Κυριακή 19 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
10 ΟΧΙ στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τη διεύρυνσή της

Η απόρριψη της διεύρυνσης, η πάλη ενάντιά της είναι στοιχειώδες καθήκον όλων των εργαζομένων, όλων των δημοκρατικών πολιτών

Με επιστολή του προς τους Ευρωπαίους πολίτες ο Κ. Σημίτης επιδιώκει να εκλαϊκεύσει τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας. Ως «Ιστορικό ορόσημο» αναφέρει τη 16η Απρίλη, όπου θα υπογραφεί η συνθήκη ένταξης των 10 χωρών στην ΕΕ. Εμείς αντί απάντησης απλά θα απαριθμήσουμε 10 από τους λόγους για τους οποίους η εναντίωση στην ΕΕ και τη διεύρυνσή της, και -κατά συνέπεια- η καταδίκη της κυβερνητικής πολιτικής και η κινητοποίηση ενάντιά τους αποτελούν στοιχειώδες καθήκον όλων των εργαζομένων και των δημοκρατικών πολιτών.

  • Εναντιωνόμαστε από τη σκοπιά της υπεράσπισης των εργατικών δικαιωμάτων. «Θέλουμε "Μια Ευρώπη" αειφόρου ανάπτυξης για όλους». Ηδη ο «λογαριασμός» της Ελληνικής Προεδρίας αναγράφει απελευθέρωση των απολύσεων, γενίκευση της μερικής απασχόλησης, πλήρη ελαστικοποίηση του χρόνου εργασίας, παραπέρα αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης. Να σημειώσουμε ότι σ' αυτή την εκτίμηση συγκλίνουν -από τη σκοπιά τους- και αστοί διανοητές. Ο Νόαμ Τσόσμκι για παράδειγμα εκτίμησε πως «οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την ένταξη των ανατολικοευρωπαϊκών χωρών και της Τουρκίας στην ΕΕ. Και είναι ξεκάθαρο γιατί. Αυτή η διεύρυνση θα υπονομεύσει τη θέση των εργαζομένων στη Δυτική Ευρώπη. Θα αφανίσει το κράτος πρόνοιας, καθώς οι επενδύσεις θα στραφούν προς Ανατολάς. Θα οδηγήσει την Ευρώπη στο αμερικανικό μοντέλο καπιταλισμού». Αυτό δε σημαίνει πως αν δεν προωθούσαν τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις η καπιταλιστική πραγματικότητα στην ΕΕ θα έπρεπε να είναι αποδεκτή από τα λαϊκά στρώματα ή ότι η λαϊκή πάλη πρέπει να στρέφεται προς τον εξωραϊσμό της. Ισα - ίσα πρέπει να στρέφεται προς την ανατροπή της πολιτικής και της εξουσίας των χωρών - μελών της.
  • Εναντιωνόμαστε, για την υπεράσπιση της μικρομεσαίας αγροτιάς η οποία θα είναι από τους πρώτους που θα πληρώσουν τη «νύφη» της διεύρυνσης.
  • Εναντιωνόμαστε, εκφράζοντας την αλληλεγγύη μας στους λαούς των υπό ένταξη χωρών, οι οποίοι ούτε ρωτήθηκαν ούτε και πρόκειται να ρωτηθούν, και που σε πολλές περιπτώσεις οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως το «ΟΧΙ στην ΕΕ» είναι ισχυρότατο, ακόμη και πλειοψηφικό. Λέμε ΣΤΟΠ στην ΕΕ, η οποία θα τους εντάξει στους κόλπους της με ακόμη χειρότερους όρους απ' ό,τι χώρες σαν τη δική μας. Αλλά εναντιωνόμαστε και γιατί με την ένταξη και άλλων κρατών ενισχύεται (η ΕΕ) ως ιμπεριαλιστικό κέντρο.
  • Εναντιωνόμαστε, γιατί υπερασπίζουμε τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες, τα δικαιώματα των μεταναστών ενάντια στην κρατική καταστολή και τρομοκρατία.
  • Εναντιωνόμαστε, γιατί θέλουμε να ζούμε ειρηνικά. Λέμε ΟΧΙ στον Ευρωστρατό και το ΝΑΤΟ, με το οποίο η «υπό διεύρυνση» ΕΕ έσπευσε να υπογράψει στην Κοπεγχάγη «πλαίσιο συνεργασίας». Εξω οι χωροφύλακες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ από την πρώην Γιουγκοσλαβία και τα Βαλκάνια! ΟΧΙ σε μια Ελληνική Προεδρία που το μόνο που την απασχολεί για τα σχέδια επίθεσης στο Ιράκ είναι το «να διαμορφώσει κοινή θέση η ΕΕ» - ΟΧΙ σε μια κυβέρνηση που ήδη κατατάχθηκε στο πλευρό του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ και που παραδίδει γην και ύδωρ στα σχέδιά τους.
  • Λέμε ΟΧΙ στην ευρωδιχοτόμηση της Κύπρου. Η επίσημη υπογραφή της διεύρυνσης κατά την Ελληνική Προεδρία θα οδηγήσει την Κύπρο, ουσιαστικά, στη διχοτόμηση σε δύο κράτη, με πλήρη εγκατάλειψη και σε πλήρη αντίθεση με τις αποφάσεις και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.
  • Λέμε ΟΧΙ στη διεύρυνση, ΟΧΙ στον αντικομμουνισμό και τα αντιδημοκρατικά καθεστώτα. Πίσω από τις εκφράσεις του κ. Σημίτη πως «για πρώτη φορά στην Ιστορία της η Ευρώπη είναι ενωμένη σε βάσεις ειρήνης, δημοκρατίας και σταθερότητας» κρύβεται η νομιμοποίηση του αντικομμουνισμού, του αυταρχισμού και των αντιδημοκρατικών μεθοδεύσεων. Οι «βάσεις δημοκρατίας» καθόλου δεν ενοχλούνται από το γεγονός ότι σε Πολωνία, Ουγγαρία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Σλοβενία τα ΚΚ απαγορεύονται διά νόμου, κομμουνιστές υπόκεινται σε διώξεις. Οπως δεν ενοχλήθηκε και η ΕΟΚ τη δεκαετία του '60 από την κατάσταση της «δημοκρατίας» των πολιτικών κρατουμένων, του παράνομου ΚΚΕ, των πολιτικών προσφύγων στην Ελλάδα, όταν υπέγραφαν τη συμφωνία Σύνδεσης.
  • Βάζουμε ΣΤΟΠ στην ΕΕ, ΟΧΙ στη διεύρυνση, γιατί δε σιωπούμε μπροστά στην παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ιδιότυπων «απαρτχάιντ». Στην «βαθύτατα δημοκρατική Ευρώπη που θα σέβεται τα θεμελιώδη δικαιώματα όλων των πολιτών και κοινωνικών ομάδων» του κ. Σημίτη, στις 16 Απρίλη, θα μπει η Λετονία. Μια χώρα όπου το 25% του πληθυσμού χαρακτηρίζεται «μη πολίτες» (!) λόγω της εθνικής τους καταγωγής και που δεν απολαμβάνουν κανένα πολιτικό δικαίωμα, αλλά και άλλα δικαιώματα που έχουν οι υπόλοιποι πολίτες της χώρας. Χώρια αυτούς που έχουν στερηθεί οριστικά το δικαίωμα της υπηκοότητας, διότι όχι μόνο δεν ήταν «εθνικά καθαροί», αλλά επιπλέον υπήρξαν και «φιλοσοβιετικοί». Παρόμοιο καθεστώς «μη-πολιτών» υπάρχει και στην Εσθονία και στη Λιθουανία! Για τη «βαθύτατα δημοκρατική Ευρώπη» των ιμπεριαλιστών, του κεφαλαίου και του πολέμου αυτό δε συνιστά βέβαια πρόβλημα!
  • Με τους αγωνιζόμενους λαούς και όχι με τους «προστάτες» και τους υπονομευτές τους. Με το πλευρό του λαού της Βενεζουέλας και όχι εκείνων που έσπευσαν να χαιρετίσουν το πραξικόπημα. Αλληλέγγυοι στο πλευρό της Σοσιαλιστικής Κούβας του Τσε και του Φιντέλ και όχι στο πλευρό εκείνων που αποδίδουν «βραβεία Ζαχάροφ» στους Κουβανούς αντεπαναστάτες, όπως έκανε το Ευρωκοινοβούλιο. Γιατί στο ψευτοδίλημμα «με τον Μπους ή με τον Σολάνα» η απάντηση πρέπει να είναι «με τους λαούς ενάντια και στους δυο!».
  • Με τους λαούς της Ευρώπης που διαδήλωσαν «ενάντια στην ΕΕ του κεφαλαίου και του πολέμου» και όχι με τους κατασταλτικούς μηχανισμούς των κυβερνήσεων και τους « κοινωνικούς διαλόγους» των υποτακτικών τους. Γιατί δύο καρπούζια σε μια μασχάλη δε χωράνε. Ο καθένας πρέπει να διαλέξει πού θα ταχθεί και τι θ' αφήσει. Και στη διαδήλωση και στα γεύματα των «κοινωνικών εταίρων» και του Σημίτη δε γίνεται - δυστυχώς ή ευτυχώς!

Για όλους αυτούς τους λόγους διαδηλώνουμε ενάντια σε ΝΑΤΟ - Κυβέρνηση - ΕΕ, συσπειρωνόμαστε στην κίνηση «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003». Καθένας για τους λόγους του: από τους ταξικά συνειδητοποιημένους εργάτες, μέχρι τους απλούς δημοκράτες, στέλνουμε ένα ηχηρό ΣΤΟΠ σε ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Γιατί η εναντίωση στους ιμπεριαλιστικούς αυτούς οργανισμούς, η μετωπική αντιπαράθεση με τα μονοπώλια, με την κυβέρνηση και τους πολιτικούς φορείς της ευρωσυναίνεσης είναι - από όποια σκοπιά κι αν το δει καθένας - κάτι περισσότερο από προϋπόθεση οποιασδήποτε σκέψης για ένα διαφορετικό και καλύτερο αύριο. Αποτελεί στοιχειώδες καθήκον όλων των εργαζομένων, των αγροτών, της νεολαίας, των γυναικών, των μεταναστών, των δημοκρατικών πολιτών.


Νίκος ΣΕΡΕΤΑΚΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ