Παρασκευή 21 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Να θυμάσαι το Νοέμβρη

Κι εσύ λαέ βασανισμένε μην ξεχάσεις ποτέ σου το Νοέμβρη. Μήνας ιστορικός, σύμβολο, μήνας ορόσημο σ' ολόκληρη τη μεγαλειώδη πορεία του εργατικού κινήματος. Σταθμός επετείων, εφαλτήριο νέων αγώνων, ψυχικής ανάτασης κι ελπίδας.

Σύντροφε αγαπητέ, συναγωνιστή, συνοδοιπόρε, φίλε της ειρήνης, της δημοκρατίας και της προόδου, μπροστάρη αγωνιστή της δημιουργίας και της προκοπής ...να θυμάσαι το Νοέμβρη. Το λαμπροφόρο Νοέμβρη των μεγάλων κραδασμών. Το Νοέμβρη της Μεγάλης Σοσιαλιστικής Επανάστασης. Το Νοέμβρη (λίγο αργότερα) της ίδρυσης του ΚΚΕ.

Να θυμάσαι το Νοέμβρη του ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου. Το Νοέμβρη της Εθνικής Αντίστασης και του Γοργοπόταμου!

Γκρίζες και θολές εικόνες από παρεμβολές παρασίτων προσπαθούν ανίερα να σκιάσουν το μεγαλείο του Νοέμβρη και να σβήσουν την ιστορία του. Περιπλανώμενοι χαφιέδες, υπονομευτές και τραμπούκοι. Κατευθυνόμενοι αλήτες, πάνοπλοι ασφαλίτες και προβοκάτορες, εργολάβοι της ενημέρωσης και του ντοπαρίσματος. Προαγωγοί αναβολικών και ναρκωτικών ουσιών. Τρόφιμοι χαμαιτυπείων, οίκων ανοχής και καταγωγίων. Σαλτιπάγκοι ποιητές μιας χρήσης, διανοούμενοι της αγκύλωσης και της οπισθοδρόμησης, απειλούν να αλλοιώσουν κάθε ελπιδοφόρο λυτρωτικό ξεκίνημα και να το σπιλώσουν.

Ο δρόμος για το Γοργοπόταμο δε χορτάριασε. Πάχνες δεν κάλυψαν τα κράσπεδά του και στις προεξοχές δε φύτρωσαν αγκάθια. Λήθη δεν τον σκέπασε. Ο δρόμος προς το Γοργοπόταμο παραμένει ανοιχτός, όσο ανοιχτά παραμένουν τα όνειρα που δε δικαιώθηκαν!

Στέρεο οικοδόμημα, θεμέλιο ζυμωμένο με αίμα, τ' αχνάρια της δόξας δεν ποδοπατήθηκαν. Γίνανε φάροι φωτεινοί, να φωτίζουν τις καινούριες γενεές που έρχονται. Παρακαταθήκη και κληρονομιά στους καινούριους, γιομάτους οργή, αγώνες που φτάνουν.

Τριάντα χρόνια μετά και μη μου πει κανείς πως δεν έγινε ούτε ένα βήμα. Οι χούντες ξεψυχήσανε, τα τανκς έπιασαν πουρί, τα συντρίμμια του ερειπωμένου χώρου αναστυλώθηκαν, μα η ώρα της σοδειάς δεν έφτασε ακόμη! Τα μηνύματα παραμένουν μηνύματα. Μηνύματα ανεκπλήρωτα, καταχωνιασμένα σε θολές συνειδήσεις. Ο αγώνας για το ψωμί είναι και σήμερα επίκαιρος όσο ποτέ. Το φάσμα της ανεργίας περιπλανιέται σαν εφιάλτης πάνω από τους πόθους της νεολαίας. Ο αγώνας για την Παιδεία, αγώνας συνέχειας. Το παιδί του εργάτη κινδυνεύει να χάσει το τρένο της μάθησης. Μέσα στο κλίμα της σύγχυσης και της ευνουχισμένης σκέψης, η έννοια της ελευθερίας παίρνει άλλες διαστάσεις. Γίνεται η ελευθερία της ασυδοσίας, της καταπίεσης, της διαφθοράς. Η ελευθερία της επιλογής του ψεύτικου τεχνητού παραδείσου.

Ο,τι και να πουν, ό,τι και να κάνουν, το νόημα του Νοέμβρη δε θα το αμαυρώσουν ποτέ. Πυροφόροι και κατασκευαστές της έντασης, με το πρόσχημα της καταστολής, πυροδοτώντας την περόνη της σύγκρουσης, το Νοέμβρη δε θα τον σκοτώσετε ποτέ!..


Βασίλης ΛΙΟΓΚΑΡΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ζωντανά και ανεκπλήρωτα μηνύματα (2010-11-18 00:00:00.0)
Διαχρονικά μηνύματα αγώνα για τα λαϊκά συμφέροντα (2008-12-02 00:00:00.0)
Νοέμβρης μήνας δε θα μείνει...! (2006-11-17 00:00:00.0)
Ο Νοέμβρης (2005-12-02 00:00:00.0)
Ο δικός μας Νοέμβρης (2004-11-19 00:00:00.0)
Ο Γοργοπόταμος έχει το κόκκινο χρώμα της Αντίστασης! (2002-12-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ