Παρασκευή 19 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Απορρίφθηκαν οι προτάσεις του Ντενκτάς για την Αμμόχωστο

Με δήλωσή του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κύπρος Χρυσοστομίδης, απέρριψε οποιαδήποτε χειρονομία του Ραούφ Ντενκτάς για επιστροφή των κατοίκων της Αμμοχώστου υπό τουρκική διοίκηση και αξίωσε επιστροφή της πόλης όπως προβλέπεται από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις Συμφωνίες Κορυφής.

Σχολιάζοντας την εξαγγελία Ντενκτάς για νέες πρωτοβουλίες με επίκεντρο την Αμμόχωστο, ο Κ. Χρυσοστομίδης επεσήμανε ότι δεν πρόκειται για κάτι καινούριο. Ο Ρ. Ντενκτάς, είπε, επιμένει στη διατήρηση της Αμμοχώστου υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση και προσθέτει κάποιο είδος ελέγχου από τα Ηνωμένα Εθνη. Αυτό δεν είναι αποδεκτό, τόνισε ο εκπρόσωπος.

Αναφορικά με τις αιτιάσεις Ντενκτάς για τα περιουσιακά δικαιώματα του ΕΒΚΑΦ στην Αμμόχωστο, ο Κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι και στο παρελθόν ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ήγειρε τέτοια θέματα για την Αμμόχωστο και τη Λάρνακα, αλλά εκείνο που ισχύει είναι το τι καθορίζει το Κτηματολόγιο.

Αναφερόμενος στο θέμα λειτουργίας Γυμνασίου για τα παιδιά των εγκλωβισμένων, ο Κ. Χρυσοστομίδης απέρριψε την εισήγηση του Ραούφ Ντενκτάς, σε περίπτωση που λειτουργήσει τουρκικό γυμνάσιο να διοριστούν εκεί Ελληνες καθηγητές για τα παιδιά. Ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι το δικαίωμα εκπαίδευσης καθορίζεται ρητώς την Τρίτη στη Βιέννη και ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει ήδη αποφανθεί για την τουρκική ευθύνη.

Ως προς το επιχείρημα του Ραούφ Ντενκτάς ότι πρόκειται μόνο για δώδεκα μαθητές, ο Κ. Χρυσοστομίδης είπε πως ο αριθμός αυτός είναι αποτέλεσμα του συστηματικού εθνικού ξεκαθαρίσματος του κατοχικού καθεστώτος.

Στο μεταξύ ο Ραούφ Ντενκτάς ισχυρίστηκε ότι και άλλος Ελληνοκύπριος αποτάθηκε στον ίδιο, προκειμένου να αποζημιωθεί για την περιουσία του στα κατεχόμενα. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του Ντενκτάς, ο Ελληνοκύπριος τού παρουσίασε τοπογραφικό σχέδιο, για να εκτιμηθεί η αξία της περιουσίας του. «Το σχέδιο», είπε ο Ντενκτάς, «θα διαβιβαστεί στη λεγόμενη Επιτροπή Αποζημιώσεων, αφού, πρώτα, ληφθούν κάποιες πληροφορίες».

Κατά το Ραούφ Ντενκτάς, η λεγόμενη Επιτροπή εξακολουθεί να δέχεται αιτήσεις από Ελληνοκυπρίους, αλλά απέφυγε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, «λόγω των πιέσεων», όπως είπε, «που ασκούνται στις ελεύθερες περιοχές».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ