Τρίτη 14 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ
Ορθόδοξα...

«Είναι πολλά τα λεφτά»... πάτερ! Τρελαίνουν ακόμη κι ...άγιους. Πόσο μάλλον ανθρώπους, συνηθισμένους στην ίντριγκα, μεγαλωμένους σε ένα «αυστηρό σύστημα» εξουσίας που καλλιεργεί τον αγώνα για την κυριαρχία.

Για την εξουσία και το χρήμα σφάζονται, οι «Αγιοι Πατέρες» της Εκκλησίας. Αυτά που τους χωρίζουν είναι καθημερινά, ανθρώπινα, απτά. Τι ελέγχει, ποιους ελέγχει, πόσα ελέγχει και - κυρίως - ποιος ελέγχει; Η «Αυτοκέφαλος» ή μήπως το Πατριαρχείο;

***

Επειδή, δε, το ποίμνιο δεν μπορεί να αντέξει τους εκπροσώπους του Κυρίου να κυλιούνται στη λάσπη των εγκοσμίων, οι «προκαθήμενοι» μεταφέρουν εντέχνως τη διαμάχη τους στα σύννεφα. Τουτέστιν, ποιος προκαθήμενος στέκεται πλησιέστερα στον Κύριο; Ποιος έχει στενότερη επαφή με το ...Αγιο Πνεύμα; Ε, αυτός θα σταθεί πλησιέστερα στο... παγκάρι! (σύμφωνα με μέτριους υπολογισμούς, από την έκθεση της εικόνας στη Θεσσαλονίκη, πρόσφατα, το ποσό που εισπράχτηκε κινήθηκε μεταξύ 3,5 και 5 δισ. δραχμών! Αυτά τα λεφτά ποιος θα τα πάρει;...).

***

Τα προσχήματα, επομένως, καταρρέουν όσο η σύγκρουση κλιμακώνεται. Το «Αγιο Πνεύμα» ...πετά μακριά από τη σκόνη που σηκώνουν τα χρυσοποίκιλτα ράσα καθώς παλεύουν ποιο θα έχει την εξουσία και το ταμείο - συνηθίζεται να έχει την εξουσία όποιος έχει το ...ταμείο - των εκκλησιών των «Νέων Χωρών».

Αυτό, τελικά, είναι το διακύβευμα για το οποίο οι, κατά τα λοιπά, εν Χριστώ αδελφοί είναι έτοιμοι να «σκίσουν» ο ένας τον άλλο. Γιατί, όπως προφανώς πιστεύουν, αυτός που θα εξασφαλίσει την πιο κοντινή θέση στο παγκάρι, αποκτά αυτοδικαίως και την καλύτερη θέση κοντά στον Κύριο.

Αφήστε που από το ενδεχόμενο να κατέβει ο Κύριος και να τα κάνει Γης μαδιάμ στον Οίκο του εμπορίου, είναι ένας κίνδυνος από τον οποίο έχουν απαλλαγεί εδώ και 2.000 χρόνια...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ