να πάρουν εδώ και τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού, τη στήριξη των πληγέντων, την αποκατάσταση των δικτύων ύδρευσης και ηλεκτρισμού, την πλήρη αποζημίωση για τις καταστροφές που υπέστησαν».

Στη Φθιώτιδα

Χθες το απόγευμα η κακοκαιρία χτύπησε και την πόλη της Λαμίας, η οποία βρέθηκε επίσης ανοχύρωτη. Κεντρικοί δρόμοι έγιναν χείμαρροι, η προσέγγιση του νοσοκομείου από το κέντρο της πόλης διακόπηκε, πλατείες μετατράπηκαν σε λίμνη, οδηγοί και οχήματα εγκλωβίστηκαν, υπόγεια πλημμύρισαν, ενώ αργά το απόγευμα πλημμύρισε και η είσοδος της πόλης από την Εθνική Οδό. Την ίδια ώρα, και με τη στάθμη του Σπερχειού ποταμού να ανεβαίνει ανησυχητικά, στάλθηκε μήνυμα του 112 για εκκένωση του χωριού Κόμμα Λαμίας, το όποιο έζησε μεγάλες καταστροφές από πλημμυρικά φαινόμενα και πριν από ενάμιση χρόνο περίπου και οι κάτοικοί του δίνουν αγώνα για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας.

Η κυκλοφορία στην Εθνική Οδό Λαμίας - Καρπενησίου διακόπηκε, καθώς από τη Λαμία μέχρι το Καστρί Μακρακώμης το οδόστρωμα είχε πλημμυρίσει σε διάφορα σημεία, με τα σοβαρότερα προβλήματα να εντοπίζονται στην περιοχή του Παγκρατίου και στην έξοδο της πόλης, καθώς και στην αερογέφυρα του Σταυρού, από όπου διέρχονται ο οδικός άξονας Ε65 και η νέα διπλή σιδηροδρομική γραμμή.

Σε μια τεράστια λίμνη έχει μετατραπεί ο κάμπος στην περιοχή του Νέου Μοναστηρίου Δομοκού στη Φθιώτιδα, όπου από χθες το πρωί αγνοείται κτηνοτρόφος από το χωριό Πετρωτό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ