Τρίτη 26 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
49ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ ΟΔΗΓΗΤΗ
Εξ ονόματος του λαού της Κούβας, ευχαριστώ την ΚΝΕ για την αλληλεγγύη

Χαιρετισμό στη Διεθνούπολη απηύθυνε το απόγευμα του Σαββάτου ο πρέσβης της Κούβας, Αραμίς Φουέντε Ερνάντες

«Εξ ονόματος του λαού μας και ιδιαίτερα της νεολαίας του, σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση να βρίσκομαι κοντά σας και στη φετινή διοργάνωση του Φεστιβάλ της ΚΝΕ, αλλά και για όλη την αλληλεγγύη και την υποστήριξη που τόσο εσείς όσο και ένα μεγάλο τμήμα του ευγενούς ελληνικού λαού προσφέρουν στους Κουβανούς αδελφούς τους». Με τα λόγια αυτά ο Κουβανός πρέσβης Αραμίς Φουέντε Ερνάντες ευχαρίστησε την ΚΝΕ για την πρόσκληση να μιλήσει το Σάββατο το απόγευμα στον χώρο της Διεθνούπολης.

Αναφέρθηκε στην πρόσφατη 70ή επέτειο από την επίθεση στη Μονκάδα (26/7/1953), που οδήγησε στην Κουβανική Επανάσταση και στο τέλος της μισητής δικτατορίας του Μπατίστα, τονίζοντας ιδιαίτερα το μαχητικό πνεύμα του κουβανικού λαού και την αγάπη του για την ελευθερία.

Οπως τόνισε, η Μονκάδα, αν και αποτελούσε μια προσωρινή οπισθοδρόμηση, έμεινε αναμφίβολα ως ένα καθοριστικό γεγονός που επιβεβαίωσε το πατριωτικό πνεύμα των Κουβανών, ανανέωσε και ριζοσπαστικοποίησε την επαναστατική ζέση, ιδιαίτερα στη νεολαία. Ετσι, υπό την ηγεσία του Φιντέλ Κάστρο, ευνόησε σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα τη διάδοση του αγώνα σε όλη τη χώρα, δημιουργώντας τα θεμέλια για τον θρίαμβο της Επανάστασης.

Από την άλλη υπογράμμισε, θυμίζοντας ανάλογη αναφορά του Κουβανού Προέδρου Μιγκέλ Ντίας Κανέλ, ότι «ποτέ και τίποτε» δεν ήταν εύκολο για την Κουβανική Επανάσταση, καθώς στην εξέλιξή της συνάντησε δυσκολίες και προκλήσεις, αλλά είχε επίσης να επιδείξει κατορθώματα και ηρωισμούς.


Κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό, ο Αραμίς Φουέντε Ερνάντες είπε ότι έχουν ήδη περάσει 64 χρόνια συνεχούς μάχης από τη νίκη της Επανάστασης και ότι στη διάρκεια αυτών των ετών ο λαός της Κούβας εξακολούθησε να υπερασπίζεται το κοινωνικό και πολιτικό σχέδιο, αντιμετωπίζοντας με αξιοπρέπεια και θάρρος όλες τις επιθέσεις και τις απόπειρες του ιμπεριαλισμού και των υποστηρικτών του, αποτρέποντας τα σχέδιά τους να καταστρέψουν και να ακυρώσουν την Επανάσταση και κυρίως να σβήσουν από προσώπου Γης το εντυπωσιακό «παράδειγμα μίας μικρής χώρας που δείχνει στον κόσμο την αξία της ενότητας και των ιδεών».

«Χρειάστηκε να πληρώσουμε υψηλό τίμημα για να υπερασπιστούμε το νόμιμο δικαίωμά μας να υπάρχουμε ως κυρίαρχο και ανεξάρτητο έθνος», ανέφερε ο Κουβανός πρέσβης, προσθέτοντας ότι το αμερικανικό εμπάργκο σε βάρος της χώρας του είναι «μία πράξη οικονομικού πολέμου σε καιρό ειρήνης, που αποτελεί κύριο εμπόδιο στην ανάπτυξη».

«Οι μάχες που εξακολουθούμε να δίνουμε σήμερα δεν είναι μόνο για πρόσβαση μεταξύ άλλων στα συστήματα Παιδείας και Υγείας, που είναι καθολικά και δωρεάν, αλλά και στην Κοινωνική Ασφάλιση, στην επιστήμη, στην επιστημονική - τεχνική ανάπτυξη, στη βιοτεχνολογία και τη φαρμακευτική βιομηχανία, στην παραγωγή των δικών μας εμβολίων με τα οποία καταφέραμε να ελέγξουμε την πανδημία της COVID-19, στην κατάρτιση επαγγελματιών και επιστημόνων υψηλού επιπέδου, στην ιατρική συνεργασία και στη συνεργασία που παρέχει η Κούβα σε άλλους τομείς σε δεκάδες χώρες, κυρίως υπανάπτυκτες αλλά και άλλες. Ολα αυτά αποτελούν περίτρανες αποδείξεις», συνέχισε ο πρέσβης της Κούβας.

Και τόνισε, αναφερόμενος στις προκλήσεις της σημερινής εποχής:

«Τον τελευταίο καιρό οι ενέργειες και τα σχέδια που αποσκοπούν στην αποσταθεροποίηση της χώρας έχουν ενισχυθεί, με σκοπό να προκαλέσουν κοινωνική έκρηξη. Οι εκστρατείες με ψεύδη και διαστρεβλώσεις της κουβανικής πραγματικότητας στα μέσα ενημέρωσης έχουν πολλαπλασιαστεί και τα κονδύλια για την πληρωμή των συνενόχων και μισθοφόρων τους έχουν αυξηθεί σημαντικά.

Αυξάνονται καθημερινά οι ψεύτικες ειδήσεις, παραποιούνται τα γεγονότα με τον πλέον επαίσχυντο και χοντροκομμένο τρόπο, και πολλαπλασιάζονται οι συκοφαντίες εναντίον Κουβανών ηγετών και επικεφαλής σε όλα τα επίπεδα, με στόχο την υπονόμευση της αξιοπιστίας τους και της εμπιστοσύνης του λαού. Στην υπηρεσία αυτών των ποταπών συμφερόντων θέτουν και τα κοινωνικά δίκτυα και, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, διαθέτουν επίσης την υποστήριξη και τη διάδοση των μεγάλων μέσων ενημέρωσης, που τάσσονται υπέρ των δόλιων συμφερόντων τους».

Ολοκληρώνοντας εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του κουβανικού λαού για τη στάση του ελληνικού λαού, τονίζοντας ότι «η φιλία και η αλληλεγγύη που χαρακτηρίζουν τις ιστορικές μας σχέσεις θα συνεχίσουν να γίνονται ολοένα πιο ισχυρές και σταθερές».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ