Τρίτη 6 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Διαβεβαιώσεις προστασίας και επισημάνσεις ελλείψεων

Τη διαβεβαίωση ότι η χώρα μας πήρε «δραστικά μέτρα τόσο για τον περιορισμό της εισαγωγής του ιού του Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου (ΣΟΑΣ) όσο και για την ασφαλή αντιμετώπιση ενδεχομένως ύποπτου περιστατικού» επανέλαβε ο υπουργός Υγείας, Κ. Στεφανής, κατά την επίσκεψή του (4.5.2003) στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου, όπου γίνονται εργασίες για την ολοκλήρωση του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) καθώς και του τετράκλινου θαλάμου αρνητικής πίεσης, στον οποίο μπορεί να αντιμετωπιστεί ενδεχόμενο περιστατικό σοβαρού οξέος αναπνευστικού συνδρόμου (ΣΟΑΣ).

Ωστόσο όμως δυο μέρες πριν η Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας (ΕΕΕΘ) με ανακοίνωσή της είχε αποκαλύψει ότι θα υπάρξουν σοβαρά κενά στην περίπτωση που χρειαστεί νοσηλεία ασθενών. «Εάν - ο μη γένοιτο, αναφέρει η ΕΕΕΘ - η επιδημία έρθει και στην πατρίδα μας το 30-40% των περιστατικών που θα νοσήσουν θα χρειαστεί νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Η συνολική θνητότητα της ασθένειας είναι 6-15% - ανάλογα με τη χώρα και την ετοιμότητα των υγειονομικών υπηρεσιών της. Το γεγονός είναι ότι αν δε βρεθεί κρεβάτι σε ΜΕΘ το 30-40% θα πεθάνουν όλοι και αν βρεθεί το 90-95% θα επιστρέψει στο σπίτι του. Βέβαια, το πρόβλημα το οποίο θα προκύψει για πολλοστή φορά είναι το αν θα μπορέσουν να βρεθούν αυτά τα κρεβάτια ΜΕΘ. Προφανώς όχι! Γιατί παρ' όλες τις επανειλημμένες παραστάσεις μας η πολιτεία δεν κατάφερε να ενεργοποιήσει τα 100 παροπλισμένα κρεβάτια (κύρια λόγω ελλείψεως προσωπικού) στις υπάρχουσες ΜΕΘ. Κλίνες που ισοδυναμούν με δημιουργία 10-12 νέων Μονάδων Εντατικής Θεραπείας!».

Εκτακτο Συμβούλιο

Ο προεδρεύων του Συμβουλίου Υπουργών Υγείας της ΕΕ, Κ. Στεφανής, συγκαλεί σήμερα στις Βρυξέλλες έκτακτο συμβούλιο με τη συμμετοχή των ομολόγων του των κρατών-μελών και των υποψηφίων χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης με βασικό θέμα την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από την επιδημία του ΣΟΑΣ.

Θυμίζουμε ότι η πρόταση για έκτακτο συμβούλιο είχε διατυπωθεί τον περασμένο μήνα απ' τον Γάλλο υπουργό Υγείας αλλά δεν ευοδώθηκε, με το σκεπτικό ότι η σύγκληση θα προκαλούσε πανικό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ