Κυριακή 19 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
ΠΡΟΣΩΠΟ
Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα

Γρηγοριάδης Κώστας

Ο κύβος ερρίφθη για τη Βραζιλία και ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος βρίσκεται εδώ και 19 μέρες στο ύπατο αξίωμα της Δημοκρατίας της Βραζιλίας...

Τα πρώτα δείγματα της πολιτικής του: Προώθησε το πρόγραμμά του κατά της πείνας, ώστε «να μπορούν όλοι οι Βραζιλιάνοι να έχουν 3 γεύματα ημερησίως», το πρόγραμμα αναλφαβητισμού των 20 εκατομμυρίων ενηλίκων αναλφαβήτων.

Εντούτοις, εκείνο που πραγματικά προξενεί μεγαλύτερη εντύπωση, είναι η κινητικότητα - ποσοτικά και ποιοτικά - που επιδεικνύει στη διεθνή σκηνή, ανατρέποντας συλλήβδην την εικόνα εξωτερικής πολιτικής της χώρας, που, παρά την τεράστια οικονομική της δύναμη, κινούνταν με ρυθμό σάλιαγκα και πάντα κατόπιν οδηγιών...

Η πρώτη του επίσκεψη, πριν καν ορκιστεί Πρόεδρος, ήταν στην Αργεντινή, όπου συζητήθηκε η προοπτική δημιουργίας ελεύθερης ζώνης εμπορίου στη Λατινική Αμερική, εκτός, φυσικά, της ALCA. Απέστειλε τον νυν υπουργό Εξωτερικών, για να διαβουλευτεί με τους ηγέτες της αμερικανικής υποηπείρου, σχετικά με τη δημιουργία της «ομάδας φίλων της Βενεζουέλας», που η σύστασή της αποφασίστηκε στο Κίτο, κατά την ορκωμοσία του Λούσιο Γκουτιέρες τη βδομάδα που πέρασε.

Το κυριότερο, όμως, συνιστά την άλλη μεγάλη δύναμη στον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών και αποτέλεσε βαρόμετρο για την πρώτη διπλωματική ήττα των ΗΠΑ, αναφορικά με την απόφαση του Οργανισμού για τη Βενεζουέλα. Οπως τονίζουν και οι πολιτικοί αναλυτές, ...«είναι προειδοποίηση προς τις ΗΠΑ ότι η Βραζιλία θα έχει μία δραστήρια ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική και όχι κατευθυνόμενη».


Χρ. Μ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ