Παρασκευή 20 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Παράνομη απεργία εν ονόματι της... Συνόδου!

Τα δικαστήρια έκριναν παράνομες τις απεργίες των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ και των γιατρών του ΙΚΑ

Σε «χειρουργική κλίνη» για τους αγώνες των εργαζομένων στο χώρο της Υγείας έχει μετατρέψει η κυβέρνηση τα δικαστήρια και μάλιστα στο όνομα της Συνόδου Κορυφής, όπου απεργάζονται νέα μέτρα ενάντια στα δημοκρατικά και εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων.

Ετσι, η διοίκηση του Εθνικού Κέντρου Αμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) κατέθεσε αγωγή με την οποία ζητεί να χαρακτηριστούν καταχρηστικές οι κινητοποιήσεις που έχει εξαγγείλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού ΕΚΑΒ (ΠΟΠΕΚΑΒ), που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη. Στην αγωγή μάλιστα αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Επειδή τα αιτήματα των απεργών τελούν σε πρόδηλη δυσαναλογία με τη ζημία του κοινωνικού συνόλου, ενόψει της Συνόδου Κορυφής και των παράλληλων προς αυτήν εκδηλώσεων, η απεργία χαρακτηρίζεται καταχρηστική».

Τελικά το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης έκρινε παράνομες και καταχρηστικές τις κινητοποιήσεις της ΠΟΠΕΚΑΒ που ξεκίνησαν χτες Πέμπτη και θα συνεχίζονταν έως τη Δευτέρα 23 Ιούνη, με κύρια αιτήματα την ένταξη των εργαζομένων στα βαρέα και ανθυγιεινά και για ειδικό συνταξιοδοτικό καθεστώς.

Τη συμπαράστασή του στην ΠΟΠΕΚΑΒ εξέφρασε με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εργαζομένων του ΕΚΑΒ που εδρεύει στην Αθήνα. Ο Σύλλογος τονίζει ότι οι λύσεις δε δίνονται στα δικαστήρια, αλλά μέσα από τους αγώνες των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι - μέλη του Συλλόγου συνεχίζουν σήμερα τις κινητοποιήσεις τους στα πλαίσια της ΑΔΕΔΥ.

Σχετική ανακοίνωση κυκλοφόρησε χτες η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, στην οποία επιχειρεί να παρουσιάσει τους προσχηματικούς διαλόγους, τις χιλιοειπωμένες υποσχέσεις και τις διαπραγματεύσεις με την ΑΔΕΔΥ για το ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό καθεστώς των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ, ως δρομολογημένες λύσεις για τα αιτήματά τους.

Εκτη καταδικαστική απόφαση

Ταυτόχρονα, χτες ανακοινώθηκε η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, η οποία έκρινε καταχρηστική την απεργία των γιατρών του ΙΚΑ. Πρόκειται για την όγδοη φορά μέσα σε δυο χρόνια, και για δεύτερη στο 2003 η κυβέρνηση και η διορισμένη απ' αυτήν διοίκηση του ΙΚΑ οδηγούν τους γιατρούς του Ιδρύματος στα δικαστήρια, για να κηρυχτούν παράνομες και καταχρηστικές οι απεργίες τους, με βασικό αίτημα τη μονιμοποίηση των 5.500 συμβασιούχων, που εργάζονται χωρίς υγειονομική κάλυψη και ασφάλιση για τις συντάξεις.

Η πρώτη αγωγή κατά της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ) εκδικάστηκε στις 4.7.2001 και ακολούθησαν άλλες εφτά. Τον Ιούνη του 2002 το δικαστήριο έκρινε νόμιμη την απεργία των γιατρών, μια δεν εκδικάστηκε, σε έξι περιπτώσεις οι απεργιακές κινητοποιήσεις κηρύχτηκαν καταχρηστικές.

Η ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ με χτεσινή ανακοίνωσή της καταγγέλλει τη διοίκηση του ΙΚΑ για ποινικοποίηση του δικαιώματος της απεργίας διότι εδώ και τρία χρόνια, κάθε φορά που οι γιατροί ζητούν τη λύση χρόνιων προβλημάτων (δεκάλεπτη εξέταση, αναμονή στο 184 για ραντεβού δύο και τρεις μήνες, 5.500 συμβασιούχοι χωρίς ασφάλιση και σύνταξη για 20 χρόνια), προσφεύγει στα δικαστήρια και με δικαστικές αποφάσεις προσπαθεί να σταματήσει τις κινητοποιήσεις.

Η Ομοσπονδία δηλώνει ότι οι γιατροί του ΙΚΑ θα συμμετάσχουν σήμερα στην απεργία της ΑΔΕΔΥ. Ακόμα, καλεί την κυβέρνηση και τη διοίκηση του ΙΚΑ να δώσουν λύσεις στα χρόνια προβλήματα της περίθαλψης του ΙΚΑ, πριν είναι αργά, και δηλώνει ότι ο κλάδος γρήγορα θα επανέλθει σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις για τη λύση των προβλημάτων. Για το σκοπό αυτό συνεδρίαζαν χτες βράδυ οι Σύλλογοι - μέλη της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ στη Θεσσαλονίκη.

Και μετά από όλα αυτά η διοίκηση του Ιδρύματος, κυκλοφόρησε δελτίο Τύπου, στο οποίο κάνει λόγο για δικαίωση (!) των θέσεών της...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ