Παρασκευή 19 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
Διαμαρτυρία εργαζομένων της «Google» ενάντια στη σφαγή

Με απολύσεις προσπαθεί το μονοπώλιο να κάμψει την περήφανη στάση τους | Κινητοποιήσεις και στην «Amazon»

«Google, σταμάτα να τροφοδοτείς τη γενοκτονία» είναι το μήνυμα των εργαζομένων
«Google, σταμάτα να τροφοδοτείς τη γενοκτονία» είναι το μήνυμα των εργαζομένων
Εργαζόμενοι της «Google» προχώρησαν σε καθιστική διαμαρτυρία στα γραφεία της εταιρείας στη Νέα Υόρκη και στην Καλιφόρνια (στο Σανιβέιλ), διαμαρτυρόμενοι για την υποστήριξη που παρέχει το διαδικτυακό μονοπώλιο στη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού από την ισραηλινή κυβέρνηση.

Οι διαδηλωτές μπήκαν στα γραφεία στη Νέα Υόρκη και στην Καλιφόρνια, λέγοντας ότι θα παραμείνουν εκεί μέχρι η «Google» να ικανοποιήσει το αίτημά τους να αποσύρει ένα συμβόλαιο 1,2 δισ. δολαρίων που μοιράζεται με την «Amazon» για την παροχή υπηρεσιών cloud και κέντρων δεδομένων στην ισραηλινή κυβέρνηση.

9 εργαζόμενοι συνελήφθησαν στις δύο κινητοποιήσεις, σύμφωνα με εκπρόσωπο των διαδηλωτών. Ενα βίντεο που τραβήχτηκε από έναν από τους διαδηλωτές δείχνει αστυνομικούς της Νέας Υόρκης να μπαίνουν στα γραφεία της «Google» και να συλλαμβάνουν τους διαδηλωτές.

Οι εργαζόμενοι αντιτίθενται στη σύμβαση που έχει γίνει γνωστή ως «Nimbus» από τότε που υπεγράφη, το 2021. Οι κινητοποιήσεις τους έχουν ενταθεί όμως τους τελευταίους 7 μήνες, κατά τους οποίους οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν τη γενοκτονία των Παλαιστινίων. Οι διαδηλωτές «απέκλεισαν» τον διευθύνοντα σύμβουλο της «Google Cloud», Τόμας Κούριαν, για 10 ώρες μέσα στο γραφείο του.

Από τη μεριά της η διεύθυνση της εταιρείας προχώρησε στην απόλυση 28 υπαλλήλων που συμμετείχαν στις διαμαρτυρίες. Οπως μάλιστα ισχυρίστηκε ο αντιπρόεδρος Κρις Ράκοου, οι διαμαρτυρίες ήταν «απαράδεκτες, εξαιρετικά ενοχλητικές και έκαναν τους συναδέλφους να αισθάνονται ότι απειλούνται»... Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι μαζί με συναδέλφους τους αντιτάχθηκαν δημόσια στο σχέδιο «Nimbus Project», αξίας 1,5 δισ. δολαρίων, που αφορά την παροχή υπηρεσιών υπολογιστικού νέφους (cloud) με τη βοήθεια Τεχνητής Νοημοσύνης στην κυβέρνηση και στον στρατό του Ισραήλ. Διατράνωσαν έτσι ότι δεν θέλουν να δουλεύουν για να συνεχίζεται ο γενοκτονικός πόλεμος του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων.

Ανάλογη διαμαρτυρία διοργανώθηκε και τον Δεκέμβρη έξω από κτίριο της «Google» στο Σαν Φρανσίσκο. Επίσης, στις αρχές Μάρτη η «Google» είχε απολύσει εργαζόμενο επειδή διαμαρτυρήθηκε κατά τη διάρκεια ομιλίας ανώτατου στελέχους του ομίλου σε συνέδριο στη Νέα Υόρκη.

Σε ανάλογες συγκεντρώσεις προχώρησαν και υπάλληλοι της «Amazon», κατά της συμμετοχής της εταιρείας στο πρόγραμμα «Nimbus». Δηλώνουν ότι θα υποστηρίξουν ένα ψήφισμα το οποίο θα ζητάει μια ανεξάρτητη έρευνα σχετικά με το αν «η χρήση των προϊόντων και των υπηρεσιών της από τους πελάτες με δυνατότητες παρακολούθησης, όρασης υπολογιστή ή αποθήκευσης cloud συμβάλλει στην παραβίαση του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ