Τρίτη 25 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ
Αναζητήσατε την... ελεύθερη αγορά και τους κανόνες της

Μια ακόμα δικομματική αντιπαράθεση περί διαφάνειας, μακριά από τις ουσιαστικές αιτίες του προβλήματος, «φιλοξένησε» χτες η Ολομέλεια της Βουλής, με τη συζήτηση σχετικής πρότασης νόμου της ΝΔ που κατατέθηκε για 2η φορά. Στη συζήτηση παρενέβη ο πρόεδρος της ΝΔ, Κωνσταντίνος Καραμανλής, ενώ από την πλευρά του ΚΚΕ τονίστηκε για πολλοστή φορά ότι ουσιαστικός έλεγχος διαφάνειας δεν μπορεί να υπάρξει όσο διατηρούνται τα «δεδομένα» της ελεύθερης αγοράς.

Για «σκοτεινό τοπίο διαφθοράς και διαπλοκής» μίλησε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνοντας επίσης λόγο για «παρακμιακή πραγματικότητα», «λεηλασία του δημόσιου» και «νοσηρό κατεστημένο φθοράς και διαφθοράς» που εξυπηρετεί «οργανωμένα οικονομικά συμφέροντα, προνομιακούς προμηθευτές και εργολάβους του Δημοσίου» με «φωτογραφικές προκηρύξεις δημόσιων συμβάσεων». Παράλληλα ο Κωνσταντίνος Καραμανλής αναφέρθηκε εκτενώς στο χρηματιστήριο και την περίοδο 1998 - 2001 κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι με την ισχύουσα νομοθεσία «επιβάλλει εμπόδια στο δικαστικό έλεγχο». Κατηγόρησε τέλος τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση για συντήρηση της διαφθοράς, ενώ μετά τη λήξη της ομιλία του, αποχώρησε από την αίθουσα.

Απαντώντας ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία για «διαρκή καταστροφολογία» και «μηδενιστική λογική». Οσον αφορά την πρόταση νόμου της Νέας Δημοκρατίας, ο υπουργός τόνισε πως «είναι ανεφάρμοστη», καθώς και ότι κατατίθεται (εκ νέου) για λόγους μικροκομματικών σκοπιμοτήτων.

«Οι κανόνες της ελεύθερης αγοράς δεν επιτρέπουν να παρθούν ριζοσπαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της καταστάσης», επισήμανε στη δική του παρέμβαση ο βουλευτής του ΚΚΕ, Αντώνης Σκυλλάκος, τονίζοντας ότι το πρόβλημα της διαφάνειας υφίσταται και είναι διεθνές. Αναφερόμενος συγκεκριμένα στο περίφημο θέμα του πόθεν έσχες τόνισε πως «όσο διατηρείται το καθεστώς των ανώνυμων μετόχων» και της «ελεύθερης εξαγωγής κεφαλαίων που ορίζεται από την ΕΕ για ποιο πόθεν έσχες ψάχνουμε;», σημειώνοντας ότι κάθε φορά που το ΚΚΕ θέτει τέτοιο θέμα, η κυβέρνηση επικαλείται την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ειδικά για τα ΜΜΕ ο Αντώνης Σκυλλάκος επισήμανε πως μεγάλα ποσοστά των εταιριών βρίσκονται σε off shore εταιρίες, ενώ ακόμα και για την περίπτωση των ονομαστικών μετόχων τόνισε ότι «κανείς δεν εμποδίζει τον επιχειρηματία να βάζει αχυράνθρωπους», ζητώντας «κοινωνικό και εργατικό έλεγχο» με άρση του επιχειρηματικού απόρρητου.

Ο Αντώνης Σκυλλάκος κατέληξε τονίζοντας ότι το ΚΚΕ δε συμφωνεί με την αντίληψη που περιλαμβάνεται στην πρόταση της ΝΔ και ως εκ τούτου δεν τη στηρίζει.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στην Επιτροπή το νομοσχέδιο για το «πόθεν έσχες» (2018-10-10 00:00:00.0)
Οι προτάσεις του ΚΚΕ για το «πόθεν έσχες» (2010-05-26 00:00:00.0)
Η κυβέρνηση επιχειρεί τον έλεγχο των δικαστηρίων (2006-02-14 00:00:00.0)
Καταγγέλλουν την προσπάθεια τρομοκράτησης (2001-03-20 00:00:00.0)
Μαζική απειθαρχία στο «πόθεν έσχες» (2001-02-04 00:00:00.0)
Αμηχανία και άμυνα (1995-01-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ