Τρίτη 6 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η υπόθεση Σόντερς προκαλεί εντάσεις

Η κατάθεση της χήρας Χέδερ Σόντερς αναμενόταν χτες με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αλλά την ...παράσταση, τελικά, έκλεψε η μάρτυς Θεοδοσία Μανιά, που προκάλεσε την οργή της Αγγ. Σωτηροπούλου, αφού η μάρτυς υποστήριξε ότι μια μέρα πριν τη δολοφονία του Στίβεν Σόντερς είδε την Αγ. Σωτηροπούλου και τον Δ. Κουφοντίνα στον τόπο του εγκλήματος.

Για 39η μέρα συνεχίστηκε χτες η δίκη των φερόμενων ως μελών της «17 Νοέμβρη» με την υπόθεση της δολοφονίας του Βρετανού ταξίαρχου Στίβεν Σόντερς, ο οποίος δολοφονήθηκε στις 8 Ιουνίου του 2000 στη λεωφόρο Κηφισίας, στο ύψος της Φιλοθέης.

Η χήρα Χ. Σόντερς αρνήθηκε ότι ο σύζυγός της είχε σχέση με την Αεροπορία, καθώς είχε προβλήματα με την όρασή του. «Είναι άνανδρο να σκοτώνεται ένας αθώος και άοπλος», υπογράμμισε. Επίσης, κατέθεσε ότι δε μισεί τους κατηγορούμενους και ίσως νιώθει γι' αυτούς οίκτο, ενώ πρόσθεσε: «Ηθελα να γυρίσω και να τους ρωτήσω τι κέρδισαν. Δεν έχω, όμως, τώρα τη δύναμη. Δε θέλω να τους κοιτάξω, δε νομίζω ότι τους αξίζει».

Σε κάποια στιγμή της ακροαματικής διαδικασίας, ανέβηκαν οι τόνοι, όταν η συνήγορος υπεράσπισης Ι. Κούρτοβικ έκανε λόγο για κατευθυνόμενες από τις βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών μαρτυρίες, αλλά και αναφορά για επαναλαμβανόμενα μνημόσυνα στη μνήμη του Στ. Σόντερς.

Ο πρόεδρος Μ. Μαργαρίτης απαγόρευσε πολλές από τις ερωτήσεις και είχε διαλόγους σε έντονο ύφος με τη συνήγορο, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Δε φτάνει η φυσική εξόντωση, θα πάμε τώρα και στην ηθική; Εχουμε περάσει κάθε όριο». Για να εισπράξει βεβαίως από την Ι. Κούρτοβικ την απάντηση: «Η κ. Σόντερς δεν εμφανίζεται στην Ελλάδα ως μια πονεμένη χήρα, κάνει και πολιτική».

Η ένταση στο δικαστήριο συνεχίστηκε με αφορμή την κατάθεση της μάρτυρος Θ. Μανιά, η οποία υποστήριξε ότι αναγνωρίζει «με μεγάλες πιθανότητες» την Αγ. Σωτηροπούλου και τον Δ. Κουφοντίνα ως το ζευγάρι που είχε δει μία μέρα πριν από τη δολοφονία του Στ. Σόντερς σε παράδρομο της λεωφόρου Κηφισίας.

Οταν ο πρόεδρος απευθύνθηκε στην Αγ. Σωτηροπούλου για να σηκωθεί και να πλησιάσει την Θ. Μανιά, η κατηγορουμένη, φανερά εκνευρισμένη, είπε: «Μην έρθω κοντά γιατί θα τη δείρω. Ποτέ στη ζωή σας δε με έχετε δει. Ντροπή σου. Είσαι για φτύσιμο. Οκτώ μήνες είμαι φυλακή και μου απήγγειλαν νέες κατηγορίες με βάση αυτά που είπε αυτή». Μετά την αντίδραση της Σωτηροπούλου, η μάρτυρας υποχρεώθηκε να παραδεχτεί ότι είδε την κατηγορουμένη από πλάγια θέση και δεν είναι βέβαιη ότι πρόκειται γι' αυτήν. Κι ενώ συνέβησαν όλα αυτά, ο εισαγγελέας της έδρας Χρήστος Λάμπρου, στο γνωστό του ρόλο που επιδεικνύει με όλους τους αμφισβητούμενης αξιοπιστίας μάρτυρες, αξιολόγησε ως σημαντικά τα όσα ισχυρίστηκε η μάρτυρας τονίζοντας: «Η κυρία Μανιά είναι μια πολύ καλή πολίτης με συναίσθηση του χρέους προς τη Δικαιοσύνη και την κοινωνία. Οταν βλέπω τέτοιους πολίτες, είμαι αισιόδοξος για την καλή πορεία της χώρας».

Με την έναρξη της διαδικασίας, ο Σ. Ξηρός υποστήριξε ότι του χορηγούνται ψυχοφάρμακα και κατήγγειλε πως στα κελιά των κατηγορουμένων βρίσκονται άνδρες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας. Ο εισαγγελέας της έδρας ζήτησε να διενεργηθεί πραγματογνωμοσύνη, για να διαπιστωθεί η βασιμότητα των καταγγελιών του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ