Τρίτη 26 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
49ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ ΟΔΗΓΗΤΗ
Σε μια μεγάλη αντιφασιστική συγκέντρωση μετατράπηκε η Μαθητική Σκηνή

Το πρόγραμμα της δεύτερης μέρας ήταν αφιερωμένο στον αντιφασιστικό αγώνα με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα

Μήνυμα μαχητικής αντιμετώπισης του φασιστικού τέρατος σε κάθε χώρο που ζει, εργάζεται και σπουδάζει η νεολαία ήταν η μεγάλη hip hop και rap συναυλία που έλαβε χώρα στο Μαθητικό Στέκι την Παρασκευή. Ταυτόχρονα, ήταν μια υπόκλιση στα θύματά του. Ειδικά αφιερωμένη στον Παύλο Φύσσα, αλλά και σε όλους όσοι «έφυγαν» από χέρι φασίστα, όπως ο Σαχζάτ Λουκμάν ή ξυλοκοπήθηκαν άγρια, όπως οι κομμουνιστές συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και οι Αιγύπτιοι αλιεργάτες.

Πλειάδα καλλιτεχνών που χρησιμοποιούν τους στίχους τους σαν όπλα ενάντια στην κοινωνική αδικία και τη σαπίλα του καπιταλισμού, που γεννά και θρέφει τον φασισμό - ναζισμό, ένωσαν τις φωνές τους πάνω στη Μαθητική Σκηνή.

Το μαθητικό συγκρότημα από τους Αμπελόκηπους Nada & Nesa άνοιξε την αυλαία και ακολούθησαν οι RhymeRiot - Athens Union, Ravious & Mas και Arcy. Το κλίμα ζεσταίνεται μέχρι που το Μαθητικό Στέκι παίρνει φωτιά!

Τη σκυτάλη παίρνει ο Miskin με στίχους αφιερωμένους σε όσους θα γκρεμίσουμε τα θεμέλια αυτού του κόσμου που είναι η ρίζα του κακού. «Ευχαριστώ την ΚΝΕ που μου έκανε την τιμή να ανέβω στο stage, σε ένα Φεστιβάλ που το στήνω από φοιτητής», σημείωσε από μικροφώνου.

Vel, «Κίσσα Γκρι» και ο Δημοσθένης με την κιθάρα του ακολούθησαν βάζοντας τη δική τους υπογραφή στο μεγάλο αφιέρωμα.


Το κοινό συνοδεύει τους καλλιτέχνες με καπνογόνα και συνθήματα: «Τσακίστε τους φασίστες σε κάθε γειτονιά», «Ο Παύλος ζει, τσακίστε τους ναζί!» και «Οπλα του συστήματος είναι οι φασίστες!».

Η ατμόσφαιρα ηλεκτρίζεται περισσότερο με τον Raibo στη σκηνή που τραγουδά για όλους τους στριμωγμένους σε Βαλκάνια και Μεσόγειο. Ξεχωριστή στιγμή η παρουσίαση τραγουδιών στο Φεστιβάλ από τον νέο του δίσκο, «Φθηνή Γιατρειά», τον οποίο θα παρουσιάσει επίσημα την 1η Οκτώβρη.

Ο Dason μπαίνει δυναμικά και ξεσηκώνει το κοινό. Δίνει αισιοδοξία και εμπνέει στίχους όπως «Ζούμε να γίνει ενεστώτας ο ιδανικός μας μέλλοντας». Καλεί Frank the Zapper στη σκηνή για μια μουσική συνομιλία και αμέσως μετά αναλαμβάνουν οι Rebellion Connexion με στίχους που μας διαβεβαιώνουν ότι η Γη θα γίνει κόκκινη. Δέκατη πέμπτη χρονιά για το συγκρότημα στο Φεστιβάλ και το «Γιασεμί» που μυρίζει ακόμη ο Πειραιάς τραγουδιέται με πάθος.

KooΖ & Τοτέμ, Brak & Dj Millman, Drugitiz, με στίχους γεμάτους κοινωνική κριτική που όμως δείχνουν και τη διέξοδο: «Μες στη συννεφιά δεν θα κάνει ξαστεριά αν δεν βγούμε εμείς μπροστά», λένε στις «Στεγνές κηλίδες» ο KooΖ με τον Τοτέμ.

Και η συναυλία συνεχίζεται με Urban Pulse «για όσους δεν χαμηλώνουν το βλέμμα, ούτε κρατάνε ίσες αποστάσεις». «Χρειαζόμαστε πολλούς Παύλους», είπαν εκφράζοντας τη χαρά τους που συμμετέχουν ξανά στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ αποσπώντας ζεστό χειροκρότημα.


Ο Ζωγράφος και ο Ghetto Rock δεν λείπουν από το γεγονός συμπληρώνοντας τον πολύχρωμο καλλιτεχνικό καμβά της συναυλίας.

«Εργοδότες, κράτος και ναζί κοινό μαγαζί. Σαβούρα», τραγουδά ο Frank the Zapper. «Δύο μέρες μετά τη δολοφονία Φύσσα ήρθα στο Φεστιβάλ, γιατί κατάλαβα ότι τα πράγματα σκλήρυναν και δεν χωρούσαν πια αμφιβολίες. Από τότε δεν έχω χάσει ούτε ένα Φεστιβάλ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Και το Σφάλμα ήταν εκεί - με συνοδεία μπάντας και φέτος - και ενθουσίασε το κοινό. «Είμαστε περήφανοι που μας καλεί η ΚΝΕ», δήλωσε, ανεβαίνοντας στη σκηνή. «Οι φίλοι μου λιοντάρια παντός καιρού, ποδοπατάν το τέρας του φασισμού», τραγούδησε, αφιερώνοντας το κομμάτι στο σωματείο της ΕΝΕΔΕΠ και συνέχισε με άλλα αγαπημένα κομμάτια.

Στο Φεστιβάλ και ο lezekil. «Πάντα για τον Παύλο εδώ», όπως είπε, ενάντια «στο σκοτάδι που παντού απλώνεται».

Το κλείσιμο της συναυλίας έκαναν οι Tiny Jackaland the Yellow Mary, φίλοι του Παύλου Φύσσα. «Μην ξεχνάτε ποτέ να αγωνίζεστε. Είναι το μόνο που μας έχει μείνει», ήταν η προτροπή του Θανάση από τη σκηνή.

Το μουσικό αφιέρωμα τελείωσε αλλά το ραντεβού ανανεώθηκε στους δρόμους!

Μάγδα Φύσσα: «Ευχαριστώ την ΚΝΕ που έκανε αυτή την μέρα γιορτή για τον Παύλο»

Κατά τη διάρκεια του αφιερώματος, ρίγη συγκίνησης προκάλεσε με τη σύντομη παρέμβασή της η Μάγδα Φύσσα.

«Πριν 10 χρόνια, τα περισσότερα ήσασταν μικρά παιδιά. Μάθατε, μεγαλώσατε και έχετε στις πλάτες σας τη δολοφονία του Παύλου. Θα πάρετε, όμως, και αυτό τον αγώνα, ειλικρινά τον έχω δει, τον βλέπω. Πιστεύω είμαστε μαζί», είπε καταχειροκροτούμενη από τους νέους που κατέκλυσαν το Μαθητικό Στέκι.

«Το έχω πει και θα το ξαναπώ: Αν δεν είχα και εγώ τις δικές σας πλάτες δεν θα μπορούσαν να είναι έτσι τα πράγματα», υπογράμμισε η Μάγδα Φύσσα και ευχαρίστησε την ΚΝΕ «που μας φιλοξενεί και που έκανε αυτή την ημέρα γιορτή για τον Παύλο. Τον γιορτάσαμε και την Κυριακή στα Λιπάσματα. Και πάλι αυτό που έχω να πω είναι ένα: Οτι εμείς καταφέραμε τον πόνο που μας έχει αφήσει με το φευγιό του να τον κάνουμε γιορτή για εκείνον. Γιορτή και έναν αγώνα πολύ δυνατό μπροστά. Και έχετε, ειλικρινά σας το λέω και πρέπει να το καταλάβετε, μεγάλο δρόμο μπροστά σας», είπε, και το κοινό απάντησε: «Ο Παύλος ζει, τσακίστε τους ναζί».

Κατά τη διάρκεια της συναυλίας, χαιρετισμό απηύθυνε επίσης ο Θόδωρος Θεοδωρόπουλος, δικηγόρος, συνήγορος Πολιτικής Αγωγής των κομμουνιστών και συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

«Τα 10 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου συμπίπτουν με τη διεξαγωγή της δίκης στο Πενταμελές Εφετείο, όπου ήδη μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί η υπόθεση του Παύλου, η υπόθεση των Αιγύπτιων αλιεργατών και ολοκληρώνεται και η υπόθεση του ΠΑΜΕ», επισήμανε, μεταξύ άλλων, στον χαιρετισμό του, υπογραμμίζοντας ότι «προσδοκούμε το αποτέλεσμα της πρωτόδικης δίκης να επαναληφθεί και στο Πενταμελές Εφετείο και είναι βέβαιο ότι το ενδιαφέρον και το δικό σας και η παρουσία σας στη δίκη θα συμβάλει προς αυτήν την κατεύθυνση». «Λέμε ότι η ναζιστική οργάνωση είναι εγκληματική γιατί είναι ναζιστική», είπε και τόνισε: «Πουθενά ανοχή στον ναζισμό που πρέπει να καταδικαστεί μια για πάντα και που δεν έχει περιοριστεί η επικινδυνότητά του. Με τη δύναμή σας θα τους ξανακερδίσουμε».

Νωρίτερα, χαιρετισμό είχε απευθύνει ο Αργύρης, μαθητής της Γ' Λυκείου στο Ιλιον, τονίζοντας, ανάμεσα σε άλλα: «Τα μέλη της ΚΝΕ και οι φίλοι της, όλοι όσοι αηδιάζουμε με τους φασίστες και τις σάπιες ιδέες τους, γινόμαστε σε κάθε σχολείο, σχολή και γειτονιά εγγύηση ότι οι φασίστες τρώνε πόρτα ξανά και ξανά! (...) Ελπίζουμε και αυτό το αφιέρωμα να είναι ένα από τα δεκάδες δρώμενα που έχουμε δημιουργήσει για το Φεστιβάλ μας ώστε περισσότεροι να κάνουν πράξη το σύνθημα του Φεστιβάλ μας, να μπουν στον αγώνα, να γίνουν μέλη της ΚΝΕ για να γίνουν τα σκοτάδια λάμψη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ