Κυριακή 12 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Ανέκδοτες ιστορικές σελίδες

Καθαροδευτέρα αύριο. Σήμερα χάσαμε την παράδοση των αποκριάτικων σατιρικών δρώμενων για τα κακώς κείμενα. Την Καθαροδευτέρα, όμως, του 1840 ένας ανώνυμος Κεφαλονίτης αντέγραψε τη λαϊκή σάτιρα που είχε γράψει ο συμπατριώτης του Βασίλειος Λινκούρης το 1833, για τις λαϊκές ταραχές στο Αργοστόλι, το Φλεβάρη του ίδιου χρόνου, με τίτλο «Των Αδειληνάδων» (παραφθορά του ονόματος των Δειλινάδων- υπαιτείων των ταραχών):

«Αρχοντες μεταλάβετε και ξεμολογηθήτε/ γιατί τη φετινή χρονιά όλοι θε να χαθήτε./ (...)Στες δύο ήταν του Φλεβαριού, πούταν της Παναγίας,/ το σύγκλητο αρχηνήθηκε εις την Κεφαλληνία./ Τζ' ένδεκα του δευτερώνει,/ χώρες και χωριά πεισμώνει./Και χωριάτες το μαθαίνουν/ και στη χώρα κατεβαίνουν,/άνδρες λένε και παιδιά/ θέλουμε τη λευτεριά./ Στα κριτήρια ανεβήκαν/ κι οι μινίστροι εσκοτωθήκαν/ και τα λίμπρα τους ξεσκλούνε/ και στο Φόρο τα πουλούνε./ Τρέχουν οι Εγγλέζοι τα σκυλιά/ και τους πιάνουν τα στενά./ (...)Θυμάστε τι εγίνηκε στο σύγκλητο το πρώτο,/π' ανακατώθη ο λαός και θύμωσε ο τόπος;/ Ολοι οι χωριάτες ήρτανε στη χώρα, στ' Αργοστόλι,/ και μοναχοί επλήρωσαν οι Δειλινάδες όλοι./ Και τους χωριάτες έχετε καμένους με την κρίση,/ γλήγορα ρεμπελεύουνε και κάνουνε γιουριούσι./(...)».

Με το απόσπασμα συνοψίζουμε κάπως τα γεγονότα των πρώτων -στα Επτάνησα- λαϊκών κινητοποιήσεων (2-25/2/1833)ενάντια στους κυβερνώντες («Ναι-ναίδες» της Αγγλοκρατίας τους αποκαλούσε ο λαός), που οργάνωσε η αντιπολίτευση για να ματαιώσει- και το κατάφερε- τις εκλογές της Δ' Ιονίου Βουλής, απ' αφορμή του αντισυνταγματικού τριπλού καταλόγου υποψηφίων - ημετέρων της, που συνέταξαν οι κυβερνώντες. Οι ταραχές αυτές, οι βαθύτερες αιτίες τους (ταξικές, ιδεολογικές), η επίδραση που άσκησαν στις μετέπειτα συνειδητότερες και ταξικότερες λαϊκές εξεγέρσεις ενάντια στην Αγγλοκρατία, στους αρχόντους, μεγαλοτσιφλικάδες, μεγαλοαστούς του νησιού κλπ., είναι το αντικείμενο της πολύ ενδιαφέρουσας μελέτης του Πέτρου Πετράτου «Λαϊκές ταραχές του 1833 στο Αργοστόλι» (εκδόσεις «Σίσσυφος» Γρ. Λαμπράκη 144, Πειραιάς). Το βιβλίο (πλούσιο και βιβλιογραφικά) φέρνει στο φως την ανέκδοτη, μέχρι τώρα, Αναφορά της Ειδικής (Ανακριτικής) Επιτροπής, την οποία συγκρότησε ο Αγγλος Αρμοστής στα Επτάνησα λόρδος Νάγκεντ. Η επιτροπή ερεύνησε (10/22 Ιουλίου - 1/13 Σεπτεμβρίου) τα αίτια των ταραχών και συνέταξε σε 37 φύλλα, στα αγγλικά, την αναφορά της, συμπεραίνοντας ότι υπεύθυνοι για τις ταραχές ήταν οι κυβερνώντες και τα όργανά τους (λ.χ η Αστυνομία). Βαθύτερο, όμως, κίνητρο του ξεσηκωμού αυτού ήταν η αδικία, η καταπίεση του λαού, αλλά και ο «σπόρος» των σοσιαλιστικών ιδεών.


Αρ. ΕΛΛΗΝΟΥΔΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ