Δευτέρα 31 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΗΜΕΡΑΣ

* ΑΔΙΑΚΟΠΟΙ βομβαρδισμοί, σε όλες τις μεγάλες πόλεις, που μεγαλώνουν καθημερινά τον αριθμό των νεκρών και τραυματισμένων αμάχων.

* ΣΚΛΗΡΕΣ μάχες σε όλα τα μέτωπα που υποχρεώνουν τους εισβολείς σε αναπροσαρμογή της στρατηγικής τους -που όμως δεν παραδέχονται στις δηλώσεις τους για να κερδίσουν τις εντυπώσεις- αλλά και να διατηρήσουν τις θέσεις τους στα εσωτερικά παιχνίδια της εξουσίας.

* ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ στην κριτική, που ασκείται και από αξιωματούχους του Πενταγώνου μέσω των αμερικανικών ΜΜΕ, τόσο ο υπουργός Ντ. Ράμσφελντ όσο και ο στρατηγός Τ.Φρανκς σε «στημένες» εμφανίσεις τους έσπευσαν να βεβαιώσουν πως... πηγαίνουν με βάση τα αρχικά τους σχέδια και επίσης τόνισαν πως δεν είναι δυνατόν να καθοριστεί το τέλος του πολέμου...

* ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ στοιχείο στον επιχειρησιακό τομέα είναι οι επιθέσεις αυτοκτονίας, που τις επισημοποιεί και η ιρακινή πλευρά, μετά από την ενέργεια αξιωματικού του ιρακινού στρατού που έχοντας παγιδεύσει με εκρηκτικά ΤΑΧΙ σκότωσε αρκετό αριθμό Αμερικανών πεζοναυτών. Λέγεται πως ήδη 4.000 Αραβες εθελοντές έχουν περάσει τα σύνορα του Ιράκ και είναι διατεθειμένοι για τέτοιες επιθέσεις. Η υπόθεση έχει προκαλέσει ιδιαίτερο εκνευρισμό στο στρατό των εισβολέων και δεν αποκλείεται η υπόθεση του οδηγού φορτηγού έξω από τη στρατιωτική βάση στο Κουβέιτ, που σκοτώθηκε από πυρά πεζοναυτών, να είναι αποτέλεσμα αυτού του εκνευρισμού.

* Η ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ «Ομπσέρβερ» αποκαλύπτει πως οι ΗΠΑ έχουν έτοιμο τον άνθρωπο, που θα αναλάβει τη μελλοντική διοίκηση του Ιράκ. Πρόκειται -σύμφωνα με το δημοσίευμα- για τον στρατηγό Τζ. Γκάρνερ, απόστρατο στρατιωτικό και τώρα στέλεχος εταιρίας της πολεμικής βιομηχανίας...

* Η ΤΕΧΕΡΑΝΗ «δε θα υποστηρίξει» μια ιρακινή κυβέρνηση την οποία θα επιβάλουν οι ΗΠΑ, δήλωσε χτες ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Καμάλ Χαραζί. «Δε θα υποστηρίξουμε μια κυβέρνηση την οποία θα διορίσουν οι ΗΠΑ, γιατί μια τέτοια κυβέρνηση θα την επιβάλουν», δήλωσε ο Χαραζί και πρόσθεσε την αντίθεση επίσης της κυβέρνησής του με την παρουσία του τούρκικου στρατού στο Βόρειο Ιράκ. Οι δηλώσεις αυτού του τύπου τόσο από πλευράς του Ιράν, όσο και της Συρίας έρχονται σαν άμεσα αντανακλαστικά στις προχτεσινές προκλήσεις του Ντ. Ράμσφελντ ενάντια και στις δύο αυτές χώρες.

* ΙΚΑΝΟΣ αριθμός αμερικανικών στρατευμάτων έχει αρχίσει να αναπτύσσεται στα σύνορα του Ιράκ με το Ιράν.

* ΕΜΜΕΣΑ ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός, χρησιμοποιώντας ίσως κάποιους «πρόθυμους» Κούρδους, διαρρέει στον Τύπο του πως οι Ιρανοί υποστηρίζουν στρατιωτικά ακραίες ισλαμιστικές κουρδικές οργανώσεις που έχουν σχέση με την «Αλ Κάιντα»...

* ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ έκτακτης ανάγκης κήρυξε τη χώρα ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Σ. Μπερλουσκόνι.

* Ο ΤΕΩΣ υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ρ. Κουκ, που πρόσφατα παραιτήθηκε από την κυβέρνηση, σε συνέντευξή του στη «Σάντεϊ Μίρορ», ζήτησε από την κυβέρνηση Μπλερ «να αποσυρθούν οι βρετανικές δυνάμεις από το Ιράκ πριν εξοντωθεί μεγάλος αριθμός στρατιωτών...».

* ΣΧΕΔΟΝ σε ολόκληρο τον κόσμο οι λαοί διαδηλώνουν ενάντια στον ιμπεριαλιστικό βάρβαρο πόλεμο.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΣΤΙΣ ΣΕΛΙΔΕΣ 6 - 10


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ