Τρίτη 25 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ετοιμάζουν νέο σχέδιο Τουρκία - Τουρκοκύπριοι

Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου επιβεβαίωσε ότι η Τουρκία και ο Ραούφ Ντενκτάς, εδώ και αρκετές βδομάδες, αν όχι και μήνες, ετοιμάζουν έγγραφο το οποίο θα καταθέσουν στον Κόφι Αναν ως δικές τους ιδέες για λύση του Κυπριακού. Ο Γ. Ιακώβου σχολίαζε δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο η Τουρκία ετοιμάζει σχέδιο που θα παρουσιάσει μετά τις ψευδοεκλογές και με το οποίο θα επιχειρεί, μέσω χωριστών δημοψηφισμάτων, να εξασφαλίσει λύση στη βάση δυο κρατών. Ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η κυβέρνηση δεν έχει επίσημη πληροφόρηση για το θέμα, αλλά, κάποιες πληροφορίες από διάφορες πηγές.

Εκείνο το οποίο φαίνεται να συμβαίνει, πρόσθεσε, είναι ότι το τουρκικό σχέδιο βασίζεται στη δημιουργία δύο ανεξάρτητων και κυρίαρχων κρατών στην Κύπρο. Ο Γ. Ιακώβου απαντούσε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων ύστερα από συνάντησή του με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Πορτογαλίας, αρμόδιο για ευρωπαϊκές υποθέσεις, που επισκέπτεται τη Λευκωσία.

Ετοιμη για νέες συνομιλίες η ελληνοκυπριακή πλευρά

Αμέσως μετά τις εκλογές στα Κατεχόμενα και ανεξαρτήτως αποτελέσματος της ψηφοφορίας, ο Πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος θα ζητήσει την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, στη βάση του «σχεδίου Ανάν», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, σχολιάζοντας δημοσίευμα ότι η Τουρκία και ο Ντενκτάς ετοιμάζουν σχέδιο για λύση στη βάση δύο κρατών. Ολα αυτά, είπε ο Κ. Χρυσοστομίδης, είναι μεθοδεύσεις του Ραούφ Ντενκτάς που ανάγονται από δεκαετίας και τις οποίες η κυβέρνηση δεν αποδέχεται.

Στο μεταξύ ο Πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος έρχεται σήμερα στην Αθήνα για επίσημη επίσκεψη. Θα συνοδεύεται από τον υπουργό Εξωτερικών, τον υφυπουργό στον πρόεδρο, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και το διευθυντή του διπλωματικού γραφείου Γιώργο Τζιωνή. Ο Κύπρος Χρυσοστομίδης ανακοίνωσε επίσης, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, από τις 2 έως τις 10 Δεκέμβρη θα βρίσκεται στη Νιγηρία για τη σύνοδο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Κοινοπολιτείας. Αμέσως μετά θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 12 και 13 Δεκέμβρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ