Κυριακή 12 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι εγκλωβισμένοι του δικομματισμού

Στους τόπους δουλιάς, στα εργοστάσια, στα γραφεία, στα νοσοκομεία, στα χωράφια και τα σχολεία, γυρνάμε και πουθενά δε συναντάμε ευτυχισμένους Ευρωέλληνες, που πανηγυρίζουν για τη νομισματική ένωση και φέρουν ορατή κι απτή την ικανοποίηση ότι έγραψαν και γράφουν ιστορία με το σπαθί τους. Αυτή ίσως να είναι μια άλλη χώρα, σ' έναν άλλο χώρο και χρόνο, που δεν εφευρέθηκε ακόμα. Ισως ο χάρτης της, γαλαζοπράσινος, να φτιάχνεται από το πτίλωμα των μπλε και πράσινων παπαγάλων, των χάρτινων ονείρων του εύκολου κέρδους, που κοσμεί τα μεγαλοπρεπή γραφεία των κερδοσκόπων και κεφαλαιοκρατών, την ώρα που βροντογελούν σε βάρος των κορόιδων.

Αυτά που βλέπουμε κι ακούμε είναι φόβος κι ανασφάλεια, άγχος και αγωνία, βουβή οργή κι ενίοτε φριχτή απελπισία των ανθρώπων, που πνίγονται μπροστά στο ψεύτικο δίλημμα: Ποιος πωλητής ονείρων θα πει φανταχτερότερα πως έρχονται λαμπρές μέρες; Ποιος θα τάζει και θα βγάζει απ' το καπέλο του γητευτή των τσίρκων το μεγαλύτερο ψέμα με το μικρότερο πόνο; Ποιος θα παίζει λιγότερο με την αξιοπρέπεια, την ιστορία και τα βάσανα, τις θυσίες και τις οικονομίες, τραβώντας μια γραμμή στο πετσί, που λέει δεν υπήρχες, δεν υπάρχεις, δε θα υπάρχεις χωρίς εμένα, το μεγάλο αφεντικό, που αποφασίζω και διατάζω πως «μπορούμε καλύτερα» να ισχυριστούμε ότι «το μέλλον τώρα αρχίζει».

Ανάμεσα σε χιλιάδες, σ' εκατομμύρια εγκλωβισμένους του δικομματισμού, θα ξεχωρίσει σχεδόν εύκολα, σχεδόν αβίαστα, ένας παθιασμένος κι αποφασισμένος ν' αντισταθεί να περισώσει, ν' απαιτήσει, να διεκδικήσει. Κόκκινος θα 'ναι, λένε κι οι κουρασμένοι εγκλωβισμένοι. Αισθηματίας. Ουτοπιστής. Συνοδοιπόρος μιας χίμαιρας. Χαράς το κουράγιο του, συμπληρώνουν. Καμιά φορά ψιθυριστά, αφού στην εποχή μας κι οι τοίχοι έχουν αυτιά, τους ακούς να λένε με όλη την αξιοπρέπεια που του αποδίδουν, πως αυτός -αυτή ξέρουν τουλάχιστον τι θέλουν και πώς παλεύουν για μια καλύτερη ζωή.

Αυτοί οι εγκλωβισμένοι του δικομματισμού, μ' έναν τουλάχιστον άνεργο σε κάθε σπίτι, οι πλανημένοι από μεγάλα λόγια για ισχυρή οικονομία, ισχυρή Ελλάδα, κουρασμένοι από τον εξαντλητικό ρόλο του επικείμενου πρωταγωνιστή στην εξελισσόμενη βαλκανική τραγωδία, είναι οι πολλοί. Η κινητήρια δύναμη, το κάρβουνο της ιμπεριαλιστικής και απογειωμένα πια καπιταλιστικής μηχανής της ελεύθερης, της ξεσαλωμένης παγκοσμιοποιημένης αγοράς. Είναι οι εργαζόμενοι, που έγιναν απασχολήσιμοι. Είναι οι ασφαλισμένοι, που έγιναν ασφαλίσιμοι. Είναι αυτοί που δούλεψαν χρόνια και τώρα πρέπει να περιμένουν με ανασφάλεια τους διαχειριστές και τους λογιστές της πολιτικής των διαπλεκομένων και των μονοπωλίων, των μάνατζερ των τεχνητών κρίσεων σε πλανητικές μικρότερες της μίας και μόνης των αφεντικών τους αγοράς, να τους καθορίσουν: Πότε θα ωριμάσουν ασφαλιστικώς τα δικαιώματά τους. Πότε και τι θα πληρώσουν τα μαλλιοκέφαλά τους για να σπουδάσουν τα παιδιά τους. Πότε και πώς θα στείλουν τα παλικάρια τους σε ξένα μέτωπα, σε μια «χρυσή» μισθοφορία, για όσο τους χρειάζεται ν' ανοίξουν δρόμο η πολυεθνική εταιρία ή η «προστάτιδα δύναμη» με τη βεβαρημένη επεμβατική και βρώμικη πολεμοκάπηλη ιστορία του αίματος, του χρήματος, της υστερίας.

Οι διαχειριστές είναι οι λίγοι. Οι εκλεκτοί. Οι διορισμένοι του πλούτου με την εύκαμπτη σπονδυλική στήλη, τη σκληρή ηθικολογία, οι τρομοκρατούντες τους εγκλωβισμένους, όπως παλιά, όπως πάντα οι αποικιοκράτες της άγριας βάρβαρης Δύσης τους ιθαγενείς όπου Γης. «Αν δεν έρθετε μαζί μας, να γευθείτε τη μηχανή μας, θα είστε οι Ινδιάνοι του 21ου Μεσαίωνα».

Ενας ένας, μία μία, σε μια διαστρεβλωμένη αστική δημοκρατία, όπου το πολιτικώς «φαίνεσθαι» από το πολιτικώς «είναι» απέχουν όσο οι πέντε τερατώδεις αρχηγοί του ληστρικού κεφαλαίου από τους φτωχούς 48 κρατών της Γης, που απεγκλωβίζονται τείνοντας χέρι στο Λαϊκό Μέτωπο, που συγκροτείται για να μεγαλώσει, να δυναμώσει και ν' αντισταθεί, είναι η απάντηση στον επελαύνοντα ψευδοεκσυγχρονισμό, στο μασκαρεμένο με σοσιαλδημοκρατία νεοφιλελευθερισμό, είναι η εκδίκηση του ανθρώπου - πολίτη απέναντι στον ευτυχισμένο αριθμό που δεν τον αφορά. Μπήκαν στην πόλη, στην ευρώπολη, οι εχθροί, αλλά δε θα γελάνε κι ας έχει ο Απρίλης εννιά...


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ