Παρασκευή 19 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δ. ΓΟΝΤΙΚΑΣ
Να πολλαπλασιάσουμε τη δύναμη πυρός

Συζήτηση με εργαζόμενους από το χώρο των τραπεζών

Για τα αποτελέσματα των εκλογών, τα πρώτα συμπεράσματα της ΚΕ του ΚΚΕ αλλά και για τα νέα καθήκοντα που η ίδια η ζωή φέρνει στα μέλη και στους φίλους του Κόμματος που έδωσαν στο πλευρό του την εκλογική μάχη, συζήτησε προχτές βράδυ με εργαζόμενους από το χώρο των τραπεζών ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, σε συγκέντρωση στο εκλογικό κέντρο της Αθήνας.

Η συζήτηση ήταν πλούσια και ώριμος ο προβληματισμός. Ζητήματα όπως αυτό των συνεργασιών και συμμαχιών του Κόμματος, της έγκαιρης προετοιμασίας του ενόψει των ευρωεκλογών, το πώς καλύτερα θα ξεδιπλωθεί στο λαό η πολιτική του πρόταση και η διακριτότητά της, το πώς θα πειστούν περισσότεροι για τη ρεαλιστικότητά της και το εφικτό της υλοποίησής της βρέθηκαν στο επίκεντρο του διαλόγου, μεταξύ πολλών άλλων.

Ο Δ. Γόντικας τόνισε στην τοποθέτησή του πως το ΚΚΕ βγαίνει πιο ώριμο, έμπειρο και ικανό από την πρόσφατη εκλογική μάχη, σημειώνοντας ωστόσο την ανάγκη να εστιάσουμε στην ποιότητα της συλλογικής και ατομικής δουλιάς, καθώς - όπως σημείωσε - έχει μεγάλη σημασία η προσωπική ευθύνη, η ατομική πρωτοβουλία, που η ανάπτυξή της μπορεί να πολλαπλασιάσει τη δύναμη πυρός, σημείο στο οποίο υπεισέρχεται και το στοιχείο της προσφοράς και της θυσίας, στοιχείο που ο κόσμος το εκτιμά ιδιαίτερα στους κομμουνιστές, στους φίλους του ΚΚΕ και συνολικά στο Κόμμα.

Εκ μέρους του ΚΚΕ άλλωστε ευχαρίστησε και τους παραβρισκόμενους για τη συνεισφορά τους στην εκλογική μάχη, τονίζοντας την ανάγκη να συνεχιστεί μπροστά και στη σκληρή μάχη των ευρωεκλογών, ώστε όλοι μαζί να συμβάλουν στην άνοδο της πολιτικής και ταξικής συνείδησης για να εκφραστεί αυτή και εκλογικά.

Αναλυτικά αναφέρθηκε στους παράγοντες που συνέβαλαν στο εκλογικό αποτέλεσμα, που κράτησαν ένα μεγάλο τμήμα του λαού εγκλωβισμένο στο δικομματισμό και εμπόδισαν την έκφραση της ριζοσπαστικοποίησης. Μεταξύ αυτών η κατάσταση στο συνδικαλιστικό κίνημα, όπου η γραμμή της ταξικής συνεργασίας και συναίνεσης εμποδίζει το σωστό προσανατολισμό και τον απεγκλωβισμό λαϊκών εργατικών δυνάμεων, οι αυταπάτες για το ρόλο της ΕΕ, ο ρόλος που έπαιξε ο οπορτουνισμός, αλλά και το δίκτυο φθοράς και διαφθοράς που έχει απλώσει πλοκάμια.

Αμέσως μετά σημείωσε πως λύση και απάντηση δεν μπορεί να υπάρξει έξω από μια συμμαχία των δυνάμεων που θίγονται από τις δυνάμεις που σήμερα κυριαρχούν, με προοπτική τη λαϊκή οικονομία και εξουσία. Και ως προς αυτό το κρίσιμο σημείο υπερτόνισε την ανάγκη να δυναμώσει η διαφώτιση του λαού, η ιδεολογική και πολιτική δουλιά πλάι στη δουλιά για ανάπτυξη των ταξικών αγώνων.

Σε ό,τι αφορά σε αυτό καθαυτό το εκλογικό αποτέλεσμα ανέφερε πως είναι θετικό και ενθαρρυντικό το στοιχείο της ανόδου του ΚΚΕ ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα όπου είναι συγκεντρωμένη η εργατική τάξη και συμπλήρωσε πως ο νέος κόσμος που προσέγγισε και ψήφισε το ΚΚΕ αποτελεί μια καλή μαγιά για ανάπτυξη αγώνων, για παραπέρα συσπείρωση δυνάμεων, είναι ένα αισιόδοξο γεγονός που αποτυπώνει μια δυναμική.

Ο Δ. Γόντικας αναφέρθηκε εκτενώς και στην πρόταση συμμαχίας του ΚΚΕ, υπογραμμίζοντας ότι αυτό παλεύει για συνένωση όσων θίγονται από την κυριαρχία του μεγάλου κεφαλαίου γιατί έχουν κοινό αντίπαλο και κοινά συμφέροντα. Παλεύει για μια τέτοια συμμαχία που δε θα αρκείται στην άμυνα και στη διεκδίκηση κάποιων επιμέρους αιτημάτων αλλά που θα ανοίγει την προοπτική ριζικών αλλαγών και στο επίπεδο της εξουσίας. Και αναρωτήθηκε: Ποιος αντιπάλεψε αυτή την πρόταση; Απαντώντας, σημείωσε πως εκτός από την άρχουσα τάξη και τους πολιτικούς της εκπροσώπους, την αντιπάλεψε και ο Συνασπισμός που σε κρίσιμα ζητήματα στάθηκε απέναντι προκαλώντας σύγχυση. Το σύνθημα για ενότητα της Αριστεράς - υπογράμμισε - είναι υποκριτικό και παραπλανητικό, καθώς δεν υπάρχει περιθώριο συνεργασίας αφού «τραβάμε διαφορετικούς δρόμους». Ο δικομματισμός - συμπλήρωσε - δεν αντιμετωπίζεται αν δε χτυπήσεις τα βάθρα του. Το σύνθημα αυτό στόχο είχε να ψαρέψει σε θολά νερά και να πλήξει το ΚΚΕ που θέλουν να το δουν να παραιτείται από την πολιτική του.

Τέλος, ο Δ. Γόντικας κάλεσε ξανά όλους με μεγαλύτερη αυταπάρνηση να προετοιμαστούν και να δώσουν αποφασιστικά τη μάχη των ευρωεκλογών αλλά και το αγωνιστικό τους «παρών» σε σταθμούς του κινήματος το επόμενο διάστημα, όπως το αντιπολεμικό συλλαλητήριο του Σαββάτου, η πανεργατική απεργία στις 31 του Μάρτη, η Πρωτομαγιά και ό,τι άλλο φέρει η ζωή, αφού η ΝΔ πάνω στο έδαφος που ετοίμασε το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει την αντιλαϊκή πολιτική, αφού το ΠΑΣΟΚ είναι δεσμευμένο και διατεθειμένο να βάλει πλάτη σε στρατηγικές επιλογές και της νέας κυβέρνησης, αφού, τέλος, η ιμπεριαλιστική επιθετικότητα θα ενταθεί, μετά και τα γεγονότα της Μαδρίτης, συγχρόνως με την προσπάθεια να καλλιεργηθεί κλίμα φόβου και υποταγής στο λαό, κλίμα που τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ πρέπει να πρωτοστατήσουν για να μη βρει γόνιμο έδαφος να καρπίσει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ