Κυριακή 4 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πώς να σταματήσουμε το ΝΑΤΟ

Συστατικό στοιχείο της πολύμορφης αντιιμπεριαλιστικής δράσης που ανέπτυξε το Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας, με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη, ήταν και η συνάντηση 21 κομμουνιστικών, εργατικών κομμάτων, κινήσεων και οργανώσεων που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στα γραφεία του κόμματος στην ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης. Θέμα της συνάντησης ήταν «Ο νέος ρόλος του ΝΑΤΟ. Πώς να σταματήσουμε το ΝΑΤΟ» και πέρα από τους διοργανωτές, συμμετείχαν εκπρόσωποι από το ΚΚΕ, την ΕΕΔΥΕ, το Βαλκανικό ΑντιΝΑΤΟικό Κέντρο, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης, την Επιτροπή Ειρήνης Τουρκίας, το Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα, την Πορτογαλική Κομμουνιστική Νεολαία, το Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Ολλανδίας, το Κομμουνιστικό Κόμμα Βουλγαρίας «Γκεόργκι Δημητρώφ», το Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας - Μοραβίας, την Κομμουνιστική Νεολαία Τσεχίας, το Εργατικό Κόμμα Βελγίου, την Αντιιμπεριαλιστική Λίγκα Βελγίου, το Κομμουνιστικό Κόμμα Νορβηγίας, το Κομμουνιστικό Κόμμα Δανίας (ΜΛ), το Κομμουνιστικό Κόμμα Συρίας, το Κομμουνιστικό Κόμμα Αυστραλίας, το Γερμανικό Κομμουνιστικό Κόμμα και την Ενωση Δημοκρατικής Νεολαίας Ιορδανίας.

Η συνάντηση αποτέλεσε ένα ακόμη βήμα στην προσπάθεια συντονισμού των αντιιμπεριαλιστικών, φιλειρηνικών δυνάμεων σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο και συντέλεσε στην ανταλλαγή της πλούσιας εμπειρίας από την ανάπτυξη του κινήματος σε κάθε χώρα. Από ελληνικής πλευράς, παρεμβάσεις έκαναν ο Στρατής Κόρακας εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Ηρακλής Τσαβδαρίδης από την ΕΕΔΥΕ και το ΠΣΕ και ο Γιώργος Χαβατζάς από το Βαλκανικό ΑντιΝΑΤΟικό Κέντρο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασαν οι τοποθετήσεις αντιπροσώπων κομμάτων και κινημάτων από τις χώρες που είτε συμμετέχουν με στρατιωτικές δυνάμεις στην κατοχή του Ιράκ, όπως οι Ολλανδία, Νορβηγία, Αυστραλία, Βουλγαρία, Δανία, Πορτογαλία και Τσεχία, είτε είναι υποψήφιες για ένταξη στο ΝΑΤΟ, όπως η Βουλγαρία, για την πορεία του κινήματος στην πατρίδα τους.

Αμέσως μετά τη λήξη της συνάντησης, οι εκπρόσωποι των 21 κομμάτων κατέληξαν σε κοινή ανακοίνωση, στην οποία τονίζουν την κατηγορηματική τους αντίθεση στη Σύνοδο Κορυφής και το περιεχόμενό της και απαιτούν τον άμεσο τερματισμό της κατοχής στο Ιράκ και την άμεση αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων. «Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η αλληλεγγύη με τον παλαιστινιακό λαό είναι απαραίτητο στοιχείο του αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό και πρέπει να αναπτυχθεί περισσότερο. Θεωρούμε την αποκάλυψη του αποφασιστικού ρόλου που έπαιξε το ΝΑΤΟ σαν θεματοφύλακας των ιδιωτικοποιήσεων και των άλλων οικονομικών και κοινωνικών επιθέσεων σε βάρος της Εργατικής Τάξης ότι αποτελεί ένα άμεσο καθήκον στον αγώνα ενάντια στο ΝΑΤΟ», καταλήγει η κοινή ανακοίνωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ