Τρίτη 25 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΗΠΑ - ΙΡΑΚ
Ενταση με ερωτηματικά...

ΑΓΚΥΡΑ - ΙΡΜΠΙΛ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Τόσο ο Τζορτζ Μπους όσο και ο Λουί Μισέλ απείλησαν ανοιχτά την Αγκυρα την Κυριακή: «Εχουμε περισσότερες δυνάμεις στο βορρά (του Ιράκ) και καθιστούμε εξαιρετικά σαφές ότι δε θέλουμε να εισέλθουν (οι Τούρκοι) στο Βόρειο Ιράκ. Ξέρουν την πολιτική μας και είναι μια σταθερή πολιτική», είπε ο Αμερικανός Πρόεδρος, σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες». Από την πλευρά του, ο Βέλγος υπουργός Εξωτερικών έλεγε ότι θα ήταν «αδιανόητο» να προχωρήσει η διαδικασία εισδοχής της Τουρκίας στην ΕΕ, αν τα στρατεύματά της εισβάλουν «στο Κουρδιστάν» (αυτή τη λέξη χρησιμοποίησε ο Μισέλ), σύμφωνα με το «Ρόιτερς». Γερμανία και Ελλάδα απειλούσαν να αποσύρουν πυραύλους και προσωπικό που έχουν στείλει στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, αν κάτι τέτοιο συμβεί.

Ομως, παρά τις ασφυκτικές πιέσεις που δέχεται και τη διαρκή χειροτέρευση των σχέσεών της με Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες, η Αγκυρα - όπως δήλωνε στο διάγγελμά του μετά τη λήψη της ψήφου εμπιστοσύνης της Βουλής ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν -φέρεται αποφασισμένη να συνεχίσει να στέλνει δυνάμεις κομάντο εντός του Βορείου Ιράκ. Επικαλείται το «ενδεχόμενο κύματος προσφύγων»: μια αναληθοφανή δικαιολογία, καθώς οι 300.000 Κούρδοι που εγκατέλειψαν τις εστίες τους προτιμούν τα βουνά από τα πολυβόλα των 10-15 χιλιάδων Τούρκων που έχουν δημιουργήσει ένα «δίχτυ» περίπου 20 χιλιόμετρα εντός του ιρακινού εδάφους. Οι Τούρκοι στρατηγοί, επίσης, επισείουν τον κίνδυνο δράσης των μαχητών του ΡΚΚ «σε συνεννόηση» με άλλες κουρδικές οργανώσεις, που ο Ερντογάν κωδικοποίησε ως «πιθανές απειλές για την ασφάλειά μας».

Με τις μάχες στο λεγόμενο βόρειο μέτωπο να έχουν ανάψει - οι Αμερικανοί βομβάρδιζαν κατά πληροφορίες χτες ανηλεώς το Κιρκούκ, ενώ έστελναν στη μάχη τους Κούρδους της Πατριωτικής Ενωσης και του Δημοκρατικού Κόμματος - το τελευταίο που θέλουν οι Αμερικανοί είναι εισβολή των Τούρκων, άρα πλήρη ανάφλεξη. Χτες, εξάλλου, 300 Αμερικανοί κομάντος, κατά τους «Τάιμς» του Λονδίνου, ετοιμάζονταν, μαζί με πεσμεργκά της Πατριωτικής Ενωσης, να επιτεθούν κατά της Ανσάρ αλ Ισλάμ. Οι αμερικανικοί βομβαρδισμοί εναντίον της τις τελευταίες 3 μέρες έπληξαν αμάχους και μαχητές... άλλης οργάνωσης.

Μια συναφής περίεργη ιστορία ήταν τα αμερικανικά «λάθη» της Κυριακής, όταν μία βόμβα «έπεσε» από αμερικανικό αεροσκάφος ένα χιλιόμετρο από το χωριό Οζβερεν της επαρχίας Σανλιούρφα κι η προσβολή ακατοίκητης περιοχής από δύο αμερικανικούς «Τόμαχοκ» που «αστόχησαν»... και στις δύο περιπτώσεις, δίχως ανθρώπινα θύματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ