Πέμπτη 6 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
ΜΑΣ ΡΩΤΑΤΕ... ΑΠΑΝΤΑΜΕ

Η ΝΔ, ενώ λέει ότι η Υγεία είναι μέγιστο αγαθό, παράλληλα ισχυρίζεται ότι η προστασία και η αποκατάστασή της, αποτελούν ταυτόχρονα ατομική και κοινωνική ευθύνη. Τι σημαίνει αυτό;

ΟΤΑΝ Η ΝΔ κάνει λόγο για κοινωνική ευθύνη, εννοεί την υποχρέωση του κράτους να ρυθμίζει τις συνθήκες και τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη του τομέα της Υγείας, να παρέχει τα μέσα γι' αυτό το σκοπό, αλλά όχι την ευθύνη του κράτους να παρέχει σ' όλους δωρεάν υπηρεσίες Υγείας. Ο Κ. Καραμανλής το συνοψίζει ως εξής:« Η λειτουργία των νοσηλευτικών μονάδων θα είναι σαν αυτοδιαχειριζόμενες επιχειρηματικές μονάδες, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που θα διευθύνονται από managers». Το μη «κερδοσκοπικού χαρακτήρα» είναι στάχτη στα μάτια των λαϊκών στρωμάτων, αφού ως επιχειρηματικές μονάδες θα παρέχουν υπηρεσίες με πληρωμή. Δε θα είναι δωρεάν. Εδώ εντάσσεται και η «ατομική ευθύνη και δυνατότητα». Τα νοσηλευτικά ιδρύματα θα υπάρχουν, αλλά είναι ατομική υπόθεση καθενός να έχει παροχή υπηρεσιών Υγείας. Ατομική δυνατότητα σημαίνει όμως την οικονομική δυνατότητα των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων και των οικογενειών τους. Δηλαδή, να ανταποκριθούν με δική τους ευθύνη, πληρώνοντας το οικονομικό κόστος για την προστασία και αποκατάσταση της Υγείας τους.

ΕΤΣΙ ΟΙ εργαζόμενοι, οι λαϊκές οικογένειες, οι μετανάστες, οι επαγγελματοβιοτέχνες, οι φτωχοί και οι μεσαίοι αγρότες, οι άνεργοι, θα μπορούν να έχουν υπηρεσίες Υγείας που είναι αναφαίρετο δικαίωμά τους, όχι με βάση τις ανάγκες τους αλλά με βάση την «τσέπη» τους, το εισόδημά τους. Και θα αναγκάζονται να ξεκληρίζονται οικονομικά, προκειμένου να αντιμετωπίσουν προβλήματα Υγείας, ενώ κάποια, τα πιο εξαθλιωμένα τμήματα των λαϊκών στρωμάτων θα αφήνονται στην «τύχη τους».

Απόρροια της θεωρίας της ατομικής ευθύνης για την Υγεία είναι και ο εξαναγκασμός φτωχών ανθρώπων να εξευτελίζονται στα διάφορα τηλεοπτικά show, αναζητώντας πόρους αναγκαίους για την αντιμετώπιση προβλημάτων Υγείας, να πέφτουν στη λεγόμενη φιλανθρωπία, λες και δεν έχουν δικαίωμα στη ζωή.

Η ΝΔ την κοινωνική ευθύνη, τη συνδέει και την οριοθετεί, στα πλαίσια των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου. Για ποια κοινωνική ευθύνη μιλάει, όταν οι στόχοι της εκφράζονται μέσα από την πολιτική της λιτότητας, την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων για την αύξηση των κερδών, την ανταγωνιστικότητα των μονάδων Υγείας στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, πάλι με κριτήριο την αύξηση των κερδών;

Η ΝΔ ΔΙΑΤΥΠΩΝΕΙ, επίσης, ότι στόχος της είναι η εξάλειψη των ανισοτήτων στις υπηρεσίες Υγείας και η αλληλεγγύη προς τους πάσχοντες.

Οταν λέει για εξάλειψη των ανισοτήτων δεν εννοεί, βέβαια, την κάλυψη των λαϊκών αναγκών, αλλά την εξίσωση στην παροχή υπηρεσιών Υγείας προς τα κάτω, δηλαδή ίσα-ίσα για να μην πεθαίνουν.

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ προς τους πάσχοντες δεν είναι τίποτα άλλο, παρά η υποτυπώδης αντιμετώπιση των «απόρων» και των ακραίων περιπτώσεων φτώχειας. Ενώ η πολιτική της είναι αυτή που δημιουργεί και τέτοιες κοινωνικές ομάδες, έρχεται υποκριτικά και προβάλλει ανέξοδους για την πλουτοκρατία θεσμούς, όπως τη φιλανθρωπία και τον εθελοντισμό. Ουσιαστικά, βγάζει λάδι την πλουτοκρατία, που η ύπαρξή της προϋποθέτει εξαθλίωση και φτώχεια και μεταφέρει την ευθύνη για «λύση» του προβλήματος σε αυτούς που είναι λιγότερο φτωχοί, λιγότερο εξαθλιωμένοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ