Τρίτη 6 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΙΓΑΙΟΥ
Τον «πήρε ο πόνος» για την άναρχη δόμηση

«Ξεχνώντας» τις ευθύνες της κυβέρνησης, η οποία στο βωμό της «τουριστικής ανάπτυξης» ενίσχυσε και εξακολουθεί να ενισχύει κάθε επιχειρηματία να κτίζει και να καταστρέφει τις ομορφιές και το φυσικό περιβάλλον της νησιωτικής Ελλάδας, ο υπουργός Αιγαίου, Νίκος Σηφουνάκης, παρουσίασε, χτες, σε συνέντευξη Τύπου τα νέα Προεδρικά Διατάγματα (ΠΔ) «Για την προστασία του οικιστικού και φυσικού περιβάλλοντος στα νησιά του Αιγαίου».

Παραδέχτηκε πως τα προβλήματα «στο φυσικό και ιστορικά δομημένο περιβάλλον» οφείλονται «στις μεγάλες οικοδομικές πιέσεις που δέχονται τα νησιά», τονίζοντας, λες και δεν είναι υπουργός της κυβέρνησης, πως «η - χωρίς κανόνες - δόμηση των τελευταίων χρόνων υποβαθμίζει και απαξιώνει το τοπίο του Αιγαίου». Ομολόγησε «την έλλειψη εξειδικευμένου θεσμικού πλαισίου προστασίας», αφού «απ' το σύνολο των 1.215 οικισμών του Αιγαίου, μόνον οι 263 έχουν κηρυχτεί προστατευόμενοι» και «μόνο για 39 προσδιορίζονται όροι και προϋποθέσεις προστασίας και δόμησης από ειδικά διατάγματα», αλλά και «την προβληματική εποπτεία της εφαρμογής του θεσμικού πλαισίου».

Τα ΠΔ που παρουσίασε ο υπουργός Αιγαίου αφορούν σε μια σειρά από περιοριστικούς όρους δόμησης οι οποίοι θεσπίζονται σε διάφορους παραδοσιακούς οικισμούς των νησιών, και συγκεκριμένα σε Αστυπάλαια, Κάρπαθο, Καστελόριζο, Αμοργό, Ανάφη, Λέσβο, Σάμο, Ικαρία. Το διάστημα 2000-2003, με ΠΔ, μόλις 41 νησιώτικοι οικισμοί έχουν χαρακτηριστεί παραδοσιακοί. Στόχος και των περιοριστικών αυτών όρων είναι προφανώς η εξυπηρέτηση κυρίως των μεγαλοξενοδόχων, οι οποίοι επιδιώκουν να μετατρέψουν σε εμπόρευμα το φυσικό και δομημένο περιβάλλον των νησιών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ