Κυριακή 9 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Εχουν κάτι να πουν;

Γρηγοριάδης Κώστας

Η «απογραφή» της κυβέρνησης ολοκληρώθηκε και την επομένη Τετάρτη, στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία, ο Κ. Καραμανλής θα ξεδιπλώσει τα χάλια των δημοσίων οικονομικών. Ελλείμματα, μαύρες τρύπες, χρέη, διασπάθιση δημοσίου χρήματος, κλπ., κλπ. Αυτά γράφουν οι εφημερίδες. Και δε λέμε, μπορεί να βρήκε άδεια τα κρατικά ταμεία η νέα κυβέρνηση. Θ' ακούσουμε την Τετάρτη και θα επανέλθουμε.

Ετσι κι αλλιώς, όμως, το ενδεχόμενο αυτό δεν αλλάζει στο παραμικρό μια σειρά άλλα και πολύ πιο ουσιαστικά δεδομένα. Πρώτον, τους υψηλούς ρυθμούς αύξησης του παραγόμενου κοινωνικού πλούτου (ΑΕΠ) αρκετά χρόνια τώρα. Δεύτερον, το συνεχώς και περισσότερο αντιλαϊκό φορολογικό σύστημα. Τρίτον, τις απαράδεκτες και εξευτελιστικές αυξήσεις σε μισθούς, μεροκάματα και συντάξεις, όπως και τις απαράδεκτα χαμηλές δημόσιες δαπάνες στους τομείς της Παιδείας, της Υγείας, κλπ. Τέταρτον, τους προκλητικούς ρυθμούς αύξησης των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων.

Με άλλα λόγια, τόσα χρόνια τώρα, ο παραγόμενος πλούτος αυξάνεται συνεχώς και, μάλιστα, με υψηλούς ρυθμούς, αλλά το μεγάλο του μέρος πηγαίνει στους λίγους «έχοντες και κατέχοντες», είτε απευθείας είτε με τη «διαμεσολάβηση» του καπιταλιστικού κράτους, ενώ οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα σφίγγουν το ζωνάρι, όλο και περισσότερο.

Για το γεγονός αυτό έχουν να πουν κάτι, όσοι διεκτραγωδούν τα χάλια των δημοσίων οικονομικών και, ιδιαίτερα, η κυβέρνηση;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ