Κυριακή 4 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Και για τις ρωσικές βάσεις

Την παραμονή των ρωσικών βάσεων σε Μολδαβία και Γεωργία, σε αντίθεση με τη δέσμευση που είχε αναλάβει ο πρώην Πρόεδρος της Ρωσίας Μπ. Γιέλτσιν, για την απομάκρυνσή τους, θυμήθηκε το ΝΑΤΟ στη συνάντηση της Κωνσταντινούπολης. Μάλιστα, όπως φαίνεται, το ΝΑΤΟ συνδέει τη διαδικασία επικύρωσης της τροποποιημένης Συμφωνίας για τους συμβατικούς εξοπλισμούς στην Ευρώπη με την αποχώρηση των ρωσικών βάσεων από τις δύο αυτές χώρες. Κι όχι μόνο αυτό, αφού το ΝΑΤΟ δεν επιδεικνύει μόνο ικανότητα μνήμης, αλλά και απαιτεί από τη Ρωσία να συμμορφωθεί με τις δεσμεύσεις που φέρεται να είχε αναλάβει το 1999.

Οπως ήταν αναμενόμενο, η παραπάνω ΝΑΤΟική στάση προκάλεσε τη δυσφορία της Μόσχας. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε σχετικά: «Η Ρωσία τηρεί τις υποχρεώσεις της σχετικά με την τροποποιημένη Συμφωνία συμβατικών όπλων στην Ευρώπη, κι εκφράζω την ευχή και οι συνεταίροι μας να τις υλοποιήσουν». Την ίδια ώρα ο Λαβρόφ τάχθηκε ενάντια στη σύνδεση της συγκεκριμένης Συμφωνίας με την αποχώρηση των ρωσικών βάσεων από Μολδαβία και Γεωργία, αφού όπως ισχυρίστηκε «οι πολιτικές συμφωνίες της Κωνσταντινούπολης δεν έθεταν κάποια τελικά περιθώρια υλοποίησης». Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η Ρωσία θα είχε ήδη πάρει τις βάσεις από τη Μολδαβία αν είχε επέλθει συμφωνία ανάμεσα στην κεντρική κυβέρνηση της χώρας και τις αρχές της αποσχισμένης Δημοκρατίας της Υπερδνειστερίας. Σ' ό,τι αφορά τις βάσεις στη Γεωργία, σημείωσε ότι οι συνομιλίες για την αποχώρησή τους συνεχίζονται σε υψηλό επίπεδο ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ο Σ. Λαβρόφ ταυτόχρονα εξέφρασε εκ νέου την ανησυχία της Μόσχας για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και τη στρατιωτική ενίσχυση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας με νέες χώρες, που κυριολεκτικά «περικυκλώνουν» τη Ρωσία με νέες στρατιωτικές δυνάμεις, που όπως χαρακτηριστικά είπε «αναπτύσσονται στην περίμετρο των ρωσικών συνόρων». Μάλιστα πρόσθεσε ότι αυτή η κατάσταση «μας οδηγεί στη σκέψη ότι η Συμμαχία δεν παίρνει υπόψη της τις πραγματικές εκτιμήσεις για την ασφάλεια, αλλά λειτουργεί με βάση προηγούμενους εσωτερικούς κανονισμούς». Μπροστά σε αυτή την κατάσταση ζήτησε τη δημιουργία μηχανισμών ελέγχου ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και τη Ρωσία για την αποφυγή στρατιωτικών επεισοδίων!

Να σημειωθεί ότι στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη είχε προσκληθεί ο Ρώσος Πρόεδρος Β. Πούτιν που όμως δε μετέβη στην Τουρκία. Ο Σ. Λαβρόφ προσπάθησε να υποβαθμίσει την απουσία του Ρώσου Προέδρου λέγοντας πως «προσκλήσεις για διάφορες δραστηριότητες καταφθάνουν τακτικά στη Μόσχα, όπως και στις άλλες πρωτεύουσες. Ομως δεν είναι δυνατή η συμμετοχή σε όλες αυτές τις εκδηλώσεις εξαιτίας του φόρτου εργασίας και άλλων συνθηκών», διαψεύδοντας με αυτόν τον τρόπο ότι υπάρχουν πολιτικοί λόγοι για την απουσία του Ρώσου Προέδρου από την Κωνσταντινούπολη!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ