Τρίτη 26 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
49ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ ΟΔΗΓΗΤΗ
ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΣΤΗ ΛΑΪΚΗ ΣΚΗΝΗ
Ικαριώτικο αντάμωμα μέχρι πρωίας

Κάλεσμα για πρωτιά της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο νησί απηύθυνε ο υποψήφιος δήμαρχος Φανούρης Καρούτσος

Με χαιρετισμό του Φανούρη Καρούτσου, υποψήφιου δημάρχου Ικαρίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ξεκίνησε το πολυαναμενόμενο ικαριώτικο αντάμωμα στη Λαϊκή Σκηνή, που έκλεισε το πρόγραμμα του Σαββάτου στο 49ο Φεστιβάλ.

«Οι χιλιάδες νέοι και νέες που είναι εδώ στο Φεστιβάλ, μας κάνουν πιο δυνατούς και αισιόδοξους. Στις 8 Οκτώβρη έχουμε την ευκαιρία να δώσουμε απάντηση στα κόμματα που κυβερνούν και τις δημοτικές διοικήσεις που εφαρμόζουν την αντιλαϊκή πολιτική γεμίζοντας με γαρύφαλλα τις κάλπες», ανέφερε ο Φ. Καρούτσος, δίνοντας το στίγμα της μάχης για να κοκκινίσει η Ικαρία με αγωνιστή δήμαρχο, «για να απαλλαγούμε από διοικήσεις που κάνουν ό,τι τους πει η κεντρική διοίκηση. Μπορούμε να ξεκαθαρίσουμε την εικόνα στην Ικαρία από την πρώτη Κυριακή. Να μας εμπιστευτεί ο κόσμος κι ας μην συμφωνεί σε όλα μαζί μας», κάλεσε.

Αντίστοιχα, ο Νίκος Φάκαρος, σταθερός συνοδοιπόρος του Φεστιβάλ, πριν μιλήσει με τις νότες του, κάλεσε «να γεμίσει η Ικαρία κόκκινα γαρύφαλλα και όλη η Ελλάδα», ευχαρίστησε την ΚΝΕ για την πρόσκληση και πρόσθεσε: «Θέλουμε να εκφράσουμε την αντίθεσή μας στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε και φέρνει εργατικό μεσαίωνα. Εμείς από τη μεριά μας θα συνεχίσουμε να κάνουμε με τη μουσική μας λίγο καλύτερο τον κόσμο. Ζήτω η ΚΝΕ, ζητώ το ΚΚΕ», φώναξε ο Ν. Φάκαρος και αφιέρωσε το πρώτο τραγούδι, την «Αμπελοκουτσούρα», σε όλους όσοι βοήθησαν να χτιστεί το Φεστιβάλ.

Νίκος Φάκαρος
Νίκος Φάκαρος
Οι Musicaroi μετά από χρόνια ήταν όλοι μαζί στη σκηνή και η κρητική λύρα έδινε σκυτάλη στο ικαριώτικο βιολί και ο «Μαλεβιζιώτης» στον «Ικαριώτικο», με τη Λαϊκή Σκηνή να γίνεται μια μεγάλη αγκαλιά με ομόκεντρους χορευτικούς κύκλους στο κέντρο της και διάφορες εστίες χορού σε κάθε γωνιά του χώρου. Οι χορδές στο βιολί του Φάκαρου, στα λαούτα και τις κιθάρες του συγκροτήματος Musicaroi πήραν φωτιά μαζί με την τσαμπούνα, σε ένα ακόμα μεγάλο γλέντι που κράτησε μέχρι πρωίας.

Ενθουσίασαν τα κρητικά ηχοχρώματα

Τα κρητικά ηχοχρώματα βέβαια είχαν αρχίσει από νωρίς το Σάββατο στη Λαϊκή Σκηνή, αφού το πρόγραμμά της άνοιξε με ένα μαγικό ταξίδι στο μουσικό σύμπαν του Νίκου Ξυλούρη, με το αφιέρωμα «Να σμίγω τους φίλους μου και τους εδικούς μου...», που επιμελήθηκε ο Μανόλης Ανδρουλιδάκης.

Με ερμηνευτές τον Γιώργο Νικηφόρου Ζερβάκη, τον Βασίλη Λέκκα και τον Πάνο Μπούσαλη, το αφιέρωμα έκανε ένα πέρασμα από τους βασικότερους σταθμούς της καριέρας του «Αρχάγγελου της Κρήτης», όπως τον είχε «βαφτίσει» η Τζένη Καρέζη, αφού κάθε φορά που ανέβαινε στη σκηνή να τραγουδήσει, αυτή έλεγε: «Αυτός ο άνθρωπος είναι μαγικός... Εχει μια αρχαγγελική μορφή...».

Ακούστηκαν τραγούδια από τις ιστορικές συνεργασίες του Ν. Ξυλούρη με μεγάλους συνθέτες, όπως τον Σταύρο Ξαρχάκο, τον Χρήστο Λεοντή και τον Λίνο Κόκκοτο.

Από το αφιέρωμα στον Νίκο Ξυλούρη
Από το αφιέρωμα στον Νίκο Ξυλούρη
Το αφιέρωμα ολοκληρώθηκε με τους ερμηνευτές και το κοινό να τραγουδούν το «Γεια σου χαρά σου Βενετιά» των Στ. Ξαρχάκου-Ν. Γκάτσου, με τη σιγουριά ότι ο μεγάλος Νίκος Ξυλούρης θα είναι πάντα δίπλα μας, με τα τραγούδια του, στα γλέντια μας, στις μικρές μας στιγμές αλλά και τους καθημερινούς μας αγώνες...

Τη σκυτάλη μετά πήρε η κρητική παραδοσιακή μουσική με τον Γιώργο Μανωλάκη και τους μουσικούς του που ξεκίνησαν με ένα ριζίτικο - από τα κορυφαία είδη της κρητικής μουσικής - το οποίο μιλούσε για την καταστροφή της Καντάνου και καταδίκαζε τον φασισμό. Στη συνέχεια, ο ήχος της κρητικής λύρας μαγνήτισε τον χώρο και ξεσήκωσε τους μυημένους στους παραδοσιακούς κρητικούς χορούς, ξεδιπλώνοντας ένα όμορφο παραδοσιακό γλέντι. Μαζί με τον Γιώργο Μανωλάκη συμμετείχαν ο Γιώργος Σκορδαλός (λύρα - φωνή), ο Μανόλης Καλαϊτζάκης (λαούτο) και ο Παναγιώτης Κατσικιώτης (κρουστά).


Το συγκρότημα του Γιώργου Μανωλάκη
Το συγκρότημα του Γιώργου Μανωλάκη

Ο Φανούρης Καρούτσος
Ο Φανούρης Καρούτσος
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Να σμίγω τους φίλους μου και τους εδικούς μου...»(2023-07-29 00:00:00.0)
Ξεχωριστά λαϊκά και νησιώτικα γλέντια(2021-09-28 00:00:00.0)
Ικαριώτικο γλέντι(2018-09-25 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2006-09-20 00:00:00.0)
Μαθήματα παραδοσιακής μουσικής(2003-09-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ