Παρασκευή 20 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ- ΠΝΟ
Αθλια συμφωνία με αυξήσεις 4,5%!

Τη συναλλαγή μεταξύ των εγκάθετων στην πλειοψηφία της ΠΝΟ και των εφοπλιστών κατάγγειλαν τα μέλη της ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, που αποχώρησαν

Με συνοπτικές και κυρίως εκφυλιστικές διαδικασίες «έκλεισε» χτες η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των ναυτεργατών της ακτοπλοΐας με το άθλιο ποσοστό αύξησης μόλις 4,5%! Οι εργοδοτικοί και κυβερνητικοί συνδικαλιστές των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΑΠ, που κατέχουν τις καρέκλες της πλειοψηφίας της διοίκησης της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας ελέω του εκτρωματικού νόμου 330, πιστοί στο ρόλο τους, φρόντισαν να ξεπουλήσουν τα αιτήματα των ναυτεργατών για την υπογραφή ικανοποιητικής Συλλογικής Σύμβασης, για ανθρώπινες συνθήκες δουλιάς και διαβίωσης στα καράβια, σπεύδοντας να συμφωνήσουν σε μία Σύμβαση κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των ακτοπλόων εφοπλιστών.

Ακριβώς οι διαδικασίες της... διαπραγμάτευσης έκαναν εξόφθαλμο το γεγονός ότι υπήρξε προσυνεννόηση μεταξύ της νόθας πλειοψηφίας της ΠΝΟ και του προέδρου της Ενωσης Εφοπλιστών Ακτοπλοϊας κ. Σαρρή. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι εφοπλιστές, πλειοψηφία της ΠΝΟ, αλλά και ο υπουργός των εφοπλιστών Γ. Ανωμερίτης, ήθελαν να τελειώσει γρήγορα η υπόθεση της Σύμβασης, καθώς το επόμενο διάστημα όλοι μαζί θα καθίσουν στο τραπέζι του «κοινωνικού διαλόγου» της απάτης, προκειμένου να αποφασίσουν μία ακόμα δέσμη προνομίων προς τους ακτοπλόους εφοπλιστές που θα περιλαμβάνει τον καθορισμό νέων οργανικών συνθέσεων στα ακτοπλοϊκά πλοία, δηλαδή τη μείωση του αριθμού του πληρώματος.

Αυτή η συναλλαγή μεταξύ των εγκάθετων στην πλειοψηφία της ΠΝΟ και των εφοπλιστών καταγγέλθηκε από τους εκπροσώπους, μέλη της διοίκησης της Ομοσπονδίας, των ταξικών ναυτεργατικών συνδικάτων ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ ενταγμένα στη δύναμη του ΠΑΜΕ, οι οποίοι και αποχώρησαν. Μάλιστα, η αγωνιστική και ξεκάθαρη στάση των συνδικαλιστών των δύο σωματείων, η οποία «χάλασε» το... συναινετικό κλίμα, προκάλεσε το μένος του προέδρου της εφοπλιστικής Ενωσης, ο οποίος τους επιτέθηκε φραστικά, καθώς θεώρησε ότι είναι «αδιανόητο» να απαιτούν οι ναυτεργάτες ανθρώπινες συνθήκες δουλιάς, διαβίωσης και μισθούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ