Κυριακή 4 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο «Μεγάλος Αδελφός» λέγεται «C4I»

Στη χώρα μας η πρώτη προσπάθεια εγκατάστασης του «Μεγάλου Αδελφού» έγινε αμέσως μετά την πτώση της χούντας, όταν έσκασαν μύτη στο κέντρο της Αθήνας οι πρώτες κάμερες, χωρίς όμως το εγχείρημα να έχει συνέχεια. Μέχρι τις μέρες μας, όπου ο ιμπεριαλισμός δείχνει τα δόντια του σε όλους τους λαούς της Γης...

Το γεγονός ότι όλες οι αντιδραστικές αλλαγές στη χώρα μας συνέπεσαν με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, απλώς βοήθησε πολλές από αυτές να περάσουν πιο εύκολα. Η «ανάγκη» της ...Ολυμπιακής «ασφάλειας» είναι το καλύτερο πρόσχημα για την άρχουσα τάξη και τις κυβερνήσεις της.

Το έδαφος προετοιμάστηκε μεθοδικά. Η εμπειρία γνωστή από τις «προηγμένες» καπιταλιστικές χώρες. Πρώτος στόχος οι συνειδήσεις των ανθρώπων. Ο «Μεγάλος Αδελφός» πήρε πρώτα σάρκα και οστά μέσω του ομώνυμου τηλεσκουπιδιού. Ενα σπίτι-«μικρή κοινωνία» και μια ντουζίνα άνθρωποι που δέχονται να παρακολουθούνται επί 24ώρου βάσεως από κάμερες. Αντιδράσεις υπήρξαν, αλλά αυτού του είδους τα τηλεοπτικά προγράμματα καθιερώθηκαν και δυστυχώς συνεχίζονται. Παράλληλα, και στο πλαίσιο της τρομοϋστερίας που δημιουργούν και συντηρούν οι τρομοκράτες των λαών ιμπεριαλιστές, πλασάρεται με πολλούς τρόπους ο εκβιασμός: «Αν θες ασφάλεια, κάνε σκόντο στα δημοκρατικά σου δικαιώματα»!

Και έτσι μέσα σε λίγους μήνες, οι κάμερες «έζωσαν» την Αθήνα, αλλά και τις άλλες Ολυμπιακές πόλεις. Για την «ασφάλεια» αλλά και τον έλεγχο της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων...

Το «C4I» της CIA και του NATO

Ηδη έχουν τοποθετηθεί πάνω από 1.600 κάμερες τελευταίας τεχνολογίας. Η μεγάλη τους εμβέλεια επιτρέπει τη σάρωση πολύ μεγάλων περιοχών όλο το 24ωρο. Τα ευαίσθητα μικρόφωνα καταγράφουν συνομιλίες από μεγάλη απόσταση. Οι ειδικοί αισθητήρες που τις συνοδεύουν ανιχνεύουν και άλλα στοιχεία. Ολο αυτό το δίκτυο δίνει συνεχώς στοιχεία, σε πραγματικό χρόνο, στην «καρδιά» του «συστήματος ασφαλείας», το διαβόητο «C4I». Ενα ηλεκτρονικό τέρας με δυνατότητες που ανατριχιάζουν.

Το πλήρες όνομα του «C4I» είναι «Command, Control, Coordination, Communication & Intelligance» δηλαδή «Διοίκηση, Ελεγχος, Επικοινωνία, Συντονισμός και Ενοποίηση». Εγκαταστάθηκε στη χώρα μας από μια κοινοπραξία εταιριών, στην οποία ηγείται μια αμερικανική εταιρία, η SAIC, στενός συνεργάτης της CIA, του FBI, του ΝΑΤΟ και άλλων ...ευαγών ιδρυμάτων.

Στις 21 του Ιούνη στο λιμάνι του Πειραιά έγινε μια μικρή επίδειξη των δυνατοτήτων του και μάλιστα παρουσία πρακτόρων από τις μυστικές υπηρεσίες ΗΠΑ, Ισραήλ, Μ. Βρετανίας, Αυστραλίας, Γαλλίας, Γερμανίας και Ισπανίας. Από τους χειριστές του συστήματος στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά, επιλέχτηκε τυχαία ένας νέος άνδρας που στεκόταν στην προβλήτα του Αγ. Διονυσίου και συνομιλούσε μέσω του κινητού του τηλεφώνου. Σε λίγα δευτερόλεπτα οι χειριστές άκουγαν τη συνομιλία και στις οθόνες έβλεπαν φωτογραφίες του από μικρή απόσταση, αλλά και τους αριθμούς του τηλεφώνου του καθώς και αυτού που είχε καλέσει!

«Εφιάλτης» που πρέπει να πάψει να υπάρχει

Το «C4I» είναι - όπως υπερηφανεύονται οι δημιουργοί του - ένα «πρωτοφανές σε μέγεθος σύστημα ασφαλείας». Αποτελείται από 36 κεντρικά και 60 περιφερειακά Κέντρα Επιχειρήσεων, όπου θα γίνεται η επεξεργασία και η αποθήκευση των στοιχείων, που θα συλλέγουν οι κάμερες αλλά και όλα τα υπόλοιπα συστήματα συλλογής στοιχείων.

  • Διαθέτει συστήματα παρακολούθησης κινητών τηλεφώνων αλλά και ταυτόχρονης παρακολούθησης εκατομμυρίων τηλεφωνικών συνδιαλέξεων με τη χρήση λέξεων-κλειδιών
  • Ηδη η Αστυνομία εφαρμόζει πρόγραμμα «αυτόματης αναγνώρισης προσώπων» μέσω των καμερών και έχει ανακοινώσει ότι μέχρι το 2006 θα υπάρχουν στη σχετική βάση δεδομένων τα στοιχεία και οι ψηφιακές φωτογραφίες τουλάχιστον 10.000 «υπόπτων». Πράγμα που σημαίνει ότι οι κάμερες θα αναγνωρίζουν αυτόματα τον φακελωμένο «ύποπτο» και θα παρακολουθούν και θα καταγράφουν τις κινήσεις του
  • Το φακέλωμα, που ποτέ δεν έπαψε να γίνεται από την Ασφάλεια, γίνεται πλέον με ηλεκτρονικούς υπολογιστές
  • Βάσεις δεδομένων, όπου συλλέγονται και καταγράφονται διάφορα στοιχεία - προσωπικά δεδομένα όλων μας (οικονομικά και φορολογικά στοιχεία, αγορές μέσω καρτών, ταξίδια κλπ., κλπ.), λειτουργούν ήδη πάρα πολλές στο δημόσιο, αλλά και σε ιδιωτικούς φορείς
  • Στην ΕΕ υπάρχει πρόγραμμα για βιομετρικά διαβατήρια και τράπεζα δεδομένων με γενετικές πληροφορίες.

Από τα παραπάνω γίνεται φανερό ποιες τρομακτικές αλλά και συνάμα εφιαλτικές δυνατότητες έχει αυτό το σύστημα. Πρόκειται να μπει σε λειτουργία από τα μέσα Ιούλη. Χαρακτηριστικό είναι ότι στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων θα το χειρίζονται 400 Αμερικανοί «ειδικοί» γιατί οι Ελληνες χειριστές δεν πρόλαβαν - λέει - να εκπαιδευτούν! Αμέσως μετά, θα προσαρμοστεί για τη μεταολυμπιακή χρήση, θα απλωθεί σε όλη τη χώρα και θα τεθεί στην υπηρεσία των Σωμάτων Ασφαλείας. Αλλά και στην υπηρεσία των Αμερικανών, της CIA, του ΝΑΤΟ, που μέσα από τη «δική τους εταιρία», τη SAIC, η οποία έστησε αυτό το σύστημα, προφανώς θα έχουν «τεχνικές» δυνατότητες πρόσβασης σ' αυτό, όσο λειτουργεί, ανεξάρτητα ίσως και από τη θέληση της εκάστοτε ελληνικής κυβέρνησης.

Οι κάμερες - και βέβαια ολόκληρο το σύστημα «C4I» - θα παραμείνουν, λέει η κυβέρνηση. Αυτό δήλωσε ο υφυπουργός Δημόσιας Τάξης, Χρ. Μαρκογιαννάκης, απαντώντας στην Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή. Ανάλογες δηλώσεις έχουν κάνει και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θ. Ρουσόπουλος, («αυτού του είδους τα μέτρα λαμβάνονται για τον καλύτερο έλεγχο της κυκλοφορίας, σε περιοχές της πόλης των Αθηνών», είπε), αλλά και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γ. Βουλγαράκης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ