Κυριακή 19 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πολιτική εξόρμηση με πολλαπλούς στόχους

Υπηρετώντας πολύ συγκεκριμένους και ιδιαίτερα σημαντικούς στόχους η πολιτική εξόρμηση διαρκείας του ΚΚΕ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη εδώ και μία περίπου βδομάδα.

Στο κέντρο της προσοχής της πολιτικής δράσης των κομμουνιστών το επόμενο διάστημα βρίσκεται η προβολή πλατιά στον ελληνικό λαό της πρότασης του 16ου Συνεδρίου του Κόμματος. Η ανάπτυξη ισχυρών πολιτικοϊδεολογικών δεσμών με όσο γίνεται μεγαλύτερο μέρος της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.

Ακόμη, η ένταση της ιδεολογικής και πολιτικής παρέμβασης στο μείζον ζήτημα: «Συμμαχία ναι, αλλά ποια συμμαχία, σε ποια κατεύθυνση και με ποιο σκοπό». Ζήτημα για το οποίο ειδικά απαιτείται να καταδειχτεί και να καταστεί ξεκάθαρο πως έξω από την αντιμονοπωλιακή, αντιιμπεριαλιστική συσπείρωση, δεν υπάρχει τίποτε άλλο παρά η ενσωμάτωση, η αδράνεια και η παθητικότητα, η όξυνση των προβλημάτων. Ζήτημα που απαιτεί και απάντηση σε όλους εκείνους που ζητούν «κοινή δράση των αντινεοφιλελεύθερων δυνάμεων κατά του δικομματισμού» ή «ενότητα της Αριστεράς», όταν την ίδια στιγμή κρύβουν τις πραγματικές τους απόψεις ως προς την κυρίαρχη πολιτική και δεν έχουν πρόταση σε αντιμονοπωλιακή αντιιμπεριαλιστική κατεύθυνση. Είναι καθαρό και πρέπει να δοθεί πειστικά στους συνομιλητές μας πως τα οξυμένα λαϊκά προβλήματα δεν μπορούν να βρουν ουσιαστική λύση, αν η συμμαχία δεν απαντά και στο θέμα ποια εξουσία, ποια οικονομία, ποιες κοινωνικοπολιτικές προϋποθέσεις απαιτούνται.

Να επηρεάσουμε θετικά τις διεργασίες στο λαό

Η δράση μας θα πρέπει να στοχεύει σταθερά στη συσπείρωση και στην κινητοποίηση των φίλων και οπαδών του Κόμματος, των ψηφοφόρων του. Στη στήριξη και στην ανάπτυξη των αγώνων με σωστό προσανατολισμό, προϋπόθεση για την αποτελεσματικότητά τους. Ακόμη, θα πρέπει να συμβάλλει στον απεγκλωβισμό από τα κόμματα εξουσίας, από την πολιτική και την ιδεολογία τους πλατιών λαϊκών μαζών. Εχουμε τις δυνατότητες και η προσπάθειά μας πρέπει να επικεντρωθεί στο να επηρεάσουμε θετικά τις διεργασίες που γίνονται στη συνείδηση του λαού, ώστε να αρχίσει να μετατρέπεται η λαϊκή δυσαρέσκεια και αγανάκτηση σε ρεύμα ριζοσπαστισμού, κόντρα στο κλίμα μοιρολατρίας και συμβιβασμού.

Και είναι αυτονόητο ότι στους κύριους στόχους μας, αλληλένδετος με τους προηγούμενους, είναι η προσπάθειά μας να κατανοηθεί η μεγάλη σημασία που έχει η ισχυροποίηση του ΚΚΕ και για την ανάπτυξη της πάλης, αλλά και για την προώθηση της πολιτικής συμμαχιών που έχει ανάγκη ο λαός. Μια προσπάθεια-επένδυση και για τις μελλοντικές πολιτικές μάχες του Κόμματός μας.

Αλλωστε, αυτή η μαζική πολιτική δραστηριότητα του Κόμματος για τις συσπειρώσεις σε επιμέρους μέτωπα, για το ποια συμμαχία προτείνουμε, αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της δουλιάς του Κόμματος στο λαό και στο κίνημα.

Η προσπάθειά μας για την υλοποίηση των παραπάνω στόχων πρέπει να εκφραστεί με συγκεκριμένες μορφές δράσης, που επιτρέπουν την επικοινωνία και το διάλογο με ευρύτερες λαϊκές δυνάμεις. Μορφές που δε μας είναι άγνωστες, όπως οι συσκέψεις, ατομικές συζητήσεις, ημερίδες, εκδηλώσεις, συγκεντρώσεις. Και είναι περιττό να επισημάνουμε ότι απαιτείται ο καλός σχεδιασμός της δουλιάς μας, ο έλεγχός της, η συγκέντρωση των αποτελεσμάτων και η αποτίμησή τους ώστε εγκαίρως να εντοπίζονται αδυναμίες για να καταπολεμούνται. Πολύτιμος βοηθός μας στη διάρκεια της πολιτικής εξόρμησης είναι ο «Ριζοσπάστης», η μελέτη και η διάδοση του οποίου αποτελούν βασική προϋπόθεση για την επιτυχία της εξόρμησης.

Η οργάνωση ιδιαίτερων συζητήσεων με φίλους και οπαδούς έχει ιδιαίτερη σημασία αφού βοηθά τους ίδιους να κατανοούν καλύτερα τις θέσεις του Κόμματος και κατά συνέπεια να μας φέρουν σε επαφή με άλλους ανθρώπους, να καταθέσουν και αυτοί τη συμβολή τους στην προσπάθειά μας.

Στα πλαίσια όλης αυτής της προσπάθειας επιμένουμε στο διάλογο και με δυνάμεις ή μεμονωμένους αγωνιστές που συνεργαστήκαμε μαζί τους σε μια σειρά μέτωπα πάλης και μάχες.

Ποιες συσπειρώσεις

Ταυτόχρονα όμως επιδιώκουμε σταθερά να λύνουμε και προβλήματα δράσης στο μαζικό κίνημα, στη διεύρυνση των συσπειρώσεων, στη συσπείρωση γύρω από το Κόμμα. Αλλωστε, εξακολουθεί να διατηρεί την επικαιρότητά του το απόσπασμα της πολιτικής απόφασης του 16ου Συνεδρίου, στο οποίο τονιζόταν: «Στις σημερινές συνθήκες υπάρχει ανάγκη να ενισχυθούν οι υπάρχουσες μορφές συσπείρωσης και συνεργασίας, που έχουν συγκροτηθεί στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, στον αγώνα για τα δημοκρατικά δικαιώματα, στο κίνημα κατά της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων και του νέου δόγματος του NATO. Να αναληφθούν πρωτοβουλίες και να γίνει συστηματική προσπάθεια να διαμορφωθούν επιμέρους μέτωπα πάλης γύρω από αντιιμπεριαλιστικούς αντιμονοπωλιακούς στόχους και αιτήματα, μέτωπα συσπείρωσης ευρύτερων δυνάμεων που ορθώνουν ανάστημα στην πολιτική που ακολουθείται, διευκολύνουν τη συγκέντρωση δυνάμεων, επιταχύνουν διεργασίες, ενισχύουν τις προϋποθέσεις για τη συγκρότηση του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου. Τα μέτωπα αυτά μπορούν να αποτελέσουν πεδία συσπείρωσης και δοκιμασίας, να γίνουν χείμαρροι και ρυάκια, που μπορεί να οδηγήσουν στο ίδιο το Μέτωπο. Στα μέτωπα αυτά μπορούν να εκφραστούν οργανωμένες πολιτικές δυνάμεις και κινήματα, ομάδες συσπείρωσης, πρωτοβουλίας που συμφωνούν στο συγκεκριμένο ζήτημα της αντιπαράθεσης με την πολιτική των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού, χωρίς κατ' ανάγκη να έχουν υιοθετήσει γενικευμένη γραμμή αντιπαράθεσης και ρήξης».

Μέτωπα τα οποία το 16ο Συνέδριο είχε απαριθμήσει, σημειώνοντας τη βαρύτητά τους και τα οποία είναι: Η συσπείρωση κατά των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα με αφετηρία το ΠΑΜΕ, σε συμμαχία με τη μικρομεσαία αγροτιά, τους ΕΒΕ και άλλα κοινωνικά κινήματα, νεολαίας, γυναικών. Η συσπείρωση δυνάμεων στην πάλη κατά των επιλογών και αποφάσεων της ΕΕ και του νέου δόγματος του NATO, που στρέφονται κατά των συμφερόντων του ελληνικού λαού, κατά των ευρωπαϊκών λαών και των λαών σε όλο τον κόσμο, που στηρίζουν την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου, τη ληστεία του πλούτου των λαών, επιτίθενται στα δημοκρατικά δικαιώματα, στα κυριαρχικά δικαιώματα χωρών, στο δικαίωμα κάθε λαού να αποφασίζει για το παρόν και το μέλλον του.

Στήριξη του μετώπου για την υπεράσπιση των δημοκρατικών ελευθεριών, του δικαιώματος στην απεργία, ενάντια στην πολιτική του αυταρχισμού και της καταστολής, των αντιδημοκρατικών νόμων και συμφωνιών της ΕΕ και του NATO.

Κινητοποίηση δυνάμεων, δημιουργών της Τέχνης και του Πολιτισμού ενάντια στα φαινόμενα σήψης και διαφθοράς, στον εθνικισμό, στο ρατσισμό, στον κοσμοπολιτισμό, στην ηττοπάθεια και στη μοιρολατρία, ώστε να αρχίζει να αλλάζει η πνευματική και πολιτιστική ατμόσφαιρα στον τόπο μας και να καλλιεργηθεί η αυτοπεποίθηση του λαού για τη δύναμή του.

Πάλη για τα δικαιώματα της μικρομεσαίας αγροτιάς μαζί με τους εργάτες γης. Να προωθηθεί η συσπείρωση των συνεπών δυνάμεων της αγροτιάς σε μια ενιαία πανελλαδική κίνηση, με ένα πλαίσιο προγραμματικών θέσεων και στόχων που να αναδείχνουν το ρόλο και τα δικαιώματα της μικρομεσαίας αγροτιάς, του αγροτικού νοικοκυριού και του παραγωγικού συνεταιρισμού.

Πάλη για τα προβλήματα και τις ανάγκες των μικροαστικών στρωμάτων που προκύπτουν από τη συγκέντρωση κεφαλαίου και της παραγωγής.

Για την περιφερειακή ανάπτυξη και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Να μελετηθούν καλύτερα οι θέσεις μας από τη σκοπιά της λαϊκής οικονομίας.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 εντείνουν τη διείσδυση του μονοπωλιακού κεφαλαίου. Αποτελούν πεδίο δράσης του Κόμματος για να ενισχυθεί η λαϊκή συσπείρωση για τα ουσιαστικά προβλήματα των εργαζομένων, ενάντια στην εμπορευματοποίηση του αθλητισμού και στην παραπέρα καταστροφή του περιβάλλοντος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ