Παρασκευή 19 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
«Παράλογες απαιτήσεις»

Δημιούργημα των ισχυρών, τα μέσα ενημέρωσης πουλάνε εικόνες δυστυχίας περιβάλλοντάς τες με ένα μπαράζ διαφημίσεων. Μπορείς να μάθεις ότι μια μητέρα στο Μπαγκλαντές πούλησε το είκοσι ημερών κοριτσάκι της έναντι πεντακοσίων τάκα, κάπου δέκα ευρώ, ανάμεσα σε υποσχέσεις για αρώματα που σε κάνουν όμορφο, αυτοκίνητα που σου επιτρέπουν να περνάς τις ώρες σου στους μποτιλιαρισμένους δρόμους με πολυτέλεια, δάνεια που σε κάνουν σκλάβο με ...προνομιακούς όρους, κρέμες που σου χαρίζουν τη νεότητα που έχασες δουλεύοντας, μεθόδους που σου φυτεύουν τα μαλλιά που έχασες στο κεφάλι και άλλα θαυμαστά πράγματα. Φυσικά, η πώληση του νεογέννητου είναι κάτι φυσικό, κάτι αναμενόμενο, μια υπόθεση αυτών των βρωμερών μαυριδερών, ορδών ανθρώπων φτωχότερων από εσένα το νομοταγή πολίτη - που μπορεί αύριο να προσπαθήσουν να σου πάρουν τη δουλιά.

Σ' αυτό τον κόσμο η αλληλεγγύη είναι σπατάλη και η σκέψη πολυτέλεια. Πνιγμένος στα αστικά τερατουργήματα, ο πολίτης της Δύσης δεν έχει χρόνο να σκεφτεί τα γιατί. Γιατί μια αγρότισσα, μητέρα πέντε παιδιών, πουλάει το ένα της παιδί σε ένα ζευγάρι άτεκνων; Είναι τρελή; Οχι, είναι πάμφτωχη. Και οι αξιώσεις των πλουσίων, που προστατεύουν τα δικά τους αγροτικά προϊόντα σε βάρος εκείνων του τρίτου κόσμου, τους καταδικάζουν να είναι πάμφτωχοι ώσπου να πεθάνουν. Η ξηρασία κατέστρεψε τα σπαρτά της αγρότισσας αυτής, της Παρβίν Μπέγκουμ, όπως και χιλιάδων άλλων. Τις τελευταίες βδομάδες δεκάδες αγρότες πέθαναν από πείνα στην περιοχή όπου ζει, την Τζενιντάχ. Πρόκειται για απλές «οικονομικές πραγματικότητες», σχολίασε η εφημερίδα «Νιού Νέισον» του Μπαγκλαντές. Οι αγρότες προσπαθούν να βελτιώσουν τις συνθήκες της ζωής τους, αλλά αδυνατούν. Δεν μπορούν να ξεπληρώσουν τα δάνεια. Πουλάνε τα προϊόντα τους σε τιμές εξευτελιστικές. Πολλοί προσπάθησαν να αλλάξουν αντικείμενο μετά από χρόνια ενασχόλησης στη γη: Να ανοίξουν βιοτεχνίες και καταστήματα. Ελάχιστοι τα έβγαλαν πέρα. Στην περιοχή εμφανίστηκαν τοκογλύφοι: Τους παίρνουν ό,τι μπορούν να πουλήσουν και τους δίνουν πίστωση σε τρόφιμα.

Σ' αυτήν την περιοχή ζει η Παρβίν - που πούλησε το παιδί της για να ζήσουν τα υπόλοιπα τέσσερα για μερικές μέρες, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ομπζέρβερ», που κατέγραψε το περιστατικό στις αρχές της βδομάδας. Μοιρολατρικά. Ετσι έχουν τα πράγματα, που θα έλεγε και κάποιος τηλεοπτικός παρουσιαστής. Στα μέσα Αυγούστου, η εταιρία «Μέρεντιθ» εξαγόρασε το περιοδικό «Αμέρικαν Μπέιμπι» - ένα έντυπο το οποίο εξυμνεί την κατανάλωση που περιβάλλει, κι όλο πιο συχνά υποκαθιστά, τη μητρότητα - έναντι 115 εκατομμυρίων δολαρίων. Ετσι έχουν τα πράγματα...

«

Οι φτωχές χώρες πρόβαλαν παράλογες απαιτήσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών στις πρόσφατες συνομιλίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου στο Κανκούν, μετά την «κατάρρευσή» τους. «Παράλογες απαιτήσεις»: Το δικαίωμα στη ζωή με αξιοπρέπεια.

Οι εφημερίδες του Μπαγκλαντές εξηγούν ότι η λύση για τους περισσότερους αγρότες είναι απλή: Να πάνε στις πόλεις. Εκεί θα είναι ίσως άνεργοι και φτωχοί, αλλά τουλάχιστον θα έχουν τηλεόραση. Και θα βλέπουν διαφημίσεις...


Μπάμπης ΓΕΩΡΓΙΚΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ