Σάββατο 17 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΚΥΠΡΟΣ - ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ
ΡΩΣΙΑ
«Οχι» στις ξένες πιέσεις

Η Ρωσία δε θα έχει αντίρρηση στην αναβολή του δημοψηφίσματος, αν σε κάτι τέτοιο υπάρξει συμφωνία και των δύο πλευρών, ενώ είναι αντίθετη στις ξένες πιέσεις προς τον κυπριακό λαό. Αυτό δήλωσε στις 16/4 ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου των Εξωτερικών, Αλεξάντρ Γιακοβένκο, σε συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων «ΡΙΑ-ΝΟΒΟΣΤΙ».

Την ίδια ώρα ο Ρώσος αξιωματούχος σημείωσε πως: «Η Ρωσία ως μόνιμο μέλος του ΣΑ του ΟΗΕ με προσοχή παρακολουθεί την εξέλιξη της κατάστασης στο Κυπριακό ζήτημα. Η θέση μας σχετικά έχει αποτυπωθεί στις ανακοινώσεις του ΥΠΕΞ της Ρωσίας από τις 27 Γενάρη, τις 16 Φλεβάρη και τις 30 Μάρτη 2004, στις οποίες εκφράζεται η ετοιμότητα της ρωσικής πλευράς να συνεισφέρει στην αποστολή "καλών υπηρεσιών" του ΓΓ του ΟΗΕ με στόχο την εξασφάλιση μιας δίκαιης, βιώσιμης και συνολικής επίλυσης του κυπριακού ζητήματος στη βάση των ανάλογων αποφάσεων του ΣΑ του ΟΗΕ.

Η επίτευξη ενός τέτοιου αποτελέσματος είναι δυνατή μόνο σε εθελοντική βάση των ίδιων των κυπριακών πλευρών, χωρίς κάποια πίεση από τα έξω. Ξεκινώντας από αυτό, θεωρούμε απαραίτητο να εξασφαλιστεί η ελεύθερη έκφραση της θέλησης του λαού της Κύπρου, κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος της 24ης Απρίλη, σχετικά με το σχέδιο επίλυσης που προτείνεται. Παρατηρήσαμε τη δήλωση του Κόφι Ανάν σχετικά με τη δυνατότητα αναβολής της ημερομηνίας του δημοψηφίσματος. Αν σε κάτι τέτοιο συμφωνήσουν οι κυπριακές πλευρές, τότε η Ρωσία δε θα έχει αντίρρηση στη συγκεκριμένη πρόταση».

Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών στη Μόσχα

Στην ίδια συνέντευξη ο εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ αναφέρθηκε στην επίσκεψη του Γ. Ιακώβου στη Μόσχα, στις 20 Απρίλη, σημειώνοντας πως τη συνάντηση θα την απασχολήσουν τόσο οι εξελίξεις γύρω από την επίλυση του Κυπριακού, όσο και οι διμερείς σχέσεις της Ρωσίας με την Κύπρο, στο φόντο της προσεχούς ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ. Στόχος είναι αυτή η ένταξη να μη βάλει εμπόδια στην ανάπτυξη των οικονομικών, εμπορικών και τουριστικών σχέσεων των δύο χωρών. Οπως πολύ χαρακτηριστικά αναφέρει ο Ρώσος αξιωματούχος: «Μέσω της Κύπρου στη ρωσική οικονομία εισρέει σημαντικό μέγεθος των ξένων επενδύσεων, μάλιστα μέχρι στιγμής αυτές οι συσσωρευμένες επενδύσεις έχουν φτάσει στο επίπεδο των 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εκ των οποίων περισσότερα από 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια είναι οι άμεσες επενδύσεις. Με βάση τα αποτελέσματα του 2003 η Δημοκρατία της Κύπρου είναι μεταξύ των βασικών ξένων επενδυτών στη Ρωσία, μαζί με τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, τη Μεγάλη Βρετανία».


Ι. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ