Τρίτη 25 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
Επιδρομές και μάχες παντού

Ανακοινώθηκε η κατάρριψη δύο αμερικανικών ελικοπτέρων

Πύραυλος «Τόμαχοκ»την ώρα εκτόξευσής του, κάπου από την Ανατολική Μεσόγειο

Associated Press

Πύραυλος «Τόμαχοκ»την ώρα εκτόξευσής του, κάπου από την Ανατολική Μεσόγειο
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΜΟΣΟΥΛΗ - ΒΑΣΟΡΑ.--

Αλλεπάλληλα κύματα βομβαρδισμών, με διαφορά ωρών, δέχεται από το βράδυ της Κυριακής η ιρακινή πρωτεύουσα, με στόχο, όπως φαίνεται, διαφορετικά σημεία της πόλης κάθε φορά. Η τελευταία επιδρομή, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, είχε ως στόχο τη βόρεια και τη δυτική Βαγδάτη. Αντίθετα, σαρωτικοί και συνεχόμενοι ήταν, σύμφωνα με τους ανταποκριτές, οι βομβαρδισμοί των περιχώρων της ιρακινής πρωτεύουσας, όπου υπάρχουν βάσεις της ρεπουμπλικανικής φρουράς.

Η αμερικανο-βρετανική επίθεση συνεχίζεται, όπως διαβεβαίωναν και οι επιτελείς, σε όλα τα μέτωπα τόσο σε βορρά όσο και σε νότο. Στο βορρά, τουλάχιστον 3 αεροπορικές επιδρομές δέχτηκε η Μοσούλη, ενώ βομβαρδίστηκαν οι ιρακινές θέσεις και κοντά στην πόλη Σαμ Σαμάλ, στα όρια των κουρδικών αυτόνομων περιοχών. Σχετικά ήρεμη ήταν η νύχτα στο Κιρκούκ, ενώ, σύμφωνα με το BBC, μάχες μαίνονταν και στη βόρεια πόλη Ιρμπίλ.

Ταυτοχρόνως, στο έδαφος έχει μετατοπιστεί το κύριος βάρος της αμερικανο-βρετανικής επίθεσης στο νότο. Οπως υποστήριζαν οι αμερικανο-βρετανοί επιτελείς, στο στρατηγείο της Ντόχα του Κατάρ, σφοδρές μάχες μαίνονται τόσο στην περίμετρο της Βασόρα, όσο και στην περίμετρο της Νασιρίγια, που αποδείχτηκε εξαιρετικά αιματηρή για τις αμερικανο-βρετανικές δυνάμεις. Επίσης, σκληρές μάχες διεξάγονταν και στην πόλη Νατζάφ, 160 χλμ νοτίως της Βαγδάτης, ενώ επίθεση εξαπέλυσε το αμερικανικό πυροβολικό και κατά της πόλης Σαμάουα, στις όχθες του Ευφράτη, 270 χλμ νοτίως της ιρακινής πρωτεύουσας, ανάμεσα στις Νασιρίγια και Νατζάφ.

Αμερικανικές πηγές επιβεβαίωσαν, χτες, ότι για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε, για επιδρομή, μη επανδρωμένο αεροσκάφος Πρεντέιτορ, εναντίον της πόλης αλ Αμάρα, στο Νότιο Ιράκ. Οι ιρακινές αρχές ανακοίνωσαν την κατάρριψη δύο αμερικανικών ελικοπτέρων, στην περιοχή Καρμπάλα 100 χλμ νοτίως της Βαγδάτης, σε μια περιοχή, όπου είχε ανακοινωθεί, νωρίτερα, ότι πραγματοποιεί επίθεση το 11ο Σύνταγμα Ελικοπτέρων του αμερικανικού στρατού. Η Ουάσιγκτον επιβεβαίωσε, λίγο αργότερα, την κατάρριψη ενός ελικοπτέρου.

Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι πύραυλος «Πάτριοτ» αναχαίτισε ιρακινό «Σκουντ» στα σύνορα με το Κουβέιτ. Επίσης, το δίκτυο «Fox», επικαλούμενο αμερικανικές στρατιωτικές πηγές που αναφέρει η ισραηλινή εφημερίδα «Τζερούσαλεμ Ποστ», μετέδωσε ότι αμερικανικά στρατεύματα εντόπισαν εργοστάσιο παρασκευής χημικών όπλων, κοντά σε στρατόπεδα της περιμέτρου της πόλης Νατζάφ. Η είδηση δεν επιβεβαιώθηκε επισήμως από τους Αμερικανούς επιτελείς.

Τέλος, ο Αμερικανός στρατηγός Τζον Αμπιτζέιντ, από το Κατάρ, παραδεχόταν ότι παρατηρείται σθεναρή «πλην σποραδική» ιρακινή αντίσταση, ενώ ανέφερε σειρά περιστατικών όπου τα αμερικανο-βρετανικά στρατεύματα «έπεσαν θύματα εξαπάτησης» από την ιρακινή πλευρά. Επίσης, άλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι ακύρωναν προγραμματισμένη επίσκεψη δημοσιογράφων στις πετρελαιοπηγές της περιοχής Ρουμέιλα, μιλώντας για «επικίνδυνη κατάσταση» αν και υποτίθεται ότι η περιοχή «είναι ασφαλισμένη». Τέλος, έγινε γνωστό ότι Αμερικανοί πεζοναύτες παρέδωσαν σε Βρετανούς κομάντος τον έλεγχο του κατειλημμένου τμήματος του λιμανιού Ουμ Κασρ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ