Σάββατο 17 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΚΥΠΡΟΣ - ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ
ΠΑΣΟΚ
Δίνει διαπιστευτήρια στους ιμπεριαλιστές και κινδυνολογεί...

Μετά τις πιέσεις που άσκησε το ΠΑΣΟΚ προκειμένου να ...πείσει τον ελληνοκυπριακό λαό να αποδεχτεί το «σχέδιο Ανάν», ο Γ. Παπανδρέου ζήτησε προχτές την «αξιοποίηση» της ΕΕ, των ΗΠΑ και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να προωθηθεί η ...λύση.

Την ίδια στιγμή, λοιπόν, που ο Γ. Παπανδρέου, με τις δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ζητούσε από την κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου να εφαρμοστούν όσα αποφασίστηκαν στη Λουκέρνη, οι ιμπεριαλιστικοί μηχανισμοί ανέλαβαν δράση. Ετσι, πιέσεις ασκήθηκαν χτες στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να εκδώσει «προεδρική δήλωση», με την οποία θα ...παροτρύνει τον κυπριακό λαό να πει «ναι» στα δημοψηφίσματα.

Το ΠΑΣΟΚ και ο Γ. Παπανδρέου, με τη στάση τους, φανέρωσαν από την πρώτη στιγμή ότι θα κάνουν τα πάντα για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα και τους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Γ. Παπανδρέου στη συνέντευξη που έδωσε προχτές το βράδυ στον τηλεοπτικό σταθμό «ΜΕΓΚΑ» ισχυρίστηκε: «Η Ευρωπαϊκή Ενωση, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, αλλά και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ως στόχο να βοηθήσουν προς τη λύση»...

Τη συγκεκριμένη θέση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φρόντισε να την «ενισχύσει» και με ένα έντονο κλίμα κινδυνολογίας. Με δηλώσεις του τόσο μετά τη συνεδρίαση των πολιτικών αρχηγών όσο και στη συγκεκριμένη συνέντευξη δε δίστασε να αναφέρει: «Δεν σημαίνει βεβαίως ότι η μία ή η άλλη θέση δεν έχει συγκεκριμένες συνέπειες και εξελίξεις»... Και με νόημα πρόσθεσε: «Πρέπει να αξιολογήσει νηφάλια ο κυπριακός λαός και οι Ελληνοκύπριοι τι συμφέρει τελικά και ποιες θα είναι οι επιπτώσεις την επόμενη ημέρα». Μάλιστα, ο ίδιος με έμμεσο τρόπο δήλωνε ότι αν οι Ελληνοκύπριοι «πουν το "όχι"», δεν είναι σίγουρο ότι οι νέες διαπραγματεύσεις θα «έχουν ένα καλύτερο, θετικότερο αποτέλεσμα για τους Ελληνοκύπριους»...

Την ίδια στιγμή ο επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του ΠΑΣΟΚ για τις ευρωεκλογές, Ε. Βενιζέλος, με άρθρο του στα «Νέα» προειδοποιεί την κυβέρνηση να μην αλλάξει το δόγμα που διέπει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, θεωρώντας ότι δεν επηρεάζονται από το Κυπριακό.

Ο ίδιος συγχρόνως στο άρθρο του αναφέρει: «Ελπίζω ο κ. Καραμανλής να μην εξαγγέλλει με ευγενικό τρόπο την υιοθέτηση νέου δόγματος στις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας, που δεν θα περιλαμβάνει το Κυπριακό, καθώς κάτι τέτοιο δεν είναι συμπαράσταση σε μία Κύπρο που αποφασίζει μόνη της, αλλά μία εκ του πλαγίου απεμπλοκή που κινδυνεύει να αποδυναμώσει το εθνικό μέτωπο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ