Κυριακή 19 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Φόρουμ και πράσινα άλογα

Προχτές η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ οργάνωσε μια φιέστα για τους μετανάστες. Επί δύο μέρες όλοι όσοι παρήλασαν από το βήμα εξηγούσαν γιατί το συνδικαλιστικό κίνημα και ειδικά οι μετανάστες πρέπει να υποστηρίξουν τη μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ. Τις ώρες που εξελισσόταν η διημερίδα, γίνονταν και οι κηδείες των λαθρομεταναστών που άφησαν την τελευταία τους πνοή στον παγωμένο Γράμμο, κάποιοι πάλευαν με τα κύματα στο Αιγαίο και άλλοι τα έπαιζαν όλα κορόνα - γράμματα για να περάσουν από τα ναρκοπέδια του Εβρου. Ολα αυτά είναι η εφαρμογή της μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ. Αυτήν την πολιτική ζητάει να στηρίξουμε η ΓΣΕΕ στα πλαίσια «μιας άλλης Ευρώπης που είναι εφικτή» κι αυτήν την πολιτική καλούνται να στηρίξουν στα πλαίσια του Κοινωνικού Φόρουμ οι παρατηρητές της, Αγαδάκος και Καλύβης.

Προχτές οι συμβασιούχοι του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα διαδήλωναν στην Αθήνα, ζητώντας μόνιμη, σταθερή και πλήρη εργασία. Την ίδια ώρα ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΣΥΝ, αφού απέρριψαν όλες τις προτάσεις για αγωνιστικές κινητοποιήσεις που πρότειναν οι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ, αποφάσιζαν στο ΓΣ της ΑΔΕΔΥ ότι η τριτοβάθμια οργάνωση των δημοσίων υπαλλήλων θα μετέχει στο Κοινωνικό Φόρουμ, το οποίο με τη σειρά του ανακοίνωνε ότι στη χτεσινή συζήτηση στο Ναύπλιο θα μίλαγε για τις εργασιακές σχέσεις ο Δ. Χατζησωκράτης, αυτός που έλεγε ότι η «Λευκή Βίβλος» του Ντελόρ είναι προοδευτικό κείμενο. Προοδευτικό το κείμενο με βάση το οποίο οι σημερινοί συμβασιούχοι είναι λίγοι και πρέπει να γίνουν περισσότεροι! Χωράνε όλα αυτά μαζί στο Κοινωνικό Φόρουμ; Χωράνε! Αυτός ακριβώς είναι ο ρόλος του.

Προχτές, επίσης, οι ναυτεργάτες που σπουδάζουν στο ΚΕΣΕΝ και οι σπουδαστές των ναυτικών ακαδημιών έκλειναν τους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τις «σοσιαλιστικές» επιλογές ενός από τους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ, που μάχεται κι αυτός το νεοφιλελευθερισμό, του Γ. Ανωμερίτη. Ποιον είχαν απέναντί τους οι ναυτεργάτες και οι σπουδαστές; Αυτόν που στο όνομα της «άλλης Ευρώπης που είναι εφικτή» απειλεί ανοιχτά όσους τολμούν να καταγγείλουν ότι ο ελληνόκτητος εφοπλιστικός στόλος δε σκοτώνει μόνο το περιβάλλον («Πρεστίζ»), αλλά και τα πολυφυλετικά πληρώματα των πλοίων.

Η «άλλη Ευρώπη που είναι εφικτή» δείχνει τα δόντια της αυτές τις μέρες με την εφαρμογή του πρόσφατου αντιασφαλιστικού νόμου, τον οποίο η διοίκηση του ΕΚ Θεσσαλονίκης αποφάσισε προχτές να παρακολουθήσει ως προς τη σωστή εφαρμογή του! Ναι, και το ΕΚΘ μετέχει στο Φόρουμ! Οπως μετέχει και η ΟΤΟΕ! Ναι, η ΟΤΟΕ που διακατέχεται από αγωνία για το αν πάνε καλά τα κέρδη των τραπεζιτών!

Να συνεχίσουμε τις αναφορές σ' αυτήν την υπαρκτή και σήμερα «άλλη Ευρώπη» υπέρ της οποίας διαδηλώνει το Φόρουμ; Να ρωτήσουμε γι' αυτήν τους άνεργους της Ζώνης; ΄Η μήπως τους αγρότες της Αργολίδας; Να ψάξουμε αυτήν την «άλλη Ευρώπη» στις βιοτεχνίες των Πατησίων που παραπέμπουν στο Μπαγκλαντές;

Ας σταματήσουμε εδώ, με μία υπενθύμιση: Μια άλλη Ευρώπη υπήρξε! Ηταν σοσιαλιστική! Ηταν αυτή η πραγματική άλλη Ευρώπη που πολεμήθηκε άγρια και απ' αυτούς που σήμερα εμφανίζονται ως Φόρουμ. Απ' αυτούς ακριβώς που χειροκρότησαν την επικράτηση της αντεπανάστασης σα να επρόκειτο για τον ερχομό του Μεσσία.

Η «άλλη Ευρώπη» που επικαλούνται οι του Φόρουμ, υπάρχει και σήμερα και είναι καπιταλιστική. Είναι αυτή που χρηματοδοτεί τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) που μετέχουν στο Φόρουμ! Αυτές τις ΜΚΟ που επικαλείται ο περιφερόμενος στα κανάλια Δ. Στρατούλης για να αποδείξει πως ο κακός της υπόθεσης είναι το ΚΚΕ! Το φάντασμα του κομμουνισμού τούς κατατρέχει ακόμα. Μπορούμε να τους βεβαιώσουμε ότι θα συνεχίσει να είναι ο εφιάλτης τους.


Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ