Κυριακή 4 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
ΠΡΟΣΩΠΟ
Χάμιντ Καρζάι

Γρηγοριάδης Κώστας

«Σας παρακαλώ, βιαστείτε... ελάτε συντομότερα από το Σεπτέμβρη, σας παρακαλώ». Η έκκληση που ο Χάμιντ Καρζάι απηύθυνε στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη τη Δευτέρα, να ενισχύσει και να διευρύνει την κατοχή του Αφγανιστάν, χαρακτηρίστηκε «δραματική», αλλά οι διαφορές Αμερικανών και Γερμανογάλλων δε γεφυρώθηκαν και η «προσφορά» τους στο δοτό Αφγανό «πρόεδρο» περιορίστηκε στην αύξηση των κατοχικών δυνάμεων κατά 3.500 άνδρες - που ακόμη δεν έχει καν συμφωνηθεί ποιες χώρες θα τους στείλουν - λίγο πριν τη διενέργεια των «εκλογών».

Οι ενδονατοϊκές διαφορές και η διαρκής κλιμάκωση των επιθέσεων και των συγκρούσεων στο Αφγανιστάν - κάπου 900 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον «πόλεμο χαμηλής έντασης» από τον περασμένο Αύγουστο, και οι προσπάθειες «ανοικοδόμησης» και «παροχής βοήθειας» όσο και εγγραφής των ψηφοφόρων στους εκλογικούς καταλόγους έχουν ουσιαστικά παγώσει εδώ και μήνες - οδήγησαν και σε δεύτερη αναβολή της ημερομηνίας των «εκλογών», που αρχικά προβλεπόταν να γίνουν τον περασμένο Μάη, κατόπιν μετατέθηκαν για το Σεπτέμβρη και αυτή τη βδομάδα έγινε γνωστό πως ίσως γίνουν τον Οκτώβρη.

Το πολύπαθο Αφγανιστάν συνεχίζει να περιδινείται στην άβυσσο του εμφυλίου ανάμεσα στις κατοχικές δυνάμεις, στους Ταλιμπάν, στον Χεκματιάρ και τους πολεμάρχους, και παρ' όλους τους ισχυρισμούς περί «απελευθέρωσης» του λαού του, η πραγματικότητα παραμένει τραγική. Μέσα σ' αυτό τον ατέλειωτο εφιάλτη, η άσκηση νομιμοποίησης της εξουσίας του Καρζάι και των λυκοσυμμάχων του, πολεμάρχων, που επιχειρούν οι ΗΠΑ με την πλήρη συνενοχή του ΟΗΕ, εξακολουθεί να φαντάζει σαν ένα πολύ κακόγουστο αστείο...


Μπ. Γ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ