Τρίτη 26 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΑΙΔΕΙΑ
Ανάγκη για καθολική κάλυψη των μαθητών με σχολικά γεύματα

Σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ συζητήθηκε στη Βουλή

Από τις περσινές κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών, γονιών και μαθητών τεσσάρων σχολείων της Νίκαιας για τα σχολικά γεύματα
Από τις περσινές κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών, γονιών και μαθητών τεσσάρων σχολείων της Νίκαιας για τα σχολικά γεύματα
Καθολική κάλυψη των μαθητών με σχολικά γεύματα ζήτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, στη συζήτηση χτες στη Βουλή της σχετικής Επίκαιρης Ερώτησής του προς το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ένα θέμα που η ίδια η ζωή το επαναφέρει, καθώς λόγω της καλπάζουσας ακρίβειας στα είδη πρώτης ανάγκης, λαϊκές οικογένειες αναγκάζονται να περικόψουν δαπάνες ακόμα και για βασικές ανάγκες διαβίωσης, μεταξύ αυτών για τη σίτιση των παιδιών.

Πρόσθεσε ότι η ισορροπημένη διατροφή αποτελεί βασική προϋπόθεση για την υγιή, ολόπλευρη ανάπτυξη των παιδιών, ώστε να αποκτήσουν σωστές διατροφικές συνήθειες, να προληφθούν ασθένειες, να προαχθεί η υγεία τους. Και σε αυτή τη βάση ζήτησε να εξασφαλιστούν όλοι οι αναγκαίοι όροι ώστε να υλοποιείται το πρόγραμμα με αποκλειστική ευθύνη του κράτους, σε κατάλληλες κτιριακές υποδομές, με το αναγκαίο μόνιμο βοηθητικό προσωπικό και ενιαίο επιστημονικά καταρτισμένο διατροφικό πρόγραμμα κατάλληλο για την κάθε ηλικιακή ομάδα παιδιών.

Απαντώντας η υφυπουργός Σοφία Ζαχαράκη παραδέχτηκε ότι δεν εντάσσονται στο πρόγραμμα τα νηπιαγωγεία ούτε και η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, αλλά επιχείρησε να εμφανίσει αύξηση στο ποσοστό των μαθητών που καλύπτει, συγκρίνοντας την περσινή χρονιά με τη χρονιά που πρωτοξεκίνησε, ενώ πρόσθεσε ως ...κατάκτηση το να μην φτάνουν Χριστούγεννα για να τρώνε τα παιδιά! Οσο για το γεγονός ότι το πρόγραμμα καλύπτει μόλις το 41% των μαθητών, είπε ότι «πρέπει το ευκταίο να συνδυάζεται με το εφικτό», επικαλούμενη τους δημοσιονομικούς περιορισμούς.

«Μιλήσατε για πρόοδο, πού την είδατε;» είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Δελής, σημειώνοντας ότι «πάντοτε πίσω από τέτοιους αριθμούς υπάρχουν άνθρωποι και στην προκειμένη περίπτωση παιδιά». Εφερε λοιπόν το παράδειγμα της Νίκαιας, που από τα τέσσερα σχολεία που πέρσι ήταν εκτός προγράμματος και έκαναν μαζικότατες κινητοποιήσεις για να ενταχθούν σε αυτό, τελικά εντάχθηκε φέτος στο πρόγραμμα μόνο το ένα, το οποίο μάλιστα είναι συστεγαζόμενο με άλλο σχολείο που δεν εντάχθηκε στο πρόγραμμα, οπότε στην πράξη... οι μισοί μαθητές θα παίρνουν φαγητό στο προαύλιο και οι άλλοι μισοί θα τους κοιτάνε! Αντίστοιχα μίλησε για τη Θεσσαλία, όπου παρά τις καταστροφές που συνέβησαν στο πρόγραμμα είναι ενταγμένα μόνο 103 δημοτικά σχολεία, δηλαδή και πάλι άλλα παιδιά τρώνε κι άλλα όχι.

«Το ζήτημα της σίτισης δεν είναι ευκαιριακό και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με όρους καθολικότητας», τόνισε ο Γ. Δελής, επισημαίνοντας ότι και η επέκταση του ολοήμερου συνηγορεί σε αυτή την ανάγκη για ένα γεύμα στα παιδιά που κάθονται στο σχολείο μέχρι τις 5 μ.μ. Και για τα δημοσιονομικά περιθώρια που ανέφερε η υφυπουργός, υπογράμμισε ότι «το κρίσιμο είναι πού τίθενται τα όρια. Για εμάς τίθενται εκεί όπου καλύπτονται οι σημερινές σύγχρονες ανάγκες του λαού».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αγώνας για σύγχρονα και ασφαλή σχολεία(2021-11-11 00:00:00.0)
Να αποσυρθεί η επιβολή εξετάσεων στους κατ' ιδίαν διδαχθέντες μαθητές(2021-06-03 00:00:00.0)
Αμεση αντίδραση για στήριξη της μαθήτριας που λιποθύμησε από πείνα(2017-03-17 00:00:00.0)
Μάθημα και στα υπόγεια για μικρούς μαθητές(2017-03-02 00:00:00.0)
Να καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες των μαθητών(2017-01-12 00:00:00.0)
Οταν τα παιδιά πάνε στο σχολείο νηστικά...(2015-02-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ