Κυριακή 12 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Ο κύκλος των ποιητών δεν κλείνει ποτέ»!

Τη δήλωση στήριξης του ΚΚΕ των Θ. Μικρούτσικου, Β. Παπακωνσταντίνου και Δ. Τσακνή, συνυπογράφει ο Δ. Μητροπάνος

«Δεν πάει άλλο έτσι»! Κραυγή αγανάκτησης, προβληματισμού, σκέψη που οδηγεί στην απόφαση: «Σ' αυτές τις εκλογές στηρίζουμε ΚΚΕ». Μια απόφαση που δεν πάρθηκε «ελαφρά τη καρδία», αλλά μετά από ώριμη σκέψη και αναζήτηση. Είναι η απόφαση τεσσάρων πια κορυφαίων καλλιτεχνών που υπογράφουν κοινό κείμενο στήριξης του ΚΚΕ. Εν αρχή... ήσαν οι Θάνος Μικρούτσικος, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Διονύσης Τσακνής, τώρα είναι και ο Δημήτρης Μητροπάνος.

Το κείμενό τους αποτελεί κατάθεση ψυχής, ζωής, μια προσπάθεια να μοιραστούν εκείνα που τους οδήγησαν στην απόφαση να ρίξουν «κόκκινη» ψήφο στις κάλπες.

«Δεν πάει άλλο έτσι - υπογραμμίζουν - γεννηθήκαμε μέσα στον Εμφύλιο και στον απόηχό του. Πριν, ο μεγάλος Πόλεμος, μετά χρόνια δύσκολα. Οι άνθρωποι πίστεψαν, αγωνίστηκαν, προδόθηκαν, κάθε φορά ξανάρχιζαν από την αρχή. Οράματα, ελπίδες για καλύτερη ζωή, νέοι πόλεμοι (...).

Ονειρευτήκαμε τη μέρα που οι άνθρωποι, απελευθερωμένοι, θα άξιζε τον κόπο να ζούνε. Τη μέρα που ο ποιητής θα είχε χρόνο να ψαρεύει και ο ψαράς το χρόνο να γράφει ποιήματα. Και αντί γι' αυτό, τα τελευταία χρόνια βιώνουμε, για μια ακόμα φορά, το σκοτάδι. Μαύρο, πίσσα.

Αλλά εμείς δεν το βάζουμε κάτω. Μπορεί ο κύκλος των δολοφόνων να μην κλείνει ποτέ. Μπορεί να μεταμφιέζονται και επομένως να είναι πιο επικίνδυνοι, αλλά και ο κύκλος των ποιητών δεν κλείνει ποτέ.

Μπαίνουμε στον 21ο αιώνα, σε μια νέα βαρβαρότητα. Μας ετοιμάζουν ένα νέο Μεσαίωνα (...). Αυτά μας ετοιμάζουν. Κι αυτά εμείς δεν τα θέλουμε».

«Υπάρχει αντίσταση σε όλα αυτά;» αναρωτιούνται και η απάντηση: «Υπάρχει, τη ζήσαμε. Στις κινητοποιήσεις του ελληνικού λαού ενάντια στον πόλεμο (...). Μακριά στο βάθος υπάρχει παράθυρο. Μα πρέπει να το ανοίξουμε. Και θα το ανοίξουμε όλοι μαζί χωρίς δογματισμούς και χωρίς υποχωρήσεις. Μια Αριστερά ενωμένη, πάνω σε αρχές. Μακριά από "διαχειρίσεις του συστήματος", μακριά από το "εφικτό", μακριά και από αντιλήψεις ότι δήθεν κατέχουν κάποιοι την "απόλυτη αλήθεια".


Τιμούμε όλες τις οργανώσεις και τους αγωνιστές της Αριστεράς. Πιστεύουμε ότι σήμερα κανείς μόνος του δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Η νέα πορεία χρειάζεται τη συμβολή όλων ανεξαιρέτως, χωρίς προκαταλήψεις και αποκλεισμούς.

Ομως, οι εκλογές είναι μπροστά μας και καλούμαστε να ψηφίσουμε, έστω και αν η τράπουλα είναι σημαδεμένη.

Στις μαθητικές κινητοποιήσεις, στον πόλεμο εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, στις διαδηλώσεις εναντίον των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων στη Θεσσαλονίκη, στο Ακτιο, στην Κέρκυρα, συναντήσαμε τα παιδιά του ΚΚΕ. Ηταν εκεί, μπροστά, πάντα παρόντες. Η άμυνα και μετά η επίθεση δε γίνεται χωρίς τη ραχοκοκαλιά της ομάδας.

Παρά τις διαφωνίες μας σε ιδεολογικά θέματα και ειδικότερα σε ζητήματα Τέχνης και Πολιτισμού, στηρίζουμε σ' αυτές τις εκλογές το ΚΚΕ για να δυσκολέψουμε όλους όσοι επιβουλεύονται το μέλλον της νέας γενιάς στην πατρίδα μας».



Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ