Τετάρτη 30 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Συνέρχεται η ΚΠΕ το Σαββατοκύριακο

Μαραθώνια συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας χτες

Στο Συνασπισμό οι επιθέσεις φιλίας των στελεχών του ΠΑΣΟΚ προκάλεσαν σκεπτικισμό, συγκρατημένη αισιοδοξία έως και ικανοποίηση. Ικανοποίηση σε εκείνη τη μερίδα των στελεχών του που ανέκαθεν πίεζαν για επιτάχυνση της προσέγγισης των δύο κομμάτων. Συγκρατημένη αισιοδοξία σε εκείνους που εκτιμούν ότι μπορούν πια να διαπραγματευτούν με το ΠΑΣΟΚ από καλύτερες θέσεις μετά τα αποτελέσματα των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, συνεκτιμώντας ωστόσο το κόστος των βίαιων και άκαιρων κινήσεων. Σκεπτικισμό σε όσους θεωρούν ότι δεν υπάρχει καμία εγγύηση, απεναντίας μια σύμπραξη με το ΠΑΣΟΚ εγκυμονεί κινδύνους συρρίκνωσης του Συνασπισμού και ισοδυναμεί με πράξη αυτοκτονίας.

Χτες το θέμα απασχόλησε την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ σε μια μαραθώνια συνεδρίασή της και παραπέμφθηκε προς συζήτηση στην ΚΠΕ, η οποία συνέρχεται το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Ολα δείχνουν ότι επί του παρόντος και σε ό,τι αφορά στις δημόσιες τοποθετήσεις του ο ΣΥΝ επιλέγει να αφήσει μισάνοιχτες τις πόρτες στο ΠΑΣΟΚ, αντιπαραθέτοντας στις όποιες προτάσεις το ζήτημα της αλλαγής του εκλογικού νόμου και αντιπροβάλλοντας ως «στρατηγική του επιλογή» τη συνεργασία «με δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστεράς».

Ας πάρουμε όμως μια γεύση όσων δήλωσαν τις προηγούμενες μέρες στελέχη του ΣΥΝ. Ο πρόεδρός του Ν. Κωνσταντόπουλος εμφανίστηκε («Ελευθεροτυπία» και «Τύπος της Κυριακής») ομολογουμένως διαλλακτικότερος σε σχέση με το παρελθόν στο ενδεχόμενο μιας συνεργασίας, επιμένοντας στους γνωστούς όρους που θέτει ο ΣΥΝ, δηλαδή στον εξής ένα της αλλαγής του εκλογικού νόμου.

Ο Δ. Παπαδημούλης δήλωσε πως «το μαχαίρι και το πεπόνι το έχει το ΠΑΣΟΚ» και αυτό που απαιτείται πλέον είναι «έμπρακτα δείγματα γραφής συλλογικά από το κόμμα και την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ», συμπλήρωσε δε πως το Συνασπισμό τον ενδιαφέρει η προοπτική να έρθει και στην Ελλάδα η εποχή των κυβερνήσεων συνεργασίας.

«Δε βλέπω καμία πιθανότητα για μία συνεργασία» δήλωσε ο Π. Λαφαζάνης, χρεώνοντας στο ΠΑΣΟΚ διάθεση να υφαρπάξει ψήφους της αριστεράς και να υπονομεύσει την πορεία του ΣΥΝ. Ωστόσο, αυτή η άποψη είναι μάλλον περιθωριακή στο εσωτερικό του ΣΥΝ.

Τακτικισμούς που αποσκοπούν στη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές βρίσκει ο Στ. Πιτσιόρλας, ο οποίος όμως επισήμανε την ανάγκη να υιοθετήσει ο Συνασπισμός μια τέτοια τακτική που θα υποχρεώσει το ΠΑΣΟΚ να αντιμετωπίσει σοβαρά και στην ουσία του το θέμα της συνεργασίας των δύο κομμάτων.

Αιφνιδιασμένος δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ Ν. Βούτσης από τις επιθέσεις φιλίας, συμπληρώνοντας πως διάλογος γίνεται σε όλα τα επίπεδα και αν το ΠΑΣΟΚ θέλει έναν πιο συντεταγμένο διάλογο έχει τη δυνατότητα να τον εισηγηθεί, αλλά όχι ναρκοθετώντας τον εκ των προτέρων, όπως ναρκοθέτησαν το πολιτικό σύστημα κλειδώνοντας τον εκλογικό νόμο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ