Πέμπτη 7 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΟ ΤΗ ΡΟΔΟ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Ο λαός δεν μένει θεατής απέναντι στην καταστροφή και τους πραγματικούς ενόχους

Μεγάλη συγκέντρωση έγινε την Τρίτη από σωματεία και φορείς του Εβρου

Υστερα από 17 μέρες φωτιάς και πρωτόγνωρης καταστροφής, με τον λαό της περιοχής να δίνει τη μάχη στην πρώτη γραμμή, η Τρίτη 5 Σεπτέμβρη υπήρξε μέρα αγώνα και διεκδίκησης στην Αλεξανδρούπολη.

Στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, εκατοντάδες λαού, σε μια κινητοποίηση ιδιαίτερα μαζική για τα δεδομένα της Αλεξανδρούπολης, ένωσαν τις φωνές τους σε ένα αποφασιστικό «ως εδώ» με την πολιτική του κέρδους, που αφήνει πίσω της στάχτες και αποκαΐδια.

Πολλοί απ' αυτούς είχαν βρεθεί όλες τις προηγούμενες μέρες στις επάλξεις, συνδράμοντας τις πυροσβεστικές δυνάμεις, που παρά τις τεράστιες ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και μέσα, κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες. Εδωσαν πολλές μάχες για να σώσουν ό,τι σώζεται από την πυρκαγιά και την εγκληματική γύμνια του κρατικού μηχανισμού, που αφήνει απροστάτευτο τον λαό και την περιουσία του.

Ειδικά στον Εβρο οι συνέπειες αυτής της διαχρονικής πολιτικής είναι τεράστιες. Σχεδόν 1 εκατομμύριο καμένα στρέμματα γης, πολλά από αυτά οικοσυστήματα μοναδικής αξίας, όπως το Δάσος της Δαδιάς. Τουλάχιστον 20 οι νεκροί, χιλιάδες τα καμένα ζώα των κτηνοτρόφων και στρέμματα καλλιεργήσιμης έκτασης, δεκάδες - αν όχι εκατοντάδες - τα σπίτια και τα μαγαζιά που υπέστησαν καταστροφές.

Τα εργατικά σωματεία και οι μαζικοί φορείς του Εβρου δεν άφησαν στιγμή να πάει χαμένη. Την ίδια ώρα που οργάνωναν τη λαϊκή αλληλεγγύη, οργάνωσαν σύσκεψη συντονισμού του αγώνα στις 30 Αυγούστου και προχτές προγραμμάτισαν την πρώτη μεγάλη απάντηση του λαού της περιοχής.


Απέναντι στις κυβερνητικές εξαγγελίες, που στόχο έχουν την ενσωμάτωση και τον κατευνασμό της λαϊκής οργής, αλλά και το «νεύμα» στους επιχειρηματικούς ομίλους να σχεδιάσουν από κοινού με το κράτος τις επόμενες μπίζνες πάνω στα καμένα, με πρόσχημα την «αποκατάσταση», ο λαός του Εβρου έδειξε ότι δεν είναι διατεθειμένος να μείνει με σταυρωμένα χέρια.

Τα συνθήματα «Τώρα έργα αντιπλημμυρικά, ευθύνη του κράτους να δώσουνε λεφτά» και «Μέτρα προστασίας ζητάει ο λαός, να ζήσουμε στον τόπο μας αξιοπρεπώς» αντήχησαν την Τρίτη στους κεντρικούς δρόμους της Αλεξανδρούπολης, προβάλλοντας τις διεκδικήσεις για άμεσα και ουσιαστικά μέτρα αποκατάστασης των καταστροφών, αποζημιώσεων και έκτακτων οικονομικών ενισχύσεων στους πληγέντες.

Παλεύουν για επαρκή και σύγχρονα μέσα πυρόσβεσης, γενναία αύξηση της χρηματοδότησης αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό για δασοπροστασία και δασοπυρόσβεση, να ξεκινήσουν άμεσα όλα τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας.

Ηταν ένας ακόμα «κρίκος», αλλά και εφαλτήριο αγωνιστικής συνέχειας στις κινητοποιήσεις που οργανώνει ο λαός στις περιοχές που γνώρισαν φέτος τεράστιες καταστροφές από φωτιές, όπως έγινε και με τα μεγάλα συλλαλητήρια στο Σύνταγμα και στη Ρόδο μέσα στον Αύγουστο, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές σε Πάρνηθα και Ρόδο, κάτω από τα συνθήματα «Η ανάπτυξή σας τσακίζει τη ζωή μας, αγώνας και αντεπίθεση η επιλογή μας» και «Πλημμύρες, φωτιές, καταστροφές - Κόστος δεν είναι οι ανθρώπινες ζωές».



Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ