Σάββατο 17 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΚΥΠΡΟΣ - ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
«Υποδείξεις» από αμερικανικό ΥΠΕΞ

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, καλωσόρισε το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση υποστήριξε το «σχέδιο Ανάν», ενώ ταυτόχρονα επισήμανε τη σημασία της δήλωσης του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης, κ. Σενέρ, ότι «είναι αυτονόητο πως η Τουρκία θα εκπληρώσει απόλυτα τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο της συμφωνίας».

Σε αυτό ο Ρ. Μπάουτσερ πρόσθεσε ότι τόσο οι ΗΠΑ όσο και το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών έχουν καταστήσει σαφή την πρόθεσή τους να εγγυηθούν την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας εάν γίνει αυτή αποδεκτή στα δημοψηφίσματα, σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένου και αυτού της ασφάλειας. Χαρακτήρισε, δε, την εφαρμογή του σχεδίου πολύ σημαντική παράμετρο για τις ΗΠΑ.

Ερωτηθείς εάν σε περίπτωση απόρριψης του σχεδίου από τους Ελληνοκύπριους οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο αναγνώρισης του κατεχόμενου τμήματος, ο Ρ. Μπάουτσερ δήλωσε: «Δεν είμαι σε θέση να κάνω προβλέψεις. Σίγουρα θα λάβουμε υπόψη μας τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων. Δε θα αφήσουμε τους Τουρκοκύπριους στα κρύα του λουτρού, αλλά είναι πολύ πρόωρο να πει κανείς τι ακριβώς θα κάνουμε εάν συμβεί αυτό».

Ο Μπάουτσερ τόνισε ότι υπάρχει σαφής υποστήριξη στο σχέδιο στους κόλπους της τουρκοκυπριακής κοινότητας, πρόσθεσε ότι και οι Ελληνοκύπριοι θα πρέπει να κοιτάξουν τα θετικά στοιχεία του σχεδίου και τα οφέλη που τους αποφέρει, και τότε, είπε, «νομίζω πως θα το υπερψηφίσουν», και σημείωσε ότι σε όλες τις διαπραγματεύσεις υπάρχουν συμβιβασμοί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ