Τρίτη 14 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
Στους Ευρωπαίους εργαζόμενους ο «λογαριασμός» του Ιράκ

Για την «ανοικοδόμηση» του Ιράκ θα πάνε 200 εκατ. ευρώ από τον κοινοτικό προϋπολογισμό

ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ (του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ).--

Το Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), που συνεδρίασε χτες στο Λουξεμβούργο επιβεβαίωσε την εξάρτηση από τις ΗΠΑ όσον αφορά στην κατοχή του Ιράκ, και την κλιμάκωση των πιέσεων κατά του Ιράν, κήρυξε την έναρξη των ουσιαστικών διαπραγματεύσεων επί του σχεδίου του ευρωπαϊκού συντάγματος και «προετοίμασε» την ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των Βρυξελλών (16/17 Οκτώβρη). Και τα 15 κράτη - μέλη της ΕΕ, συμφώνησαν στην παροχή «κοινοτικής» ενίσχυσης «200 εκατ. ευρώ» από τον κοινοτικό προϋπολογισμό για την «ανοικοδόμηση του Ιράκ», ανεξάρτητα από την επιπλέον «ανθρωπιστική βοήθεια», που θα προσφέρει κάθε κράτος - μέλος ξεχωριστά στη «συνδιάσκεψη δωρητών» που συνέρχεται στην Μαδρίτη στις 23/24 Οκτώβρη.

Πρόκειται για λεφτά των Ευρωπαίων φορολογούμενων, που θα «ενισχύσουν» την αμερικανο-βρετανική κατοχή του Ιράκ. Οπωσδήποτε έχει την πολιτική του σημασία το γεγονός ότι θα δοθούν ως «κοινοτική» ενίσχυση, δηλαδή με ομοφωνία από όλα τα ευρωπαϊκά κράτη - μέλη. Η απόφαση έχει μεγαλύτερη σημασία από το «συμβολικό» ποσό.

Παρ' όλα αυτά, η διάσταση απόψεων για την ευρωπαϊκή στάση έναντι της κατοχής του Ιράκ επιβεβαιώθηκε και στο χτεσινό Συμβούλιο, αφού η Βρετανία και η Ισπανία απαιτούσαν αύξηση του ποσού. Ο Βρετανός ΥΠΕΞ Τζακ Στρο ισχυρίστηκε ξεδιάντροπα ότι «η κατάσταση στο Ιράκ έχει καλυτερεύσει κατά πολύ μετά τον Σαντάμ Χουσεΐν» (!!!) καλώντας τους «εταίρους» στην ΕΕ να συμμετάσχουν ενεργά στη δημιουργία ενός Σώματος «αστυνομίας από 40.000 και 400 δικαστήρια». Τη Βρετανία υποστήριξαν η Ισπανία και η Πολωνία που συμμετείχε στο Συμβούλιο στα πλαίσια του Ευρωσυντάγματος.

Η Γαλλία και η Γερμανία υποστήριξαν ότι η συνεισφορά θα εξαρτηθεί από τη «βελτίωση των συνθηκών ασφαλείας». Προς το παρόν αποδέχτηκαν την «κοινή» βοήθεια των 200 εκατ. ευρώ, ύστερα από πρόταση του αρμοδίου επιτρόπου Βρετανού Κρις Πάτεν. Ο Βρετανός ΥΠΕΞ Τζακ Στρο «ενημέρωσε» τους συναδέλφους του στο Λουξεμβούργο και για το νέο αμερικανικό ψήφισμα για το Ιράκ στον ΟΗΕ, χωρίς όμως να αποκαλύψει λεπτομέρειες για το περιεχόμενό του (!!!). Αρκέστηκε στη δήλωση ότι η Βρετανία και η Ισπανία «θα λάβουν υπόψη τις ανησυχίες» των δύο άλλων ευρωπαϊκών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, της Γαλλίας και της Γερμανίας (...).

Εναντίον του Ιράν επαναλήφθηκε μια ανακοίνωση «δυσαρέσκειας» για την «καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», με στόχο, πάντα, την εμπλοκή της Τεχεράνης στο αμερικανικό αγκίστρι περί «πυρηνικών» και «όπλων μαζικής καταστροφής».

Για τη Μ. Ανατολή η ΕΕ δεν έχει λόγο. Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ρ. Πρόντι δήλωσε την Κυριακή από το Κάιρο όπου υπογράφηκε συμφωνία σύνδεσης ΕΕ - Αιγύπτου, ότι είναι «απογοητευτικό» που «δεν ασκείται καμία πίεση από πλευράς των ΗΠΑ επί των πρωταγωνιστών, ώστε να αρχίσει να λειτουργεί ο οδικός χάρτης για τη Μ. Ανατολή» και ότι «ο οδικός χάρτης δεν μπορεί να θεωρηθεί νεκρός, γιατί απλούστατα δε γεννήθηκε ποτέ». Οσον αφορά στην ΕΕ, ο Ρ. Πρόντι ομολόγησε ανοιχτά ότι «δεν αναστέλλουμε, βέβαια, τη δράση μας, αλλά, σήμερα, αντιλαμβανόμαστε τα όριά της».

Οσον αφορά την έναρξη των ουσιαστικών διαπραγματεύσεων επί του σχεδίου του ευρωπαϊκού Συντάγματος, οι 15 ΥΠΕΞ της ΕΕ και οι 10 ομόλογοί τους των υπό ένταξη νέων κρατών - μελών, έκαναν χτες μια πρώτη διερευνητική συζήτηση επί των προτάσεων της Ιταλικής Προεδρίας για τις αλλαγές στις «προτάσεις Ζισκάρ ντ' Εστέν». Η Ιταλική Προεδρία της ΕΕ προτείνει την «υπόθεση» για ένα «νομοθετικό Συμβούλιο της ΕΕ» που απορρίπτεται από την πλειοψηφία των κρατών - μελών, τον αριθμό των Συμβουλίων Υπουργών και το ζήτημα της προεδρίας τους.

Θίχτηκαν, για πρώτη φορά, κεκλεισμένων των θυρών και τα «καυτά» ζητήματα του μελλοντικού «ΥΠΕΞ της ΕΕ» καθώς και η δομή και η λειτουργία της μελλοντικής Κομισιόν. Η πρώτη ένδειξη για το πού θα στραφεί η διαπραγμάτευση για την πολιτική αναθεώρηση της ΕΕ, θα δοθεί από τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, αφού το ευρωπαϊκό Σύνταγμα θα απασχολήσει τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων όλο το πρωί της προσεχούς Πέμπτης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αλλεπάλληλα διαβούλια εν μέσω όξυνσης των ανταγωνισμών (2014-06-21 00:00:00.0)
Προωθεί βαθύτερη διείσδυση στην Ουκρανία (2014-04-15 00:00:00.0)
Μέτρα κατά της Λευκορωσίας (2006-04-11 00:00:00.0)
Ανάδειξη των αντιθέσεων μετά την ενημέρωση (2003-01-28 00:00:00.0)
Προσπάθεια να προκαταβάλουν τη Διακυβερνητική Διάσκεψη (2002-06-18 00:00:00.0)
"Ακατάδεκτη" η Τουρκία στην πρόκληση των "14" (1998-05-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ