Κυριακή 9 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2004
Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Η «Αποκάλυψη» χωρίς μεταφυσική

Γνωρίζετε πως ο αριθμός 666, που ορισμένοι βλέπουν παντού, σε εισιτήρια, προσκλήσεις και ταυτότητες, αναφέρεται στην εικόνα του «εκπεσόντος αγγέλου», δηλαδή του σατανά... αυτοπροσώπως.

Στην «Αποκάλυψη», κατά «μεταγραφή» από το παλιό κείμενο του Γιώργου Σεφέρη (Εκδόσεις «ΙΚΑΡΟΣ» - 1975) και στο εδάφιο, ο ένας εκ των αγγέλων, διά στόματος Ιωάννη της Πάτμου οραματίζεται: «... Εδώ χρειάζεται νοημοσύνη, όποιος έχει νου ας λογαριάσει τον αριθμό του θηρίου, γιατί είναι αριθμός ανθρώπου! Ο αριθμός του είναι εξακόσια εξήντα έξι». Και στο παλιό κείμενο: «... Αριθμός γαρ ανθρώπου εστίν. Και ο αριθμός αυτού εξακόσιοι εξήκοντα έξ».

Αυτά, ο αποκαλυπτικός της Πάτμου, ο οποίος μακριά από τις εγκόσμιες απολαύσεις, έπεφτε σε έκσταση και παραλήρημα και προφήτευε, ως Πυθία, σ' ένα ωραίο, είναι αλήθεια, ποιητικά λόγο όπως: «Εγώ είμι, ο ων και ο ην και ο ερχόμενος, ο Παντοκράτωρ». Αυτές τις προφητείες πληρώνουμε, ως σήμερα, αφού ορισμένοι συντηρούν την πίστη στα ανύπαρκτα, για να απομακρύνουν από τα επίγεια.

«... Δε γύρεψα ν' αποσαφηνίσω την "αποκάλυψη"», αναφέρει ο Γιώργος Σεφέρης.

Αν αποκλείσουμε το υπερβατικό, μεταφυσικό και «μαντικό» περιεχόμενο, στο οποίο σπεκουλάρουν οι σύγχρονοι «Αγιοι Πατέρες» που αλληλομάχονται με πολύ επίγεια μέσα και ανοίκειες εκφράσεις, το κείμενο που προκάλεσε πολλές συζητήσεις, όπως αναφέρεται και στο βιβλίο του καθηγητή Σάββα Αγουρίδη, το κείμενο, που ορισμένοι αποδίδουν σε περισσότερους από έναν, αποτελεί το τελευταίο, μετά την Παλαιά Διαθήκη και τους «προφήτες των γραφών».

Και θα επανερχόμαστε στο κείμενο ξεχωρίζοντας το «ον» από το μη «ον», έτσι για να μην μπερδευόμαστε με τις αυθαίρετες μεταφυσικές ερμηνείες.


Του
Γιώργου ΤΣΑΠΟΓΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ