Παρασκευή 20 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΦΩΚΙΔΑ
Εργασιακός μεσαίωνας σε μεταλλεία βωξίτη

Το δικό της μεσαιωνικό εργασιακό καθεστώς τείνει να παγιώσει σε βάρος των εργαζομένων που απασχολεί στα μεταλλεία βωξίτη, της «ΑΕΕ Αργυρομεταλλευμάτων και Βαρυτίνης», η υπεργολαβική εταιρία ΑΚΤΩΡ.

Την κατάσταση αυτή καταγγέλλει το σωματείο του χώρου «Ενωση Εργαζομένων» και σε υπόμνημά του προς τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αμφισσας αναφέρει συγκεκριμένες περιπτώσεις παραβιάσεων της σχετικής εργατικής νομοθεσίας. Τέτοια είναι η περίπτωση την Κυριακή 18 Μάη 2003, όπου κλιμάκιο της διοίκησης του σωματείου διαπίστωσε κανονική παραγωγική διαδικασία στα κοιτάσματα «Στοά Μαντρί - Τσακνιά» (όπου πρόσφατα έγινε και εργατικό ατύχημα όταν κομμάτι βωξίτη χτύπησε εργαζόμενο) και «Στοά Νερά 3». Το Αστυνομικό Τμήμα Γραβιάς που ειδοποιήθηκε δεν ανταποκρίθηκε.

Ακόμα σε έλεγχο που έκανε η Επιθεώρηση Εργασίας με την παρουσία συνδικαλιστών την Κυριακή 1 Ιούνη, στη «Στοά Μαντρί - Τσακνιά» διαπιστώθηκε και πάλι ότι εργάζονταν οκτώ άτομα, δεν υπήρχε βιβλίο εισόδου - εξόδου από τη στοά, ούτε κατάσταση εργαζομένων. Το ίδιο έγινε και το Σάββατο 7 Ιούνη και ενώ η Επιθεώρηση Εργασίας δεν είχε δώσει άδεια εργασίας. Και σε αυτή την περίπτωση το Αστυνομικό Τμήμα Αμφισσας, στο οποίο απευθύνθηκαν τα μέλη της διοίκησης του σωματείου, δήλωσε αδυναμία παρέμβασης.

Το σωματείο θεωρεί ότι πρέπει να μπει τέλος σε αυτή την κατάσταση και στην ασυλία που απολαμβάνει η ΑΚΤΩΡ, με αποτέλεσμα να χάνονται θέσεις εργασίας και να παραβιάζονται εργατικοί νόμοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ