Τρίτη 26 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
49ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ ΟΔΗΓΗΤΗ
Πυξίδα της δράσης μας το σύνθημα «Ελληνες και ξένοι εργάτες ενωμένοι»

Εκδήλωση το απόγευμα του Σαββάτου στο Στέκι Μεταναστών με ομιλήτρια την Κατερίνα Γεράκη, υπεύθυνη της Διατμηματικής Επιτροπής της ΚΕ για τα δικαιώματα μεταναστών και προσφύγων

Παραδοσιακούς χορούς από τον τόπο τους παρουσίασαν κοινότητες μεταναστών
Παραδοσιακούς χορούς από τον τόπο τους παρουσίασαν κοινότητες μεταναστών
«Για το ΚΚΕ, η προτροπή "Ελληνες και ξένοι εργάτες ενωμένοι" δεν είναι απλά ένα σύνθημα. Είναι βασική αρχή που υπηρετούμε από την πρώτη στιγμή ίδρυσης του Κόμματός μας. Είναι πυξίδα της δράσης μας. Είναι καθήκον με το οποίο αναμετριόμαστε καθημερινά»: Τα παραπάνω τόνισε η Κατερίνα Γεράκη, υπεύθυνη της Διατμηματικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ για τα δικαιώματα των μεταναστών και προσφύγων, μιλώντας το Σάββατο το απόγευμα σε εκδήλωση στο Στέκι Μεταναστών του 49ου Φεστιβάλ.

«Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας - Παλεύουμε ενάντια στο σύστημα που γεννά φτώχεια, πολέμους, προσφυγιά»: Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε κάτω από τον τίτλο αυτό και με φόντο την εικόνα του σαπιοκάραβου που παρέσυρε στον θάνατο άγνωστο αριθμό ξεριζωμένων ανοιχτά της Πύλου.

Στην ομιλία της, η Κατερίνα Γεράκη ανέδειξε πλευρές της πολιτικής που εγκληματεί σε βάρος της ζωής του λαού. Η πολιτική αυτή, όπως εξήγησε, «ποδοπατά με ακόμα μεγαλύτερη λύσσα τους πιο φτωχούς και εξαθλιωμένους, τους μετανάστες και πρόσφυγες, πολύ περισσότερο τους "αόρατους" αυτούς ανθρώπους χωρίς χαρτιά, που ζουν διαρκώς κυνηγημένοι από τον φόβο της "σκούπας", των πολύμηνων φυλακίσεων, των απελάσεων, των ρατσιστικών επιθέσεων». Για παράδειγμα, μετά τις πρόσφατες φονικές πλημμύρες στη Θεσσαλία, ελάχιστα έχουν γίνει γνωστά για την τύχη των μεταναστών και προσφύγων «που βρέθηκαν κι αυτοί μέσα στη δίνη των καταστροφών». Μάλιστα, οι δομές προσφύγων στο Κουτσόχερο και αλλού χρησιμοποιούνται για τη δήθεν προστασία των πλημμυροπαθών της Θεσσαλίας, με αποτέλεσμα οι ξεριζωμένοι που ζούσαν εκεί να μεταφέρονται και να στοιβάζονται «σε άλλες, ήδη επιβαρυμένες και στα όρια της χωρητικότητάς τους, δομές».


Ανάμεσα στις τραγωδίες στις οποίες έχουμε γίνει μάρτυρες τους τελευταίους μήνες, η ομιλήτρια δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο φρικιαστικό πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου, το οποίο χαρακτήρισε «ένα από τα πιο απάνθρωπα εγκλήματα» στη θάλασσα της Μεσογείου. «Από το βήμα αυτό, για άλλη μια φορά, δίνουμε υπόσχεση. Δεν θα αφήσουμε να ξεχαστεί το έγκλημα στην Πύλο! Αναδεικνύουμε την προσπάθεια συγκάλυψης των πραγματικών συνθηκών του ναυαγίου. Ζητάμε απαντήσεις, που η κυβέρνηση δεν δίνει. Ακόμα και στη σχετική κοινοβουλευτική Ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ, η κυβέρνηση δεν δίστασε να απαντήσει με τις ίδιες αοριστολογίες, με την ίδια διάθεση συγκάλυψης», κατήγγειλε.

Συνοψίζοντας μια σειρά από εξελίξεις στις οποίες αποτυπώνεται η αυξανόμενη ένταση του ανταγωνισμού ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις και συμμαχίες, υπογράμμισε ότι οι κίνδυνοι σε βάρος των λαών πολλαπλασιάζονται, οι ξεριζωμένοι αυξάνονται και γίνονται εργαλείο στα χέρια των καπιταλιστών «είτε στα γεωπολιτικά τους παζάρια είτε σαν η "χρυσή εφεδρεία" του πιο φθηνού και αναλώσιμου εργατικού δυναμικού χωρίς δικαιώματα». Ετσι, η πολιτική της καταστολής και του εγκλωβισμού που εφαρμόζουν η ΕΕ και οι ελληνικές κυβερνήσεις «υπηρετεί το ανοιγοκλείσιμο της κάνουλας των λεγόμενων μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών για τα συμφέροντα του κεφαλαίου».

Από τη συζήτηση με την Κ. Γεράκη
Από τη συζήτηση με την Κ. Γεράκη
Παράλληλα, στάθηκε στην καλλιέργεια ξενοφοβικών και ρατσιστικών απόψεων και δράσεων στην οποία επιδίδονται τα αστικά επιτελεία. «Η άνοδος των ακροδεξιών και φασιστικών κομμάτων και μορφωμάτων σε όλη την Ευρώπη δεν είναι τυχαία ούτε αυθόρμητη λαϊκή δήθεν αντίδραση. Αποτελεί την πρόληψη του συστήματος απέναντι στα τραγικά που ξέρουν ότι έρχονται», σχολίασε. Μάλιστα, επισήμανε ότι η ρατσιστική και ξενοφοβική ρητορική αναπτύσσεται και από τα πλέον επίσημα χείλη της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, των κυβερνήσεων, που κάνουν λόγο για «παράτυπη μετανάστευση» και λαθρομετανάστευση και όχι για πρόσφυγες.

«Οι εργαζόμενοι και οι λαοί μπορούν και πρέπει να παλέψουν για ζωή και δουλειά με δικαιώματα», τόνισε η Κατερίνα Γεράκη. Στην κατεύθυνση αυτή, συνόψισε την πείρα από τη δράση των ταξικών σωματείων σε μια σειρά από κλάδους, όπου Ελληνες και μετανάστες παλεύουν μαζί για Συλλογικές Συμβάσεις, αυξήσεις στα μεροκάματα, αλλά και για αιτήματα που αφορούν ιδιαίτερα πρόσφυγες και μετανάστες, όπως οι συνθήκες διαβίωσης, τα νομιμοποιητικά έγγραφα, η ιθαγένεια των παιδιών τους.

«Μόνο ο ίδιος ο λαός με την πάλη του, ισχυρά σωματεία, μαζικό κίνημα, ενωμένοι Ελληνες και ξένοι εργάτες, με ισχυρό το ΚΚΕ, μπορούν να εξασφαλίσουν τις ανάγκες τους, να σωθούν από τα βάσανα του καπιταλισμού και να τον ανατρέψουν. Να ανοίξουν τον δρόμο για ριζικές αλλαγές, τον δρόμο της ελπίδας για τη σοσιαλιστική προοπτική. Το ΚΚΕ ήταν, είναι και θα είναι πάντα μπροστά σ' αυτόν τον αγώνα!», κατέληξε η Κατερίνα Γεράκη.

  • Κάτι ...από τον τόπο τους μετέφεραν στο Φεστιβάλ οι μετανάστες από Αιθιοπία, Μπανγκλαντές, Σουδάν, Παλαιστίνη, Νιγηρία, Φιλιππίνες, Γεωργία κ.α. που έδωσαν το «παρών». Πέρα από τα παραδοσιακά φαγητά που προσέφεραν, την Παρασκευή το βράδυ κοινότητες από τη Γεωργία και τα Βαλκάνια παρουσίασαν παραδοσιακούς τους χορούς. Ακόμα, το Σάββατο το βράδυ το δικό τους γλέντι με χειροποίητα κρουστά, τα τραγούδια και τους χορούς τους έστησαν μετανάστες από το Καμερούν, ενώ ακολούθησε το συγκρότημα των μεταναστών από το Μπανγκλαντές.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ