Παρασκευή 16 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ ΣΟΚ
Αερόπλοιο, το «μάτι» του «Μεγάλου Αδελφού»

«Θα βλέπει» τα πάντα στο Λεκανοπέδιο με πρόσχημα την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων

Ετοιμο ν' αναλάβει το... έργο της παρακολούθησης, είναι το αερόπλοιο που θα αναλάβει την επιτήρηση της καθημερινότητας των πολιτών του λεκανοπεδίου Αττικής. Με πρόσχημα τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων, αυτό το τεράστιο ηλεκτρονικό «μάτι», μήκους 59 και ύψους 20 μέτρων, με κάμερες υψηλής ευκρίνειας και υπερσύγχρονους αισθητήρες, θα μεταδίδει απευθείας εικόνα στους σταθμούς εδάφους και στα κέντρα επιχειρήσεων που έχουν στηθεί στην Αττική από τις ντόπιες και ξένες μυστικές υπηρεσίες.

Το μεγαλύτερο από τα κέντρα επιχειρήσεων είναι το C4I που έχει εγκατασταθεί στο αστυνομικό μέγαρο και θα ελέγχει τις 1.600 κάμερες, οι 551 από τις οποίες έχουν τοποθετηθεί στους δρόμους της Αττικής. Το αερόπλοιο σε πλήρη συντονισμό με αυτό, θα πετάει 20 ώρες το 24ωρο, σε ύψος 1.500 μέτρων και θα κινείται πάνω από τους δρόμους της Αττικής και από τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις, όπως και πάνω από κάθε σημείο όπου εντοπιστεί οτιδήποτε μπορεί να θεωρηθεί ότι διαταράσσει το σχέδιο ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων. Η... «διαταραχή», σύμφωνα και με ορισμένα σενάρια ασκήσεων που έχουν γίνει με στόχο την ολυμπιακή ασφάλεια, περιλαμβάνει και την αντιμετώπιση διαδηλώσεων έξω από ξένες πρεσβείες.

Το αερόπλοιο έχει ενοικιαστεί από την SAIC, τη γνωστή εταιρία - συνεργάτη των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ - και ο συντονισμός του «έργου» (σ.σ. συντονισμός εικόνων και δεδομένων) του θα γίνεται από τον αντιπρόεδρό της, Κ. Ταμπς, ο οποίος ήταν ο επικεφαλής κρατικός αξιωματούχος για θέματα ασφάλειας στους αγώνες του Σολτ Λέικ Σίτι. Πέρα από τις ύποπτες κινήσεις ή περιστατικά, το αερόπλοιο θα τροφοδοτεί με στοιχεία και για την κίνηση στους δρόμους, ώστε να διευκολύνονται τα οχήματα των επίσημων και των αθλητικών αποστολών. Ολα τα οχήματα των επίσημων θα έχουν σύνδεση με δορυφόρο, ώστε το C4Ι να ξέρει κάθε στιγμή πού βρίσκονται.

Παράλληλα το «έργο» του αναμένεται να ενισχυθεί από έξι «μπαλόνια» τα οποία θα τοποθετηθούν σε στρατηγικά υψώματα της Αττικής και θα διαθέτουν κάμερες. Τα τελευταία δε θα... υπερίπτανται πάνω από τον αττικό ουρανό, αλλά θα είναι δεμένα σε σταθερές βάσεις και θα φυλάσσονται.

Χτες ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γ. Βουλγαράκης, ενημέρωσε τους πρέσβεις των χωρών - μελών της ΕΕ για θέματα που αφορούν την ασφάλεια επίσημων και μελών αθλητικών αποστολών, εγκαταστάσεων, μεταφορών, αεροδρομίων, αστικών περιοχών, καθώς και τη διαχείριση πληροφοριών και την εκτίμηση απειλών, όπως και γενικότερα θέματα ασφάλειας. Η ενημέρωση πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας στο σπίτι του Ολλανδού πρέσβη Πολ Μπράουερ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ