Τρίτη 14 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Ανεπιφύλακτο «ναι» στην Τουρκία

Υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ χωρίς προϋποθέσεις τάχθηκε ο Κ. Καραμανλής, κάνοντας «στροφή» από τις μέχρι τώρα θέσεις του και ευθυγραμμιζόμενος με τη «γραμμή» των ΗΠΑ που εφαρμόζει και η κυβέρνηση Σημίτη για μια συνολική διευθέτηση των Ελληνοτουρκικών (Αιγαίο) και του Κυπριακού.

«Θέλω να τονίσω ότι η ΝΔ υποστηρίζει τον ευρωπαϊκό δρόμο της Τουρκίας», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ, μιλώντας προχτές στο συνέδριο του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στην Αγκυρα. Δίνοντας πλέον έμφαση όχι στις προϋποθέσεις για την ένταξη της Τουρκίας, αλλά στη στήριξη του «ευρωπαϊκού δρόμου» της γειτονικής χώρας, ο Κ. Καραμανλής πέρασε σε «δεύτερο πλάνο» το Κυπριακό, όπου άλλωστε έχει στοιχηθεί πίσω από το «σχέδιο Ανάν», ενώ δεν είπε λέξη για τις τουρκικές αξιώσεις στο Αιγαίο. Περιορίστηκε να δηλώσει γενικόλογα ότι «προσδοκούμε και μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του προβλήματος της Κύπρου», καθώς επίσης και «την πλήρη ομαλοποίηση των διμερών σχέσεων». Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε ότι «το διεθνές δίκαιο, οι διεθνείς συνθήκες, αλλά και οι αρχές και οι αξίες της ΕΕ αποτελούν τα θεμέλια του κοινού μας μέλλοντος».

Με ιδιαίτερα θερμά λόγια μίλησε για τον πρόεδρο του ΚΔΑ, λέγοντας ότι «η Τουρκία σήμερα απολαμβάνει μια πολλά υποσχόμενη ηγεσία», συμπληρώνοντας ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «έχει αποδείξει μέχρι σήμερα ότι είναι ένας πρωθυπουργός που αγωνίζεται να αλλάξει το κλίμα όχι μόνο στη χώρα του, με μια σειρά από σημαντικές μεταρρυθμίσεις, αλλά και στο εξωτερικό».

Η «στροφή» του Κ. Καραμανλή δεν πέρασε ασχολίαστη από την κυβέρνηση, η οποία, διά στόματος του εκπροσώπου της Τηλ. Χυτήρη, χαρακτήρισε εποικοδομητική την παρουσία του προέδρου της ΝΔ στο συνέδριο του κόμματος του Ερντογάν και πρόσθεσε: «Χαιρόμαστε που ο κ. Καραμανλής εμπράκτως έρχεται στις θέσεις της κυβέρνησης, διότι κατέκρινε όλη την τετραετία την κυβερνητική πολιτική απέναντι στην Τουρκία». Υπενθυμίζοντας την κριτική που είχε ασκήσει στις αποφάσεις του Ελσίνκι, επισήμανε την «τούμπα» του προέδρου της ΝΔ, υποστηρίζοντας ότι «αυτό δείχνει και την πολιτική ωριμότητα του ανδρός». Στο ίδιο πνεύμα καυτηρίασε την περιοδεία του Κ. Καραμανλή στη Γεωργία, σημειώνοντας ότι ενώ κατήγγειλε τις ελληνοποιήσεις ομογενών από την πρώην Σοβιετική Ενωση, «σήμερα προστρέχει στους κατ' αυτόν παράνομους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ