Τρίτη 14 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Να ανοίξουμε παράθυρο στο φρούριο του δικομματισμού

Συνέντευξη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ και στον δημοσιογράφο Γιάννη Ε. Διακογιάννη

Συνέντευξη της Αλέκας Παπαρήγα δημοσιεύτηκε χτες στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ. Τη συνέντευξη έδωσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στον δημοσιογράφο Γιάννη Ε. Διακογιάννη. Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι επερχόμενες βουλευτικές εκλογές και οι θέσεις του ΚΚΕ γι' αυτές. Λόγω του γενικότερου ενδιαφέροντος, ο «Ρ» δημοσιεύει σήμερα την παρακάτω συνέντευξη.

- Κυρία Παπαρήγα, αυτές τις μέρες τρέχετε σε περιοδείες σε όλη τη χώρα. Δεν παρατηρήσατε μία πόλωση;

- «Βλέπω ανθρώπους που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ και αναλύουν τα προβλήματά τους με τη μεθοδολογία του ΚΚΕ. Η συζήτηση που ανοίγουμε με αυτούς είναι το τι πρέπει να γίνει».

«Η αληθινή πόλωση»

- Πώς εξηγείτε τότε ότι αυτό δε μεταφράζεται σε ψήφους προς το ΚΚΕ;

- «Ας μη βιαστούμε. Θεωρούμε ότι υπάρχει ένα τμήμα του κόσμου, που όχι απλώς είναι δυσαρεστημένο, αλλά έχει συλλάβει το νόημα της απελευθέρωσης της αγοράς, της μερικής απασχόλησης, της εμπορευματοποίησης, του Ευρωσυντάγματος, της ΟΝΕ. Οτι σημαίνουν κέρδη για τους λίγους, φτώχεια για τους πολλούς. Αυτός ο κόσμος αντικειμενικά είναι κοντά, όχι στο να συμφωνήσει σε όλα με το ΚΚΕ, αλλά στο να συμπαραταχτεί μαζί μας στο κίνημα και στην κάλπη. Η πόλωση ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ εκφράζει το ποιος θα είναι στο τιμόνι της ίδιας πολιτικής. Η αντικειμενική πόλωση είναι ανάμεσα στο λαό και στην κυρίαρχη πολιτική. Μπορεί να μην έχει πάρει το χαρακτήρα πόλωσης γύρω από την εναλλακτική λύση, αλλά υπάρχει πόλωση με βάση τα προβλήματα. Θέλουμε να οξυνθεί η αντιπαράθεση για το ποια πολιτική κατεύθυνση πρέπει να στηρίξει ο λαός».

«Να απεγκλωβιστούν»

- Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν μια σημαντική διαφορά της ΝΔ από το ΠΑΣΟΚ. Δε σας φοβίζει εκλογικά ότι το ΠΑΣΟΚ θα κατέβει στις εκλογές, επισείοντας τον κίνδυνο να γυρίσει η Δεξιά;

- «Αυτό που πρέπει να φοβάται ο κόσμος είναι το "αλλάζει ο Μανωλιός και βάζει τα ρούχα αλλιώς". Αυτό που θα μετρήσει δεν είναι ποιος από τους δύο θα γίνει κυβέρνηση, αλλά το αν θα ενισχυθεί το ρεύμα του ριζοσπαστισμού. Το πόσοι θα απεγκλωβιστούν από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ».

- Αυτό πώς θα το πετύχετε; Και, κυρίως, τι σκέφτεστε για τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων σας;

- «Λέμε στο λαό ότι δεν πρέπει να διαχωρίζει την εκλογική μάχη από όλη την 4ετία ή και την 15ετία. Πριν από όλα, πρέπει να σκεφτεί ότι το ΚΚΕ έγκαιρα προειδοποίησε πού πάνε τα πράγματα. Δεν έχουμε πέσει έξω ούτε γραμμή. Οταν όλοι οι άλλοι διατυμπάνιζαν ότι το Μάαστριχτ είναι σωτηρία, εμείς λέγαμε ότι είναι συμφορά.

Δεύτερον, παίξαμε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των αγώνων. Αν το ΚΚΕ ψήφιζε το Μάαστριχτ, θα είχε αλυσοδεμένα τα χέρια. Αν το ΚΚΕ στήριζε την κυρίαρχη πολιτική, θα έκανε αγωνιστική γυμναστική και όχι πραγματικούς αγώνες. Και νομίζω ότι στην Ελλάδα αναπτύχθηκαν αγώνες, πήραν μέρος και άλλες ριζοσπαστικές λαϊκές δυνάμεις, αλλά το ΚΚΕ συνέβαλε και στο να ανοίξουν μάτια. Αρα στις εκλογές, αυτή η εμπειρία πρέπει να εκφραστεί πρακτικά. Να μην πει ο λαός, αναθεματίζω ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και ψηφίζω το ένα από τα δύο. Να πει ψηφίζω το ΚΚΕ. Τα ψηφοδέλτια θα επιδιώξουμε να εκφράζουν, στον δυνατό βαθμό, τη συσπείρωση που εκφράστηκε και στο κίνημα».

«Τι λέμε στο λαό»

- Μιλήσατε πρόσφατα για μια προοπτική άλλης διακυβέρνησης της χώρας. Πώς θα το πετύχετε, αφού υπάρχουν τόσα προβλήματα με άλλες πολιτικές δυνάμεις;

- «Αν βλέπαμε τα πράγματα στατικά, δε θα διακρίναμε προοπτική αισιόδοξη, διότι αυτή τη στιγμή η πλειοψηφία του λαού διαλέγει ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ. Θέλουμε να γίνει μικρότερη αυτή η πλειοψηφία τώρα. Ομως, πιστεύουμε ότι μέσα από την κοινή δράση στα επιμέρους μέτωπα πάλης, μέσα από την πολιτικοποίησή της, θα έρθουν και ανακατατάξεις στο πολιτικό επίπεδο. Γι' αυτό λέμε να μειωθεί το άθροισμα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Δηλαδή, βλέπουμε ότι και ο πολιτικός χάρτης θα διαφοροποιείται όταν ανεβαίνει το κίνημα. Θα διαμορφωθεί ένας τέτοιος πολιτικός χάρτης, που θα επιτρέψει και την πολιτική συνεργασία. Τέλος, υπάρχει ένα θέμα. Εμείς λέμε στο λαό πώς βλέπουμε την άλλη εξουσία. Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ του λένε ότι θέλουν αυτό το σύστημα να μακροημερεύσει εις βάρος του. Οι άλλες πολιτικές δυνάμεις δεν περιγράφουν την άλλη εξουσία. Σε τι θα διαφέρει από του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ;».

- Εσείς τι αντιπροτείνετε;

- «Εμείς λέμε: Εχουμε στόχο τη λαϊκή ευημερία με όρους σύγχρονους. Αυτό σημαίνει ότι η νέα εξουσία πρέπει να δρομολογήσει πλήρη απασχόληση, καλούς μισθούς, δωρεάν Παιδεία και Υγεία, δημοκρατία στους τόπους δουλιάς, έλεγχο ουσιαστικό της κυβέρνησης από το κίνημα. Αυτή η εξουσία, για να τα κάνει αυτά, πρέπει να συγκρουστεί με το μεγάλο κεφάλαιο. Δεν μπορεί το μεγάλο κεφάλαιο να κατέχει τη βιομηχανία, το εμπόριο, τη ναυτιλία, τη γη, την ενέργεια, κι εσύ να ασκήσεις φιλολαϊκή πολιτική. Η νέα εξουσία πρέπει να χρησιμοποιήσει τη δύναμή της για να προχωρήσει σε δραστικές αλλαγές. Αυτά δεν τα έχουμε δει στα προγράμματα άλλων κομμάτων.

Λέμε στο λαό: Ελα να βαδίσουμε έναν δρόμο, να ανοίξουμε ένα παράθυρο σ' αυτό το φρούριο όπου είμαστε, να πάρουμε λίγο αέρα. Και στη συνέχεια να ανοίξεις την πόρτα να βγούμε έξω. Δε συμβιβάζεται να εγκλωβίζεσαι μέσα σε ένα φρούριο και να λες πώς θα ζήσω καλύτερα μέσα σ' αυτό, που με δέρνουν οι πάντες, που με καταπιέζουν».

«ΣΥΝ και ΚΚΕ δε γίνεται να τα βρούνε»

- Κυρία Παπαρήγα, σας προβληματίζει που ο ΣΥΝ επιχειρεί ένα άνοιγμα στα ψηφοδέλτιά του;

- «Εμείς καλούμε όλους αυτούς που δώσαμε τη μάχη μαζί, να εκφραστούμε και εδώ μαζί. Η υπόθεση των συμμαχιών χτίζεται κάθε μέρα. Δεν κάνουμε άνοιγμα με την έννοια της "φιγούρας". Η εκλογική μάχη είναι μορφή πολιτικής μάχης και πρέπει να είναι συνέχεια των προηγούμενων βημάτων. Δεν κάνουμε εκλογικίστικο άνοιγμα για να κοροϊδέψουμε κάποιους».

- Υπάρχει ένας κόσμος που λέει ότι κάπου πρέπει να τα βρει το ΚΚΕ με τον ΣΥΝ... Το έχετε ακούσει;

- «Βέβαια. Αλλά πιστεύω ότι ο ΣΥΝ δεν μπορεί να τα βρει με το ΚΚΕ, ούτε το ΚΚΕ με τον ΣΥΝ. Το λένε και οι θέσεις των δύο κομμάτων. Ο ΣΥΝ στηρίζει την κυρίαρχη πολιτική. Δεν αρκεί να αντιπολιτεύεσαι το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Οταν συμφωνείς στις βασικές επιλογές και αντιπαρατίθεσαι, τότε αντιπαρατίθεσαι στο ποιος τις ασκεί στη διαχείριση. Ο ΣΥΝ στήριξε το Μάαστριχτ, την ΟΝΕ, το ευρώ, τη στρατιωτικοποίηση της Ευρώπης, το Ευρωσύνταγμα, τον Ευρωστρατό,τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Δηλαδή όλες τις επιλογές της κυρίαρχης τάξης και όχι μόνο του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που έκαναν ρεβάνς να πάρουν πίσω κατακτήσεις. Ο ΣΥΝ τις δέχτηκε με τη λογική του ρεαλισμού και του εκσυγχρονισμού».

- Στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές συνεργαστήκατε με το ΔΗΚΚΙ. Τι έγινε τελικώς αυτή η ιστορία;

- «Με το ΔΗΚΚΙ συνεργαζόμαστε σε ορισμένα μέτωπα πάλης. Το θεωρούμε σημαντικό. Θέλουμε η συνεργασία να συνεχιστεί. Στο εργατικό κίνημα, στο αγροτικό, στο αντιπολεμικό, στην Αυτοδιοίκηση. Δεν έχουμε μετανιώσει γι' αυτό. Ομως, για να υπάρξουν όροι γενικής πολιτικής συνεργασίας σημαίνει ότι συμφωνούμε σε μια εναλλακτική κατεύθυνση. Κυρίως τι θα γίνει μετά. Με το ΔΗΚΚΙ δεν έχουμε συμφωνήσει σ' αυτά. Το πολιτικό πρόγραμμα έχει περισσότερες απαιτήσεις απ' ό,τι το κίνημα και οι επιμέρους συνεργασίες. Δεν είναι το θέμα τι θα γίνει την Κυριακή το βράδυ, αλλά τη Δευτέρα το πρωί».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ